2016. január 21., csütörtök

2016.01.21. Korhely leves, bakonyi csirkemell, roston sült harcsafilé.

Azon csodálkoznék, ha valami olyan érkezne már bármelyik nap, amit nem szeretek. Még a végén ismét fel fogok szedni néhány kilót magamra, a sok finom kajától. Kár lenne. Ezért, csak így tovább!


A levessel semmi baj nincs, mert a korhely leves nem hizlal, legalábbis kevésbé. Na persze attól függ, mennyit eszek belőle. Mivel főként káposztából van, és tudvalevőleg a káposzta az egyik kedvenc alapanyagom, így biztosan jól fog esni. Az pedig, hogy savanyú káposzta az alapja, az nem csak étvágyamat elégíti ki maradéktalanul, hanem vitaminéhségemet is. Tudtátok, hogy évszázadokkal ezelőtt a rettegett betegségre, a skorbutra, savanyított káposztát írtak elő az akkori javasasszonyok, és orvosláshoz konyítók? Egyes források szerint, bizonyos tengerészkapitányok kötelezően előírták, a savanyú káposzta fogyasztását a legénység számára. Ártani nem ártott! A savanyú káposzta méregtelenít is. Jó a másnaposságra. Rég elmúlt újév, de úgy tűnik a konyhán elnézték az dátumot, hiszen a korhelyleves kifejezetten szilveszter utáni étel. Mulatozás nem volt a közelmúltban, de a levest jó étvággyal megeszem.

Mindkét főételhez lenne ingerenciám,  mert a bakonyi csirkemellet is szeretem. Fényképezőgép elő, mert bár özön  képem van a bakonyiról, még olyan nincs, amin penne tésztával lenne együtt tálalva. Már van, mert közben exponáltam. A tészta egyébként, így a penne is kitűnő köret a bakonyi mellé. Erről most kaptok receptet is, mert hosszabb értekezést írtam a bakonyi módra készült ételekről, és nem szeretek hiába dolgozni. Megtudhatjátok azt is írásomból, mi a köze a legnagyobb Gundelnek (Károlynak)  a bakonyi raguhoz. 

Az előbbit is szeretem, de a halat egyenesen imádom. Gergő fiam is nagyon szeretheti ezt az alapanyagot, mert a frissen vásárolt főzőedényt ezzel avatta fel vasárnap. Jól sikerült! Ő pisztrángot csinált, én ma harcsát fogok enni. Nem azt a magyarul tátogó tiszait, hanem a Vietnamból direkt ezért ideutazott sorstársát, akit pangasiusként anyakönyveztek valaha. Mondhatnánk migráncs!  Én nagyon szeretem ezt is. Azok az országok, (elsősorban a tengerparttal is rendelkezők) ahol lényegesen több a halfogyasztás, jóval tovább élnek az emberek. Ez tény! Sokkal kevesebb a keringési, szív, és más egészségügyi probléma. Most egy kicsit tehát, jót tettem az egészségem érdekében is magamnak. Valakinek kell, ha már más nem foglalkozik vele központilag, és ha már ilyen az egészségügyi helyzet. Gondoskodj magadról, étkezz egészségesen, akkor tovább fogsz élni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése