2016. január 14., csütörtök

2016.01.14. Zöldbableves, vadas csirkemell, toros káboszta

A siker a leghatásosabb gyógyír! Tudom, mert tapasztaltam. Néhány napja értesültem róla, hogy nyertem valamilyen ajándékot, de erre azért nem gondoltam. Igazán gáláns ajándékkosarat hozott tegnap a futár, ami tele volt különleges, finom zöldségkonzervekkel. A kosár maga is ajándék, Nejem nagyon örült neki! Most egy jó darabig megint el vagyok látva alapanyagokkal. Az már csak rajtam múlik, mit fogok készíteni a sok zöldségből. Salátát(kat) biztosan! Nem írtam még? A Bonduelle volt, melynek Kreatív Konyha pályázatán ismét sikerrel jártam. Még betegen is sikerült. Talán ezért is esett a legjobban. Bizonyságot nyertem megint arról, hogy még elesetten is képes vagyok valami értékesre. És ennyi nekem jelenleg bőven elég. Majd leszek még jobb állapotban is! Egyébként éppen a Bonduelle volt, ami elindított több éve bloggeri pályámon. Ezt is köszönöm! Évekkel ezelőtt náluk nyertem első igen komoly nyereményemet, de nem tudtam igénybe venni akkor. Több alkalomra szóló tanfolyam lett volna, amiért minden hétvégén Pestre kellett volna utazni, azok járulékos költségeivel együtt. Mivel nem futotta volna rá a szűkös keretből, elajándékoztam. Biztosan örült neki a szerencsés ismeretlen, bár visszajelzést nem kaptam tőle. Ne higgye senki, hogy bánt a dolog! Azóta sem tudom megszámolni, hányszor fordult már elő hasonló. Nyertem, de nem tudtam igénybe venni. Fesztiválbelépőt, ingyenes fogyasztással, több tanfolyamot neves szakácsokkal, és sok mást is. Tudom, látom barátaim is sokszor járnak ugyanúgy mint én. Nem tehetünk róla. Az ország, mintha csak Budapesten lenne. Mindegy! Akkor is örülök, és nem bosszantom magam. Árt az egészségemnek!



A kaja szerencsére nem! Az ma is finom, mint általában mindig. Egyszerű, de finom levessel indul a mai napom. Még az én gyerekkoromban is totál idénykaja volt a zöldbab, de amikor tavasz végén megjelent, orrba - szájba azt ettünk. De csak akkor. Sem előtte, sem utána. A zöldborsó dettó. Aztán jött a Mirelite. Emlékszik még valaki közületek erre a márkára? Minden, ami gyorsfagyasztott volt, hazánkban Mirelitnek hívták. Már a név rég a múlté, de a gyorsfagyasztott termékek piaca a 60-as évek óta sokszorosára duzzadt. Ezért tudunk tél derekán zöldbablevest enni. Ma is így van. De jó nekünk!

A vadas csirkemell elkészítéséhez nem feltétlenül szükséges fagyasztott alapanyagokat használni. Az egyik fő alkotórész, a répa például vermelve is, egész télen viszonylag friss maradhat. De miért ne fagyaszthatnánk ezt is? Mily szerencse, hogy a zöldségek, és a gyümölcsök, szinte semmit nem veszítenek élvezeti értékükből fagyasztva. Meg merek esküdni, hogy a mai vadasba is került valami, ami mélyhűtött volt. Én a vadast, legjobban zsemlegombóccal szeretem, és bár ma makarónival kaptuk, mint oly sokszor, most mégis azt a receptemet osztom meg, amiben zsemlegombóccal írtam le a vadasomat. 

Most viszont az az étel jön, amiben rendkívül profi vagyok! A toros az. Maga Benke Laci is kiemelte már többször torosomat, ami sokszor hozzájárult csapatunk, a "Tepertőkeverők" sikereihez. Sokan meglepődtök, hogy "leleacizom" a mindenki által "Laci Bácsiként" ismert, neves szakácsot, de van okom rá! Megittuk többször a pertlit! Csapatunk minden tagját tegezi, barátjának tekinti, így én sem vagyok kivétel. Egyébként, soha nem viselkedett sem velem, se mással Sztárként! A torost tényleg jól csinálom egyébként! Nem én mondom! Három kedvenc alapanyagom a paradicsom, a bab, és a káposzta, így nem meglepő, hogy szeretem, és jól bánok mindegyikkel. Azóta megszűnt bográcsos oldalamon, ez volt az első bejegyzésem, de mivel az oldalt jó egy éve feltörték, és mindent leamortizáltak róla, emlékeim alapján újra írtam a toros káposztám receptjét. Különlegessége az, hogy a magam által kovászolt káposztából csináltam nyáron, bográcsban.  Jók ezek az emlékek! Most is sikerült kicsit visszaidéznem a múltamat. Van, akivel valamilyen formában, szinte minden nap megtesszük ezt. Jól esik, és jól is fog! A torossal együtt. Már mehetek dolgomra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése