2016. január 11., hétfő

2016.01.11. Kertészleves, csikóstokány, fehérbab főzelék

Mint a bejegyzés címéből is kiviláglik, helyreállt a rend. Mától, ismét kétféle főétel szerepel edényeinkben, a megszokott leves kíséretében, tehát ismét van választási lehetőség. Nem, mintha a múlt héten, amikor is mindössze egyféléből tudtam választani, különösebb problémája lett volna bárkinek, az ebéddel! Nekem legalábbis biztosan nem. Jóízűen megettem majdnem mindent, és jól is laktam. 
Nem csak a kaja járul hozzá boldogságomhoz. Sok - sok éve nem beszélgettem, rég látott barátommal, és igyekszek most mindent bepótolni. Erre is jó az internet. Megbeszélni a régi emlékeket, azokat újra felidézni. Csak nem szabad túlzásba vinni! Most viszont tényleg boldog vagyok! Ez látszik is rajtam. A betegségem dacára szívesen foglalkozom mindennapos tevékenységemmel, próbálom minden dacára, élhetőbbé tenni hétköznapjaimat. Persze elsősorban Páromé az érdem! Most minden rá hárul, még az is, amibe eddig be-be segítettem. Ezért nagyon köszönöm, a sok törődést. Elsősorban biztatásra van szükségem most.

Na meg a finom ebédre!


Ma is megérkezett időben, így már meg is ízleltem. A kertész nem csak zöldségeket, fát tud nevelni, hanem a zöldségekből kitűnő levest is tud készíteni. Az olaszok minestroneként ismerik a kertészlevest. Télen, nyáron elkészíthető, amire legjobb példa tán, hogy ma is ez érkezett. Ha ismét oda tudok állni a tűzhely mellé, ez lesz az első, amit főzni fogok. Áron fiam egyik nagy kedvence úgy tűnik a közép-Olasz minestrone, és már meg is terveztem, hogyan, miből fogom készíteni. Addig is, ha bárki kíváncsi, egyszerűbb  receptet már írtam a kertészlevesemről, így ez alapján bárki el tudja készíteni. 


A különféle tokányok, pörköltszerű, igen változatosan készíthető ételek. A pörkölt, és a tokány közt a leglényegesebb különbség, a csíkokra szeletelt húsban rejlik, már ami a tokányokat illeti. Készülhet sertés, de pulykahúsból is. (struccból is, de azt még nem próbáltam) Attól függ milyen tokányt csinálunk, hogy mivel bolondítjuk meg, milyen plusz ízt varázsolunk még bele ételünkbe. Én többféle tokányról írtam már, ebben a bejegyzésben például összefoglalót.  Ebből le lehet szűrni, mi a különbség az egyes tokányfélék közt.

A babfőzelékhez nincs szükség különösebb magyarázatra. Szeretek mindenféle hüvelyest! A babot, lencsét, és a borsót. Mielőtt bárki félremagyarázná a "hüvelyest", kinőttem már abból a korból, de míg fiatal voltam, akkor sem voltam különösen csapodár. (állítólag) Tehát maradjunk e babnál! A paradicsom, és a káposzta mellett, az egyik kedvenc alapanyagom a bab. Minden formájában imádom, még akkor is, ha időnként a fogyasztása után tanácsos szellőztetni. A gyógyszereknek is megvan a maguk mellékhatása. Ilyen semmiségekkel, tehát nem foglalkozunk. Élvezzük az ízeket. Ma sült virsli készült hozzá feltétként, és ez az egyszerű páros jól fog esni. Ugyanúgy, ahogy a tegnapi krumplifőzelék, főtt tojással. 

Ma is jól lakok ismét, mivel mind a kertészlevest, mind pedig a babfőzeléket nagyon szeretem. Igaz, hogy még desszert is jár a mai ebédhez, de feleségem tegnapi almás túrótortáját nem múlhatja felül a mai édesség. Van még néhány szelet a hűtőben, így valószínűleg  azt is elő fogom kaparni. Megint jó dolgom lesz! Még  új blogot is írhatok, mert van miről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése