2015. szeptember 10., csütörtök

2015.09.11. Palócleves, grízes tészta, rakott bolognai spagetti.

Egész héten téptem a számat, az is lehet, magamra haragítottam néhány barátot, de akaratlanul tettem. Csupa olyan dologról írtam, ami aktuális, ráadásul baromira igaz. Ha valaki magára vette, a véletlen műve. Mások is hozzám hasonlóan gondolják, csak én közhírré is tettem. Levelet írtam, többeknek is, de mivel egyikre sem érkezett még válasz, úgy tűnik elevenjükbe találtam. Nem bántam meg! Nincs veszteni valóm. Ha kell, leszek én sokak magyar hangja. Még egyszer ki kell hangsúlyoznom, szavaimban semmilyen bántó szándék nem volt! Tudjátok, akár saját munkámat is félretéve mindig készségesen állok akár a számomra teljesen ismeretlenek rendelkezésére is. Ti pedig a barátaim is vagytok!
Tehát úgy döntöttem elég volt a hétre. Mától néhány napig, egész hétvégén, minden csalót, tolvajt, korrupt, hozzá nem értő személyt, ügynököt, vallási fanatikust, és másokat is békén hagyok. Pihenjétek ki magatokat! Kössétek fel a gatyeszt! Jövő héten megint jövök! Ma csak a kajáról szólok. 
Mint észrevettétek, ez az egyedüli biztos pont, minden hétköznap rendre megjelenő írásaimban, és erről is lerántanám a vizes lepedőt, ha lenne okom rá. De nincs!


A kaja rendben, időben, ízletesen, gusztusosan megérkezik minden nap. Ha nem így lenne, azt nem tennék zsebre! Majd egy hét múlva, amikor a kórház szolgáltatását fogom élvezni egy hétig. akkor lesz nemulass. Ha megérdemlik. Infúziókúrára leszek kárhoztatva. Kivételesen várom is. Mint gasztrobloggert, az foglalkoztat leginkább, történt-e valamilyen változás, a kórházi étkeztetésben. De mindenről fogok írni. Megy a szervezés! Kapok kölcsön kütyüket a családtól, hogy ne érezzem az internet kóros hiányát. Tehát, ha minden igaz, időnként be tudok jelentkezni annak ellenére, hogy a kórházban nincs wifi pont. Fényképezőgépet nem viszek be, de viszonylag jó minőségű telefont fogok használni amivel viszont telefonálni nem szeretek. SMS-t nem kell majd írnom, mert lesz Skype, vagy mail. Mekkorát fejlődött a technika 5 év óta!  Akkor voltam bent utoljára huzamosabb ideig. Akkor sokkal tovább mint most várható. De akkor, még ilyesmi nem volt, csak mutatóban. 

Tehát most összefoglaló jön a hét utolsó hétköznapi ebédjéről, ami palóclevessel indul. Senkit nem akarok megszégyeníteni, de azt azért illik tudni, hogy Palócföld nem Erdélyben van, hanem Salgótarján, és környéke. De Mezőkövesdet tartják a táj igazi központjának. A palóclevesnek pedig annyi köze van a tájegységhez, hogy a leves nevét a legnagyobbnak tartott palócról, Mikszáth Kálmánról kapta. Neki készítette ezt a gazdag ragulevest anno Gundel Károly. Micsoda hírességek egy leves kapcsán?  A múltkor megkérdezték: honnan tudod te ezeket? Érdekel. Nem egyszerű?  Barátaimmal, mi is csináltunk egy hasonló levest bográcsban, így megosztom a receptet, ha nem haragudtok meg rám. 
Na a grízes tésztáról nem kaptok receptet. Ha valakinek mégis erre támadna óhaja, szívesen küldök neki egyet. Van! Nekem viszont nem fűlik hozzá a fogat, tehát ma nem is kértem belőle.
Minek is kértem volna, hiszen a másik választható a bolognai, mégpedig rakott formában. Na Áron ezt csípi. Ha megkérdezik tőle mi a kedvenced, biztos a bolognait választaná. Érdekes, hogy magát a bolognai spagettit, amit ma már az egész világ ismer, a II. Világháború végén készítette először egy ötletes szakács, az amerikai hadi menzán. Akkor indult el világhódító útjára. Eredetileg más formában főzték a bolognai ragut, és még véletlenül sem spagettin tálalták, hanem a környék legnépszerűbb frissen gyúrt házi tésztáján, a tagliatellén (széles metélt) Tehát ez a rövid története a bolognai spagettinek, amit baromira kevernek sokan a milánói makarónival. Ma nincs kavarodás, mert nem lehet tévúton járni. A rakott bolognait kicsit másként kell csinálni, de csak a szép tálalási forma miatt. Ezt is leírtam, ha esetleg valaki kíváncsi lenne rá.  

Most tehát lezártnak nyilvánítom a hetet. Néhány napig nem rúgom össze senkivel a port, jól fogok viselkedni! De csak akkor, ha ti is így tesztek, különben irgum-burgum, szedte-vette-teremtette!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése