2015. szeptember 10., csütörtök

2015.08.10. Gombaleves, rántott sajt, lecsós grillezett csirkemell,

Korábban keltem, korábban kezdtem írni mint máskor. Ilyenkor frissebb vagyok, nem csak az időjárás. 
Hét eleje óta arról dumáltam, ami jelenleg foglalkoztatja a hozzám hasonló gasztroőrültek világát. Én nem csak dumáltam, hanem illetékes helyen le is írtam álláspontomat. Mi veszteni valóm lenne? Nem kapok majd díjat? Nem érdekel! De nyugodtan alszok. Valóban gyökeresen megváltozott a gasztronómiához fűződő kapcsolatom szeptemberben, mint ahogy azt megjósolták. Még egy levelet kell megírnom, de csak kíméletesen, mert nem akarok senkit megsérteni! Ez lesz viszont a legfontosabb. Régóta fontolgatom, tovább nem várhat! Tényleg meg fogja változtatni az életemet. Nem lesz annyi idegeskedés, nyugodtabb leszek.
Közben mivel hülyítem magam? Én tehetek róla! Bekapcsoltam azt a hülye TV-t. Most éppen vallási propaganda megy! Már házhoz sem kell jönnie a hittérítőknek. Azokat, akik mindig párban jönnek, kinőtt érettségiző ruhájukban. De nagyon örülök, mert most hallottam, hogy Isten mindenkit meggyógyított a múlt héten, mindenkinek rendbe hozta az életét, kibékítette azokat is, akik már rég elváltak. Hogy mik mennek? Reklám magas fokon. Vallási MLM. Tudjátok mi az a Multi Level Marketing? Magyarra fordítva, többszintű értékesítés. A legagresszívebb formában. A rendszert több értékesítési szinten létező alá-fölé rendeltségi viszony hajtja, anyagi érdekeltség köti össze a szereplőket. Csak akik alul vannak, nem tudnak róla. Nem hagyományos értékesítési csatornákat választanak, nem árulják boltban a terméket, hanem behatolnak magánéletedbe, pénzre próbálják váltani az ismeretséget. Nem érdekel mennyi jutalékot kap az ügynök, aki csak akkor lehet igazán elégedett, ha eladott neked egy kezdő csomagot akciós áron, de az egész rendszer a hiszékenységre van felépítve. Addig dumálnak lyukat a hasadba, míg magad is elhiszed, hetek, vagy hónapok alatt több százezres, esetleg milliós keresetre tehetsz szert. Csak az induló csomagot kell megvenned. Megint népszerűtlen leszek azok körében, aki ezzel foglalkoznak, de én már csak ilyen vagyok. Nem hajszolom a népszerűtlenséget, de valahogy így alakul. Mindig konfliktusba keveredek valakikkel! Onnan jutott eszembe, hogy tegnap este felhívtak ismét, ki tudja hanyadszorra, hogy nyertem. Csak el kell mennem érte, és meghallgatnom egy előadást. Tehát önként, dalolva sétáljak be a kelepcébe Ott majd megpróbálnak rám sózni valami értéktelen szart, persze akciós áron. Ha pedig nem veszem meg, érezhetem az elsöprő gyűlöletet, mert nem vettem semmit. Érezzem, mert hiába próbáltak meggyőzni arról, hogy ez a világ legjobb kukoricapattogtatója digitális sószóróval, Szégyelljem magam, mert eddig nem vettem észre, hogy kizárólag erre van szükségem. Kár volt belém az ajándék szendvics! A kaja!

És elérkeztem végre ide is. A kajához. Erről már szívesebben írok, és néhányan biztosan örülnének neki, ha nem is írnék másról soha többet.
 

Mint minden hétköznap,  most is gondoskodnak rólam. Finom menzai kajákkal, melyeket semmiképpen nem nevezhetek menzaiaknak. Vajon milyen lesz a megreformált kórházi két hét múlva. Valószínű ott sem fognak szeretni a nagy pofám miatt. 
Ma gombalevest kapunk, amit szeretek. Oly régen csináltam már olyan gombalevest amit igazán szeretnék, mert régen, amikor mezőn gyűjtöttem gombát, többször csináltam friss, illatos szegfűgombából. Addig nem nyugszom, míg újra meg nem csinálom! Ma viszont csak annyit tudok tenni, hogy emlékeimben felidézem a szegfűgomba illatát, miközben a csiperkéből készített levest kanalazom. Ha ló nincs...

A rántott sajt ma egyértelműen nem az enyém lesz. Áron fiam egyik kedvence. Mivel alakul az állapotom, valószínű a legközelebbi alkalomkor már saját készítésű tartárral fogom pótolni az egyébként szerény mennyiségű mártást. Mások szerint biztosan pont elég ennyi tartár a sajt mellé, de nekem magasabbak az igényeim. Ma rizi-bizit is kap mellé a srác, aki kemény munkát végez immár két hete. Abba az épületbe megyek én is, csak másik osztályra. Biztosan lesz látogatóm.

A lecsós csirkemell viszont felcsigázott. Kis lépésekkel kell visszaszoknom az ételkészítés világába,  és most adott, hogy picit változtassak az eredeti ételen. Paprika, paradicsom van a hűtőben, tehát munkára fel. Most viszont még az eredeti állapotban lefotózott kaját mutatom meg, mert a jó m unkához idő kell.
De eszembe jutott egy régebbi találkozásom Fásy Ádámmal, aki vitatott képességű előadó, viszont kitűnő szakács. Ő mutatta meg, hogy egy szelet sült hússal milyen csodákat lehet tenni. Pár egyszerű raguval, hirtelen több mint egy tucatnyi kaját tett elém. A hús ugyanaz volt, csak a ragu különbözött a húson. És mindegyik étel más volt, különböző néven került az étlapra. Új feladat! Meg fogom próbálni, és leírom majd az eredményt.

Valamivel viszont még el kell dicsekednem. A fényképezőgépet úgyis kezembe kellett vennem, hogy a lecsós csirkemellet megörökítsem. Így a többi ételt is tálaltam, és friss fotót csináltam róluk. Majd két hónapja először. Kellemesen el is fáradtam, így jól fog esni a megérdemelt ebéd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése