2015. augusztus 30., vasárnap

2015.08.31.. Köménymagleves, borsos tokány, zöldborsófőzelék.

Vége a nyárnak holnap. Nem kell elkeseredni, lesz jövőre is. Most át kell állni az aktuális évszakra, aminek szintén megvannak a maga szépségei. Na meg el kell kezdeni spórolni a fűtésszámlára. Praktikus ember vagyok, és bizonyos előjelekből lehet következtetni az eljövendő hónapok történéseire is. 
Most kicsit politizálni fogok, aktuális téma mentén, bár nem szeretek. Ritkán szoktam politikai témán gondolkodni, de van időm okoskodni, így néha fején találom a szöget. Itt van ez a bazi nagy menekültáradat. Magyarázza el nekem valaki nagyon okos, hogy miért  ért váratlanul bennünket? Nemzetközi szinten ezzel foglalkoztak már hónapok (megkockáztatom, évek) óta, csak hozzánk nem jutottak el a hírek? De eljutottak! De  nem érdekelte nagyjainkat. Volt más, ami ennél fontosabb volt! Hogyan lehet elkenni a kialakult botrányokat, elterelni róluk a figyelmet. Ha pedig ezt nem jelezték illetékes helyen, időben, akkor alkalmatlanok azok a "szakemberek" akik székükben ülnek, és úgy tűnik bele vannak betonozva. Aztán itt vannak a menekültek, akiket kormányunk, nemes egyszerűséggel bevándorlóknak nevez. Nagy a különbség! Hazánk csak tranzitország, pont útjába esik a menekülthullámnak. Eszük ágában nincs itt maradni! Talán ezért is kaptunk jó előre az EU költségvetéséből közel hárommilliárd forintnyi Eurót. Ők tudtak róla? Építettünk belőle az utolsó utáni pillanatban drótakadályt. Röhej! Közben konzultáció indult levélben, plakáthadjárat, démonizálva a szerencsétleneket, kikiáltva őket a legfőbb rossznak, alapból minimum bűnözőnek, terroristának nevezve válogatás nélkül mindenkit. Meg elveszik a munkánkat! Kitől? Hogyan? Kapnának szerencsétlenek  közmunkát? Lófütyit! 
De ez a cél! A közhangulat manipulálása, egyes események felnagyított formában való közlése, megtévesztés, felső fokon. Eljutottunk odáig, hogy sokan a legradikálisabb megoldást javasolnák. Akár közéjük is lövetnének. Mi lenne drágám, ha te állnál a tömegben? Nekünk szerencsénk van, mert nálunk nincs háborús helyzet. De még lehet! Akkor Te állnál a golyószórók előtt? Európában konferenciát szerveztek a lehetséges megoldások kereséséről, megtárgyalásáról. Kormányunk nem vesz részt rajta. Egyedül Európában mi nem! Minket nem érdekel! Biztos baromi jó receptjük van a megoldásra! Csak a pénzt adjátok, majd mi megoldjuk! Bár látnánk, mert a helyzetet meg igenis kell oldani, minél előbb. Ezen filóztam hétvégén, és úgy érzem, legalább részben igazam van. Persze tiszteletben tartom mások álláspontját is, de nem biztos, hogy egyet is értek vele!


De jöjjön a megszokott mindennapos téma, a kaja!
Pénteken, kísérletképpen felajánlottam a Tölgyfa Étterem Facebook oldalán, hogy ott is részletesebben írom le ezentúl a napi menüt úgy, ahogy nálam, saját oldalamon szerepel. Felajánlhattam, mert a vezetés megbízik bennem, és rám bízták az oldal kezelését. Több ismeretanyaggal, receptekkel, olyan információkat osztok meg, aminek az étkezők is örülhetnek. Nem hiszem, hogy ezek után mindenki fakanalat ragadna, és otthon kezdene főzni, de az is hasznos, ha az emberek hozzájutnak kevésbé ismert információkhoz, egy adott étellel kapcsolatban.
Kezdjük mindjárt a mai levessel, ami a legegyszerűbb rántott leves, amit valaha a világon készítettek. Nagyapám kenyeret aprított bele, én kicsit bonyolultabb megoldást választok minden alkalommal, mert pirítóst mindig csinálok hozzá. Van amikor egy-két szelet kenyeret, de sokszor pirított kenyérkockákat készítek a leveshez. Olyan is előfordul, hogy buggyantok hozzá egy tojást. Ezek apró trükkök, amikkel sokkal élvezhetőbbé lehet tenni még a világ legkönnyebben elkészíthető levesét is. Én így csinálom a köménymaglevest. 

Borsos tokány az egyik választható főétel, ami a legismertebb tokányféle. A pörkölt, és a tokány közti különbség annyi, hogy a pörköltbe darabolt, a tokányba csíkokra vágott húst használnak A pörkölt is az, ha jól készítik, de a tokány még szaftosabb normális esetben. Erdély az igazi hazája, ahova a XIX. században a Magyar konyhát bepirosító őrölt paprika, csak később jutott el, ezért a tokányfélék sokszor paprika nélkül is készülhetnek. Köretként tanácsos olyat adni mellé, ami a bőséges szaftot megköti, magán hordozza az étkezés során, így még tökéletesebb étkezési élményt nyújt. Mi sem természetesebb, hogy van borsos tokány receptem is.  

A választhatók közt van egy nagyon finom főzelék is, azok kedvéért, akik ezt a tipikus Magyar ételt jobban kedvelik, mint a pörkölt jellegű tokányt. Fagyasztott zöldborsóból készítik szint év közben mindenhol, mert a zöldborsó a legjobban tartósítható alapanyag, és sokak szerint fagyasztva még finomabbá válik, mint frissen. Ezt megerősíteni nem tudom, de tény, hogy én is szívesen használom mindenhez. Régen, mikor tavasz végén zöldborsószezon volt, nem ettünk mást. Zöldborsót, zöldborsóval! Mára a helyzet szerencsére jelentősen átalakult, az év bármely szakaszában hozzájuthatunk ehhez a finom alapanyaghoz. Ma bélszínroló került a főzelékre feltétként, ami még jobban kiemeli a zöldborsófőzelék ízvilágát.  

Hétfőnként desszert is szokott érkezni az ebéd mellé, de cukrász ismereteim hiányosak, így arról nem tudok olyan színesen írni, mint más ételekről. Annyit viszont én is látok, hogy ma a Győri Keksz egyik termékét adják a menü mellé. Nem vagyok szakács sem, de a gasztronómia jelenti számomra az igazi élvezetet, több mint hobbi.
Ez segít felépülni betegségemből is, mert ha az ételekről van szó, minden másról képes vagyok elfelejtkezni. De ez lenne a természetes. Nem? Bár nem vagyok hivatásos, mégis hivatásomnak tekintem az ételek készítését, amatőr szinten, de a legmagasabb fokon. Ugye jól teszem?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése