2015. augusztus 12., szerda

2015.08.13. Paradicsomleves, rántott csirkemell, rakott krumpli.

Néztétek éjszaka a csillaghullást? Ti sem? Ki kellett volna ülnöm a kertbe, ahol éjjel biztosan nem lett volna meleg, de egy útját tévesztő meteoritért kiülni órákra a kertbe, magányosságba burkolózni, kitenni magam a szúnyogok éhes hadának, az nem megy faluhelyen! Különben is! Tavaly mindössze egy szerencsétlen hullócsillagot láttam, arról is kiderült, kínai hamisítvány! Hiába kívántam én bármit, bizony nem teljesült belőlük semmi. Ha valódi lett volna, már nem itt lennék! Valahol Miami alsón. A kajáról viszont akkor is írnék, mert szeretek róla írni, és jelenleg nem látok semmi okot arra, hogy bármiért abbahagyjam. Sokan küldtetek mostanában privát üzenetben biztató szavakat, amiket nagyon köszönök! Rám fér minden jó szó! Látjátok küzdelmemet, és jól esik a biztatás. Könnyebben megy minden. Tegnap délelőtt is rám fért volna néhány kedves szó, mert a Microsoft megint hülyét akart csinálni belőlem. Ha leáll a gép, annak csak a frissítés lehet az oka. Két hete a tegnapelőtti nap kivételével ezzel üldözött a sors minden nap, és tegnap azt hittem gyorsan túl leszek rajta. Hát nem! Először 2, majd újraindítás után még 3, és mivel továbbra sem volt hajlandó dógozni, ismét frissítések jöttek volna. Újabb 9! Nooormáááliisss! Ezt már nem is viselte el a gép, bekopogott ajtómon személyesen a kék halál! Vagyok már olyan dörzsölt, hogy tetszhalott állapotból is fel tudok támasztani egy korosabb számítógépet, de a frissítést így is meg kellett ismételni. Megmutattam neki egy óriásplakátot, hogy Magyarországon minden működik, erre elszégyellte magát. Ezután 3/4 12-ig zajlott az újabb frissítés. Lefeküdtem közben, mert unalmamban mit tettem volna? Ebben a melegben? Örülök, hogy még élek! Délelőtt tehát minden meló elfelejtve.
Ilyen ellenem irányuló furfangos ármánykodások után, mire képes szerintetek az ember? Elárulom, semmire! Tegnap tehát haszontalankodtam! Semmi hasznosat nem csináltam! Minek? Még elrontok mindent, amihez hozzányúlok. Így legalább kárt nem okoztam, ami önmagában is hasznos.


Ha padig tudná cserfes unokahúgom mi a mai ebéd, biztosan bekopogna egy nyalatra. Én meg adnék neki szívesen. Ez a kedvence. A klasszikus menzai paradicsomlevest kaptuk ma betűtésztával. Még nincs is itt, én már tudom, betűtésztával csinálták? Mindig úgy szokták! Úgy, ahogy az ötvenes évek óta változatlan formába tálalják mások nagy örömére. Nem mintha nem szeretném a paradicsomot, de ezt a levest annyira nem. Tegye fel a kezét aki szereti unokahúgomon kívül! Na ugye! Legfeljebb elküldöm neki a saját adagomat expressz, ajánlva. 
Bár ebben a formában nem szeretem, mégis leírtam, hogy milyen recept alapján főzik ma is a menzákon. Azért mégis tettem bele egy kis csavart, ha elolvassátok a receptet, majd rájöttök mi az. 


A főételek mindkettő klasszikus. A rántott csirkemell igazi vasárnapi kaja. Arra ébredtem gyerekkoromban sokszor hétvégenként, hogy kora reggel kopogott valaki a konyhában. Tudjátok miért? Na persze! A húst a panírozás előtt illik kikloffolni. Ezzel nem csak vékonyabb, látványosabb lesz, esetleg nagyobbnak tűnik, a fő indok, hogy a rostok enyhén megpaskolva finomabbá teszik a kész produktum ízét. Hallottátok már, hogy Gyulán, a régi Komló éteremben egyszer kirántotta a szakács a mosogatórongyot? Nagy balhé lett belőle! Van viszont egy jó rántott csirkemell receptem Pirított mandulás panírral. Április 1.-re majd írok a mosogatórongyról is egyet. Van több rántott csirkemell receptem is, mégis ezt választottam közülük, ami mandulával lett panírozva, mert ezt találtam a legérdekesebbnek, egyben legfinomabbnak.

És egy év végi klasszikus következzen. Nem csak Karácsony tájékán, máskor is kerül asztalunkra, és én magam is több változatban készítettem már, de most maradok a klasszikusnál. Ez a legismertebb, legtöbbször készített hagyományos rakott krumpli, melyről szintén lenne akár több receptem is, de az általatok is ismertnél nincs finomabb családom szerint.  Van még néhány tarsolyomban, ha valaki kíváncsi forduljon hozzám bátran. Szívesen küldök receptet a bolognai rakott krumpliról, formabontó rakott krumplimról, vagy egy olaszos rakott krumpliról, amit füstölt scamorzával (sajttal) csináltam. Választék tehát van! Remélem lesz még idén is lehetőségem okoskodni, és akkor bővül a kínálat. Remélem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése