2015. július 31., péntek

2015.07.31. Bográcsgulyás, grízes tészta, bolognai spagetti.

Valószínű az a baj, hogy kicsit türelmetlen is vagyok. Nem úgy mennek a dolgok mint előtte, és hozzászoktam a jóhoz. Az is tény, hogy nem akarom sajnáltatni magam! Megkaptam a sorstól, ami ki volt mérve rám, csak rajtam múlik teszek-e azért, hogy ne így legyen. Megteszem és kész! A sopánkodásnak vége ezennel! Még egyszer, és utoljára megköszönöm, hogy aggódtatok értem, próbáltatok velem együtt érezni, felajánlottátok segítségeteket. Bevallom jól esett a sok jó szándék, de ez az időszak lezárult. Van miért küzdenem, és egyedül kell továbblépnem. És már tovább is léptem!
Azért érdekes, hogy nem csak nekem vannak gondjaim az egészségügyi helyzettel. Olvastam annak az érszűkületesnek a gyötrelmeit, akinek várni kellett volna műtétjére, így kezébe vette saját sorsát. Önmaga megműtötte érszűkületét. Lehet, hogy én is megtettem volna? Nem öntötte le magát benzinnel, nem robbantotta magára a házat, egyszerűen csak élni akar! Nem múlt, hanem jelen időben.  Még évekig, ha lehet. Ha az ember nem talál más kiutat, mindenre képes! Csak végre valaki észrevenné, mennyi kiutat nem találó ember van eben a hazában! Vajon ki tehet erről?
De milyen hülye vagyok, hogy ebéd előtt ilyen marhaságokkal traktálom a normális halandót? Eszem ágában nincs elvenni senki étvágyát, így lépjünk tovább. Péntek van, és a pénteki menü más, mint a hét többi napján. Sokkal gazdagabb a leves, mint más esetben, na meg a kétféle tésztaétel. Érdekes, hogy sok más étterem is megőrizte, és ápolja ezt a böjthöz kapcsolódó szokást, bár igen szabadon értelmezve.


A leves ami ma jött, meg az egyik legnépszerűbb bográcsos raguleves, amit szerte a világon ismernek. A nevét biztosan, mert tőlünk nyugatabbra gulash-nak hívják azt, amit mi pörköltként ismerünk. Azt persze csak mi tudjuk, hogy a gulyás, a marhák őrzője, a róla elnevezett étel pedig valójában leves. Nem is akármilyen! És mint a neve is utal rá bográcsban készül szabad tűzön. Nem tudom mikor jutok megint oda, hogy újra megpörgessem valamelyik bográcsomat, de gondolatban ott ülök a tűz mellett. Lehet, hogy holnap lesz is benne részem, és biztosan fel fog kicsit dobni. Magának a környezetnek is meg van a maga hangulata. Nem tudom mit főz vendéglátónk, de biztosan finomat. Nem hinném, hogy bográcsgulyást, pedig akár ki is tudnám segíteni egy kipróbált recepttel. Azért egy kívánságom máris teljesült, mert lesz miről írnom, bármit készít is Laci a hétvégén. De jó!



Na azért erre nem gondoltam volna! Mondta az idős mezőgazdasági munkás, amikor egy dugóhúzó után kiszállt a permetező repülőgép vendégüléséből. A többit tudjátok! Én sem gondoltam, hogy valaha is sort kerítek a grízes tészta receptjének leírására, de megtettem. És mint most kiderült, milyen jó, hogy leírtam. Ha valaki most kísértést érezne a grízes tészta elkészítéséhez, már van segítség, hogyan is kezdjen hozzá. Azért odáig még nem jutottam el, hogy meg is szeressem ezt a mások által kedvelt valamit, és tyúxaros életem hátralévő szakaszában nem is hiszem, bármikor rá vetemednék, de egy jó blogger ugye mindenre képes. Akár még erre is! A nemes cél érdekében szinte mindenre.



Különösen akkor nem vetemedek grízes tésztára, ha van miből választani. Ráadásul pont akkor, amikor a bolognai spagetti a választási lehetőségek közt van. Áron bánhatja, hogy éppen fesztiválozik. Bár ki tudja? Az tény, hogy a bolognai spagettiért megőrül! Pedig ebben a formában a II. Világháború végéig még nem is ismerték. Az amerikai hadimenzán készítette el először egy ötletes szakács, és onnan indult világhódító útjára. Így születnek az igazán jó ételek! Magát a bolognai ragut eredetileg nem spagettivel, hanem a frissen gyúrt széles metélt (tagliatelle) tésztával tették asztalra, de egyáltalán nem úgy készítik, mint ahogy azt mi megszoktuk. És most elgondolkoztam! Mivel fiamnak valóban ez a legkedvesebb kaja amit elé rakhatsz, többféle módon készítettük már el. Közülük ez hasonlít legjobban az eredeti bolognai ragura, így most ezt osztom meg. Ha nincs Áron, most én ehetem magam degeszre, bár úgy sem tenném. 

Nyáron inkább salátákat zabálok, na meg gyümölcsöt. Leginkább paradicsomot, mert bár sokan nem tudják, az is gyümölcs. A dinnye meg tök. Honnan jön most ez ide? Onnan, hogy péntekenként gyümölcs is jár az ebéd mellé. Ma egy szelet dinnye, ami jól illik az ebéd mellé. Most van a szezonja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése