2015. július 22., szerda

2015.07.22. Kacsanyak leves, paradicsomos húsgombóc, bácskai rizses hús

Megőrülök a melegtől! Ti nem? Télen marhára vártam, de nem ezt az őrületes hőséget. Még szerencse, hogy viszonylag jól bírom egészségügyileg, még a vérnyomásom sincs az egekben. Csak reménykedek, hogy lesz egy kis lehűlés! Ha tudok csinálni valamit, azt vagy kora reggel, vagy estefelé. Ezért most nem szenvedek sokat, rövidebbre veszem a fölösleges dumát.


A kaja nem rossz, de kinek van kedve ilyenkor enni? Áron fiamnak biztosan, mert őt nem zavarja, ha a napon terítenek is meg neki. Bezzeg nekem! Nem vágyom meleg levesre. Pedig a kacsanyakból főtt húsleves másképpen nem jó. Arra, hogy egy kanálnyi mintát vegyek belőle nagy nehezen rászántam magam, mert hogy is tudnék véleményt mondani róla? Jó! A kutyákok szerint is, akik érzik a csont illatát. Micsoda orruk van! A kicsi nem, de a nagy elkapja ha eljön az ideje. A leves viszont tényleg jó lenne, ha nem lenne meleg. Semmi kiugró, a megszokott színvonal ami most pihenőpályára kerül. Nem esne jól! Tegnap estére a kovászos uborka adott ötletet, így gyorsan csináltam magamnak egy jó adagnyi hideg fokhagymás kovászos uborkalevest, és nagyon jól esett. Belülről jól lehűtött. Majd elfelejtettem, hogy most nem uborkalevest, hanem kacsanyak levest kaptunk, ami így készülhetett.  

Áron fiam ma a bőség zavarában szenvedhet, ugyanis mindkét főételt nagyon szereti. Szerintem azért a paradicsomos húsgombócot válassza, mert az közelebb áll kicsit a szívéhez. Már érik a paradicsomom, így jön a kánaán, és remélem a napon szárított paradicsom mellett, jut elég alapanyag más paradicsomos ételekre is! Tegnap megcsináltam első idei paradicsomsalátámat, házi termesztésű parijaimból. Nagyon finom lett, és az is jó hideg volt! Füstölt sajtot is reszeltem rá. Megint kalandozok, mert a hidegen jár az eszem. Min járjon? Azért azt is megmutatom, hogyan készül a paradicsomos húsgombóc. A lakodalmakban nélkülözhetetlen jaminai főzőasszonyok receptjét dolgoztam át. 

A másik adag sem kutya, ami az étlap szerint és az ízlelés alapján is bácskai rizses hús. De az is nagyon meleg! Értem én a jó szándékot az étterem menedzsmentje részéről, és azt, hogy nem akarnak éhen veszejteni ebben a fene nagy forróságban. De mivel mára jósolták az idei legmelegebb napot az évben, lehet, hogy ezt is beteszem a hűtőbe mielőtt megenném. Én mindent szívesen megeszek hidegen is! Mivel biztosan nem sertészsírt használtak a bácskai főzéséhez, akár ezt is. Ha zsírt használnak a főzéshez, az megdermed hűtve, és nem olyan finom, mintha olajjal csinálták volna. Csak egy apró pici trükk, de jó tudni! Ha véletlenül bácskai rizses húst csinálnék, így állnék neki.  


Látszólag semmihez sincs kedvem ma, pedig még süti is jár az ebédhez. Ma egy túrós kocka, ebben a forróságban, kinek van kedve hozzá?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése