2015. július 17., péntek

2015.07.17. Tárkonyos szárnyas raguleves, szilvatöltelékes gombóc, rakott sonkás penne.

Nem terveztem ma különösebb bevezetőt a menü ismertetése elé, de közben jött egy apróság, úgy ad hoc. Ha eltervezek egy új ételt, sokszor emlékeim vezetnek, de a megjelentetés előtt mindig alaposan körbenézek! Több információt beszerzek az adott témában, mint bárki más. Írásaimban arra is felhívom a figyelmet, hogy lehet másként is csinálni. Új írásom kapcsán valaki minden oldalon, ahol közzétettem, jelezte különvéleményét. Joga van hozzá! Megkérdezte, honnan van a recept, mert szerinte ezt nem így kell csinálni. Olyanról nem hallottál már Aranyanyám, hogy valaki saját receptjét írja le, nem másoktól másolja? Csak megjegyzem. Az a hölgy, aki nyilvánvalóan ellenséges szándékkal viseltetik személyemmel, annak sem nézett utána, honnan való a recept, amit lemásolt. Sok helyen jelenek meg, így neves magazinoknál is. Sok receptemet lehozta egy neves receptoldal, és az illető hölgy, egy másik oldalon sajátjaként tüntette fel másolt receptemet. Így könnyű! Ctrl C   +   Ctrl V, és kész. Aztán dicsekszik vele, milyen jót írt! De azt már nem nézte meg a szellemi bukta, hogy a megjelentető odaírta az eredetét is az írásnak. Mint az a "versenyző" aki egy receptversenyre, ahol véletlenül a zsűri tagja voltam, így nekem kellett elbírálni a beérkező pályázatokat, saját fényképes írásommal jelentkezett. Vagy az az oldal, ahol már több receptemmel találkoztam más feltöltő nevével. Így könnyű! Lopni, majd eldicsekedni: nézzétek mit loptam! De már immúnis vagyok ezekre. Mindig voltak, és lesznek is ilyenek. 
Ezért jó az, hogy valamivel műveltebb vagyok ezen a téren mint esetleg mások, és mint tudjuk: "az okos enged!"
Sokszor bosszankodtam már ezek, és mások miatt, de részben hallgatva rátok (megrögzött olvasóimra is) nem éri meg, hogy egyáltalán figyelembe vegyem ezeket a szarságokat!
A kajáról pedig semmi kötözködés ellenére nem mondok le, mert életelem része lett. És lássuk a mai kaját!


A leves ma sem mindennapos. A megszokott pénteki adag. Akár azt is mondhatnám, hogy dupla, de nem így van. Normális adag, mint azt megszoktuk, más kérdés, hogy nekem elég akár a jóllakáshoz is. A pénteki megszokott állapot az egyébként rendkívül tartalmas leves, többnyire valamilyen raguleves, és kétféle tésztaétel, és az ebéd szerves része valamilyen gyümölcs. Az étlap alapján mindent könnyen be tudok azonosítani, hiszen évek óta ezt kapom, és meg is vagyok elégedve vele. A leves fűszerezettsége is ízlésem szerint való, nincs eltúlozva benne az egyébként erőteljes ízű tárkony mennyisége. Sokszor eszembe jut, hogy egy ismerősöm megkínált egy tányér kacsából készített ragulevessel, amiben kb. 5x annyi volt a tárkony, mint amennyire szükség volt. Ott is maradt. a mai leves nem mert amit kiszedtem mindet meg is fogom enni. Én egyébként így csinálom. 

A szilvás gombócról nem fogok ódát zengeni, de még csak dalszöveget sem írok róla. Arra emlékszem, hogy valamikor réges - régen nagyanyámnak segítettem mikor gombócot csinált, de arra már nem, hogy megőrültem volna érte. Bizonyára nem is így volt. Megeszem, de mást jobban csípek. Azoknak, akik szeretik nagyon jó étvágyat kívánok hozzá. Ha valakinek nem jó a gyorsfagyasztott gombóc, és mindenképpen maga akar hozzáfogni, így kezdjen hozzá. Ez univerzális recept, mindenféle töltelékre érvényes. 

Rakott sonkás pennét is ritkán szoktam csinálni itthon. Minek, amikor hét közben kitűnő minőségű kajával látnak el. Időnként azért arra vetemedek, hogy kitaláljak valamilyen tésztaételt csak úgy, magam szórakoztatására. Így fordulhatott elő, hogy nemrég is készítettem magamnak egy két személyes adagot, melyet aztán jó étvággyal el is fogyasztottunk fiammal. Rakott sonkás pennét nagyon régen csináltam, mert mindig van más finomság. Akkor mikor legutoljára készült, le is írtam, így könnyen fel tudom idézni a receptet.  Ez a receptem is univerzális, más tésztafélével is elkészíthető. Annyit azért hozzátennék, hogy ezzel az ételfotóval nem indulnék fotópályázaton. Más rakott étellel sem az utóbbi idő kajái közül!

Ma minden adag ételhez tartozik egy szelet dinnye is, ami biztosan jól fog esni ebben a melegben. 
Mivel mindenről írtam, mindenkinek gyönyörű időt, ha teheti kellemes pihenést kívánok.
Néhány nap múlva jövök újra!  Rettegjetek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése