2015. június 11., csütörtök

2015.06.11.Hamis gulyás, vadas sertésszelet,bácskai rizses hús.

Megint gyönyörű napra ébredtem. Remélem, rajtam kívül mások is! Felénk eddig nem volt jégeső, semmi ilyen tájban előforduló katasztrófa, a kis kertem gyönyörű. Minden jel arra mutat, hogy élvezni is fogom gyümölcseit. Az ebéd is finom lesz ma! Bizonyos szempontból magyaros, házias jellegű kaják, amiket otthon a háztartásban is szívesen főz minden háziasszony. Egy barátom írta éjjel a tengerentúlról: Amerikában azt hiszik, hogy a magyarok gulyáson élnek, ami ugye nem a nálunk gulyásnak hívott leves, hanem a pörkölt odakinti neve. Meg most divat odakint a véres hurka. Én is látom! Szinte minden kinti főzőműsorban előkerül valamilyen formában a véres hurka, ami persze nem olyan, mint az nálunk a disznótorban készül. Általában a kolbász, és a hurka fogalma is egész más, mint nálunk. De nekünk jó, a megszokott, általunk ismert magyaros íz. Sokszor engem is meglep, hogy mennyi számomra meglepő, és esetleg oda nem illő dolgot kevernek ételeikbe. Mondjuk, ha én is vendégül látok valakit, nem valamelyik neves étterembe viszem kajálni, hanem megszokott, általa is ismert, kedvelt ízekkel traktálom. 


Akár olyanokkal is, amit most kaptam. Szóba került az előbb a gulyásleves, de most nem valódit, hanem hamis gulyást kaptam. Ez ugyanúgy készül mint a valódi, csak a húst felejtik ki belőle szándékosan. Tulajdonképpen ez egy zöldségleves, aminek magyaros jellegét a piros, paprikás állag, húsos ízét pedig a belefőzött csontlé, vagy leveskocka adja, de még ez sem feltétlen kell bele. 

Ma nem variálok semmit az érkező ételeken, mert bár a vadas mindig makarónival érkezik, most úgy is tálaltam, és így is kerül az asztalra. Finom nagyon így is. A konyhán az egyszerűbb, és általam finomabbnak talált eljárással készítik a vadast, miszerint nem turmixolják, hanem csak összetörik a mártás alapját szolgáló főtt zöldségeket. Így kicsit darabosabb marad a mártás, és így a jó! Kipróbáltam mindkét módszert, én már csak tudom! Elkészíteni sem bonyolult, mert a hússal együtt főzött zöldségeket dolgozzuk fel a kész kajához. Én mégis zsemlegombóccal szeretem legjobban a vadast, így ha megengeditek, inkább annak a receptjét hozom ide illusztrációként. A többi ugyanaz a főzésben, csak a zsemlegombócot kell kicserélni makarónira. 

És ha már reggel a "gulash" szót, mint a tengerentúlon, és tőlünk nyugatabbra is ismert szót, a magyar pörkölt közismert nevét említettem, jöjjön az. A bácskai rizses hús, a másik főételünk ugyanis nem más, mint egy valódi pörkölt, összekeverve rizzsel. Olyannyira, hogy van, ahol külön főzik a rizst is a pörkölt alaptól, és azt a végén keverik össze. A lényeg a végeredmény, ami az igen finom egytálétel, ami kicsit lecsósabb i, mint a sertéspörkölt, és talán ezért is ízletesebb. 

Ennyi mára, mert csütörtökön semmi extra nem jön az ebéd mellé, csak remélem marad a szép idő, így mindenki jól lakva, szívesen néz a hátra lévő nap elé! Nektek is szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése