2015. május 8., péntek

2015.05.08. Korhely bableves, bolognai spagetti, rizsfelfújt


Nagy nap a mai! Nem is írok bevezetőt szokásomhoz híven, hiszen ma bolognai van az asztalon. Szerintem fiam legnagyobb kedvence! Én is szeretem, és már sok módon elkészítettem. Tény, hogy ez az étel soha nem volt ismert Bolognában.
Bolognában nem nagyon főznek spagettis ételeket. Eredetileg a frissen gyúrt széles metélt (tagliatelle) tésztát használják, de azért arra kíváncsi lennék, mikor szakácsaink 600 adagnyi kajához gyúrják a tésztát. A bolognai spagettit, az amerikai katonák hadimenzáján találta ki egy leleményes szakács, aki a helyi finom ragut a spagettivel, a könnyen kezelhető száraztésztával főzte az amcsi vitéz uraknak. Ma is sokan keverik a bolognait, a milánóival. Első alkalommal, még ifjú házas koromban, én is amolyan hibridet készítettem, de már régóta megvilágosodtam. A bolognai ragu eredetileg darált húsból, kevés répával, szárzellerrel, paradicsomosan, sajttal van tálalva. A milánói sonkával, gombával, darált hús nélkül, de hasonló ízesítéssel, mint a bolognai. Mindkettő jó kaja, de fiam a bolognait szereti jobban. A gombát ugyanis nem szereti. Én viszont nagyon! A bolognait az egész világon ismerik, kedvelik. Amikor Német cseregyereknél vendégeskedett, előre megkérdezték mit szeret enni, és első helyen a bolognai volt. Több receptem közül ezt választottam, mert ez hasonlít legjobban az autentikus raguhoz. Ma nem így főzték, de Áron biztos maradéktalanul elpusztítja az összeset.

Írásomból már eddig is kiderült, hogy felborítottam az étkezés sorrendjét írásomban, de alaposan. A bolognaival kezdtem, mert fiamat az foglalkoztatja legjobban. Pedig a leves is szót érdemelne! Pénteken mindig gazdag leves érkezik, de a mai leves olyan gazdag, hogy még Vajna Timi is flörtölne vele. A korhely bablevest, meg én szeretem nagyon. Három kedvenc alapanyagom a káposzta, a bab, és a paradicsom közül kettő nagy mértékben, a paradicsom is nyomokban előfordul ebben a levesben. Én biztosan jól is fogok lakni vele, így több jut Áronnak a bolognaiból. Ma egyébként nagyon finom a leves, még Timi is megnyalná utána. Lehet, hogy még az ujjait is! Ja a levest én így csinálom. 

A rizsfelfújtat, anyakönyvi nevén rizskochot egyikünk sem szereti. ezért lehet választani! Képem, meg receptem van róla saját archívomomban, és be tudom mutatni így mások asztalán kb. hogy jelenik meg ez az étel. 

Gyümölcs is jár a pénteki ebéd mellé, ami ma egy szép alma. Hófehérkének, és lehet, hogy Tímea úrasszonynak is ettől nő a keble halma. 

Közben elolvastam már leveleimet is a kajára várva, és megint örömhírt kaptam. Receptjeimmel, most egy könyvet nyertem, amit ráadásul 6 ismert mű közül választhatok ki. Most mondjátok! Nincs jó dolgom? És mi jöhet még?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése