2015. április 23., csütörtök

2015.04.24. Bográcsgulyás, mákos metélt, hortobágyi húsos palacsinta

Így alakítottam át tegnap
a kaját.
Jelentem, tegnap jól laktunk mindketten, annak ellenére, hogy Áron fiamnak egyik kaja sem volt gyerebe! Nem szereti sem a halat, sem a gombát. A harcsapaprikás egyértelmű, miszerint csak halból áll, a bakonyiba pedig gomba van túlnyomórészt. De mindkét kaját átvariáltam úgy, hogy fiamnak nagyon ízlett a bakonyi, ami már nem volt bakonyi. A csirkemellet meghagytam eredeti formájában, de készítettem hozzá egy mediterrán tésztát, amin a husit tálaltam. Úgy láttam ízlett. Ha már variálós napot tartottam, a harcsát is átalakítottam, és elkevertem a gombával, majd kevés újhagymával, és néhány zöld fűszerrel újra felfőztem. Előtte a galuskát is kevés tejföllel átforraltam, így tökély lett a kaja. Ha már ennyire belejöttem, csináltam a hűtőben található minimális maradékból egy tésztasalátát is, amire vacsorára jártunk rá. Ezek mindössze néhány percet vettek igénybe, így lett a nemszeretemből mindmegettelek. Még az almalevest is megturbóztam kicsit, mert egy almát kockákra vágtam, és megkaramellizáltam hozzá. Csak egy kis agytorna kellett hozzá!



A mai kaján nincs mit variálni! A bográcsgulyás úgy jó ahogy van, így nekem már az elég lenne a jóllakáshoz. Eszembe jutott, hogy olyan jó idő van, akár hamarosan előkerülhet a bogrács, meg a grill is. Persze, hogy a mai levest nem bográcsban, hanem a konyhán a nagy üstben csinálták, de akár én is elkészíthettem volna sok bográcsom közül valamelyikben. Mivel van receptem is hozzá, akár így is.  Az más kérdés, hogy egy bográcsgulyás megfőzéséért nem veszem elő receptgyűjteményemet, mert ez megy a szoftverből is!


A mákos tészta is menne, de az nem lesz ma asztalunkon. Meghagytam másoknak, akik a hortobágyi palacsinta helyett erre izgultak rá. Én valahogy gyerekkoromtól nem voltam oda érte, nem úgy mint nagyobb fiam aki első nap az iskolában repetát kért belőle. A szakácsnők meg is jegyezték a fizimiskáját hosszú időre. A mákos tésztáról is van receptem, de nem hiszem hamarosan előkeresem azért, hogy főzzek ilyet. Mivel a diós tésztát is ugyanígy készítik, nem írtam két külön receptet miatta, hiszen a tésztát ugyanúgy kell főzni. Az pedig, hogy ki mit szór rá, az egyéni elhatározás kérdése.  


A hortobágyi palacsinta már egészen más! Ezt nagyon szeressük. Finom is. Én is csináltam már igaz, csirkepaprikás maradékából. A mai biztosan nem így készült, hanem külön ragut készítettek a töltelékhez, valamint külön szaftot amivel leöntik ilyenkor szinte kötelező jelleggel a palacsintát. Ha hinni lehet a krónikáknak, akkor eredetileg darált borjúhúsból készül, de szerintem a csirke is tökéletesen megfelel hozzá. Én csirkecombból csinálnám, mert az viszonylag olcsó, és finom hús. Szerintem még finomabb mint a melle. De a pulyka is nagyon jó hozzá. Legáltalánosabban mégis csirkepaprikás maradékából készül, a receptemben leírt formában. 

Péntek van, így gyümölcs is jár az ilyenkor nagyon beszűkült választékból az ebéd mellé. Fejenként egy C vitamin tablettát mégsem tehetnek az ételhordóba! Vagy alma, vagy narancs, esetleg ritkán mandarin ilyenkor a jó idő beálltáig. Ma éppen kiwit kaptunk. De hamarosan lesz már más is. Úgy sajnálom, hogy nálunk nem lehet megvalósítani azt a szisztémát, mint pl. Angliában. A helyi termelők le vannak szerződve a kifőzdékkel, éttermekkel, és minden nap friss, helyi termék jut az asztalra. Na nálunk nem így van! Nem is idegelem magam rajta, mert árt a szépségemnek! Azért meg kár lenne!

Ez pedig a ráadás. Tegnap ilyen tésztasalátát csináltam.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése