2015. április 1., szerda

2015.04.01. Grízgaluskaleves, paradicsomos káposzta, sült harcsafilé.

Megnézted már a naptárat? Én már meg. Épp ezért nem fogok kimenni a vasútállomásra megnézni, hogy nem vagyok-e ott, de más hülyeségekre azért hajlandó vagyok! Persze csak, a jó ízlés határain belül. Azt sajnálom, hogy a szememet még mindig csípi a gyulladás, így nem ülhetek annyit a monitor előtt, amennyit szeretnék. Pedig volna kedvem hozzá! Szerencsére van még néhány jó, humoros receptem a múltból, így remélem a röhögni vágyók azzal is beérik ma. Azt hittem ma lesz egy kis furfang a kajában is, de csalódtam. Semmi lapozható rántott hús, semmi robbanó sült, vagy ésatöbbi! De kezdjük elölről!
Ma korán keltett a végtagfájás, ami az én állapotomban természetes. Pont öt éve, hogy felébredtem a műtét után, és rögtön a hülyeséggel kezdtem foglalkozni. Előtte is ilyen voltam már alapból, de ez tán még egy újabb lökést adott ahhoz, hogy életem végéig lökött maradjak. Reggel, tehát hajnal 3-kor felébredtem, mert fájtak a műtéti helyek. "aurora musis amica" jutott eszembe régebbi Latin műveltségem okán, miszerint a hajnal a múzsák barátja, de egyetlen árva múzsával nem találkoztam. Viszont rögtön elkezdtek kavarogni a gondolatok bennem. Kedvenc TV csatornám bekapcsolása sem segített, mert ott hard pornó ment éjszaka. Természetfilm, egy németországi vadon maradt ménesről, és másokról. A film alatt végig dugtak mint az állatok! A lovak, a vaddisznók, a viperák, a vidrák, a békák, és még sorolhatnám hosszan, mind párzottak. Jó kis film hajnalban. Természetfilm ide, vagy oda, nem ezen járt az eszem, hanem eszembe jutottak a kórházi napok. Is! Meg mások is! Öt éve ilyenkor hosszú ideig nem ettem pl. Nem azért, mert nem szerettem volna, de nem lehetett! Műtét előtt tilos, és mivel egy hétig minden nap műtöttek, elképzelhetitek. Mondjuk ahhoz a löttyhöz, amit hoztak ebédre nem is nagyon lett volna kedvem. De a humoromat megőriztem. Április elsején, rögtön ébredésem után gondoskodtam a körülöttem lévők jó hangulatáról. Mi volt az első? Marhára megkívántam a vörösbort! Jó néhány hetet kellett várnom, hogy megkérjem a doktornőt, hogy hunyjon szemet néhány köbcenti vörösbor becsempészése okán. Az emlékek megszálltak, így ma sem fogom kihagyni a vörösbort! Állítólag jót tesz az egészségnek. Jól fog esni! 
Aztán gondolkodtam tovább. A tegnap esti hírek hatására elkezdtem verset költeni a kormányablak dicsőítése apropóján. Hallottátok, hogy óvodásokat rendeltek ki az épp megnyíló kormányablak ürügyén Mórahalmon? És, hogy erre pályázatot is írtak ki a versek megszületését elősegítendő, amire megyénként másfél millát ki is osztottak állítólag. Amúgy is minden Húsvét előtt új verset írok locsolkodásra, így nem volt nehéz a kormányablakról sem egy frappáns szösszenetet produkálni. "De szép vagy te kormányablak, istenemre jól be...csuklak" Lehet, hogy nem pontosan ugyanazokkal a szavakkal írtam le, mint ahogyan hajnalban kigondoltam, de így szalonképesebb. Aztán, mikor nagy nehezen éppen visszaaludtam volna, megjelent barátom, aki orra ütemes nyomogatásával értésemre adta, hogy sürgős egészségügyi sétát tenne a kertben. Vissza sem feküdtem, mert minek? Így legalább kicsit készülök a mai nem teljesen normális napra. 
Tehát 2015.04.01. ünnepélyesen elkezdődött!



Lássuk, mit is eszünk ma! Tintalevest, és papírgaluskát. Ez természetesen így nem igaz, de két éve erről írtam a mai nap kapcsán. Ezt most meg is osztom, mert ne csak nekem legyen jó napom! Itt elolvashatjátok. Természetesen nem ezt eszünk ma, hanem grízgaluskalevest, amit a tintalevesnél lényegesen élvezhetőbb csemegének tartok, így valószínű azzal fogok ma jóllakni. Bár épp tegnap ürült ki a nyomtatópatronom, amit akár desszertként meg is ehetnék a leves után. Van grízgaluskaleves receptem is!  


Áron fiamnak ma nincs jó napja! A paradicsomos kajákat imádja, de a paradicsomos káposztát nem. Így gondban lesz a választásnál, mert sem ez, sem a másik főkaja nem jön be neki. Nekem viszont bármelyik. A paradicsomos káposzta nem tévesztendő össze a húsos káposztával, amit mint Hofi elmesélte " jó a húsos káposzta, a kutya körbe huggyozta" poénból ismerhettünk meg jobban. Mivel kutyám nem tud az asztalra mászni, a káposzta eddig biztonságban volt, és bízom benne, meg is őrzi friss, kívánatos állapotát egészen a fogyasztásáig. Ma nem a megszokott húsgombócokkal kaptuk, hanem egyszerűbben, simán főtt hússal. A kutya a közelében sem járt!


Sült hal lenne a másik főétel, ami szintén nem jön be fiamnak. Sokat változott az utóbbi időkben, és olyanokat is megeszik, amiket eddig egy istennek sem. Változnak az idők! Nem erőltetem, mert úgy sem lehet. Talál magának valamit, nem félek. Én pedig dönthetek. Paradicsomos káposztát, vagy halat eszek. Halas receptem van sok, de egyik sem hasonlít az előbb érkezőre. Én legjobban  citromosan szeretem, de legkevesebb baj akkor van vele, ha csak simán paprikás lisztbe forgatva sütjük meg, mint azt általában a halak többségének esetében tesszük. 


Van még sütemény is, amit természetesen ma sem hagyunk ott, hiszen jár az ebédhez. Szerdánként mindig cukrászsüti érkezik, így ma puncs szeletet kaptunk. Meglepő módon, erről is írtam már receptet, így ha valakinek ideje van rá nekikezdhet. Húsvétra jól fog jönni. 
Közben pedig elindult ez a nem szokványos nap, amit bevallom kedvelek. Természetesen, a jó ízlés határain belül! Kívánom, mindenki érezze legalább annyira jól magát, mint ahogyan én fogom. Ma két kanállal fogom enni az életet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése