2015. március 18., szerda

Kacsanyak leves, almaszósz sült csirkecombbal, lecsós sertésszelet.

Tegnap kemény munkával helyrehoztam munkaeszközömet, és úgy tűnik újra tudok dolgozni. A számítógépemről van szó, és most megúsztam a rendszer, és más dolgok újratelepítése nélkül. A tegnap délutánt így már munkával töltöttem. Meg főzéssel is, mert spenótos tésztát készítettem kétféle módon is. Tudtam, hogy jó lesz, de a kíváncsiság nagy úr! Ezért csináltam két változatban, hogy melyiket ajánlhatom jobb szívvel. Mindkettőt! Ez a rendkívül egyszerű kaja nem is tudjátok, mennyire finom tud lenni. A sajtos, spenótos tészta, kifejezetten böjti étel, a sonkás spenótos pedig különleges lett a pirított sonkától. Mindkettőt megettem, mert nem csináltam belőlük ehetetlen mennyiséget, és bevallom, mindkettő jól esett. Vassal egy ideig el leszek látva. A spenótban sok van! Sokan sipákolnak, hogy ilyenkor télen nincs is lehetőség egészséges ételeket fogyasztani, mert minden baromi drága. Ez nem így van! Télen is meg lehet, és meg kell találni azokat az alapanyagokat, amik elfogadható áron vannak a kereskedelemben, és szükség is van rájuk. Legjobban a különféle vitaminokról van szó, de én annak vagyok a feltétlen híve, hogy mindent, lehetőleg természetes formájában juttassunk a szervezetünkbe. Ilyenkor, tavasszal pedig szükség van utánpótlásra. Sokan el sem hiszik, de én évek óta nem voltam megfázva. Torokgyulladásom sem volt, és amikor beteg voltam egyéb problémákból adódott. Ha belázasodok, az más okból van, és egy éjszakás kaland. Látva mások problémáját, hitvallásom az, hogy gyógyszert csak legutoljára! Van persze nálam is, amire feltétlenül szükségem van, de mással, mint megfelelő kezeléssel nem tudom bevinni szervezetembe a szükséges szert. De ezt is különféle trükkökkel a minimálisra csökkentettem. Most, hogy apró betekintést engedtem privát szférámba, sőt én dicsekedtem el vele, ideje áttérni az aktuális napi témára, a kajára.


Egyik sem böjti étel a mai választékból. Nincs is szükség rá, hogy ilyenkor teljesen húsmentesen étkezzünk, mert szervezetünknek a fehérjére is szüksége van. A hús pedig a különféle táplálék kiegészítőket kivéve, a legjobb fehérjeforrás. Még húsleves formájában is. Egyébként sem vagyok testépítő, és a tabletta helyett jobban szeretem a valódi húst. Nekem mindegy, hogy fehér, vagy vörös hús, csak ízletes legyen. Mindkettőnek meg van az előnye. A húst, még a legszerényebb formában is szeretem, most éppen levesként. A kacsanyakból, olcsó finom leves készülhet, akár az általam leírt módon is. Nem tudom milyen kacsából készült a mai leves, de inkább mamutnak néztem, mint kacsának az illetőt. Jó vastag nyaka volt, az tény!

Az almaszószt viszont olyan párosításban kaptuk, ahogyan eddig én még soha. Főtt sertéshússal szokott érkezni, most viszont csirkecombbal jött. Ezt természetesen, csak a kóstolás után tudom elemezni, de gyakorlatom van benne. Sült csirke felső comb volt a hagyományos módon készítette almaszósz tetején, és az édes szósz, valamint a fűszeres, sós hús kontrasztja nagyon finom így. Receptet így tapasztalataim alapján írok róla, és legközelebb, ha ilyet kapok, már konkrét leírásom is lesz róla. 

A lecsós sertésszeletről már írtam receptet is, így van tapasztalatom az elkészítésében. Ezt sem lehetett volna megcsinálni konzerv lecsó nélkül, ami szerintem legalább annyira finom, mint a friss. És a benne lévő tápanyagokra szükség van. Ma pirított tarhonyával érkezett, és tudom, hogy mosolyogtok rajta, de van, aki azt hiszi, hogy a tarhonyát is szüretelik, mint pl. a borsót. Én már találkoztam ilyen meglett korú emberrel! Egész jó, és ráadásul látványos receptet írtam róla múltkor, így azt idehozom.  Sokszor receptjeim nézésével is jól tudnék lakni! Ma a lecsós sertésszelet is finom.

Ma is sütis nap van, mert hétfő, és szerda az. Van olyan desszertétel, amiről már sikerült receptet is írnom, de amiről még nem, azt is hamarosan pótolom. Cukrásztanfolyamra nem iratkoztam be, de hamarosan egy, vagy két napot eltöltök egy cukrászatban, tapasztalat gyűjtés apropóján. A sütikről szóló recepteket saját, és környezetem tapasztalatai, és mások megbízható forrásaira hivatkozva írom le. Ma egy krémes kocka jött, az alsó, és a felső lap kakaós piskótából készült.

Most pedig ismét elolvasom írásaimat. Rájöttem, ha a tegnapi napon leírt dolgokat újraolvasom, sok hibát veszek észre bennük, és könnyebb a folyamatos olvasás után javítani, mintha ezt az írás közben tenném. Erre is jó a számítógép. Nincs lejavítófesték, szövegek áthúzása, egyszerűen kijavítom és kész!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése