2015. március 17., kedd

2015.03.17. Magyaros zöldborsóleves, szezámmagos rántott csirkemell, pacalpörkölt.

A számítógépem kibírta, de jó, hogy kicsit előre dolgoztam! Annyira hulla lett a gépem, hogy kénytelen voltam előre gondolkodni. Így este megírtam az alap sémát, és a kajákat csak a kóstolás után fogom röviden értékelni. Ezzel készítem elő reggeli írásomat. Reggel pedig korábban kelek, hogy minden időben meglegyen. Pedig szükségem lenne a számítógépemre! Már szokásává vált, hogy tavasszal mindig meghal. Észrevétlenül függőségi viszonyba kerültem vele. Nem játszok! Még csak nem is különféle társkereső oldalakon csorgatom a nyálam! Egyszerűen nem lehet már nélküle dolgozni. Én munkára használom! Ha azt munkának nevezhetem, hogy ezzel keresek nagyon kevés legális zsebpénzt, amit aztán visszaforgatok hobbimra, a gasztronómiára. Meg sok szívességi ún. társadalmi megbízatásom van. Elvállaltam egy weboldal szerkesztését is. Megkértek rá, és nem tudtam, nem akartam ellenállni. Nem nehéz csinálni. Saját dolgaimat is rövid kutakodás, értelmezés után teljesen autodidakta módon hoztam össze. Szerencsére évek óta együtt élek a számítógéppel. 1983-ban már tudtam, hogy ez lesz a jövő. Az első számítógépes tanfolyam hallgatói közt is ott voltam. Így most egyenrangúnak érzem magam fiaimmal, akik már ezzel a képességgel születtek. Jó nekik, meg nekem is!
És eljött a reggel, már teszem is a dolgomat. Mint az eddigiekből kiderült, most részletekben írom meg a szokásos beszámolómat, de van időm. Hacsak nem fog újból tetszhalottá válni a számítógép.
A kaja a lényeg, ezért keltem korán.



Ma magyaros zöldborsóleves fog jönni, és lehunytam szemem, elképzelve, hogyan fog kinézni. Sok zöldborsó, fodros kockatésztával, enyhén paprikás lével, finoman. Eszembe is jutott, hogy bőven benne vagyunk a böjtben. Ez a leves, mint a tegnapi is kifejezetten böjti étel.  "A böjt nem egyenlő a fogyókúrával, hiszen az elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, hanem az önmegtartóztatás, ami sok esetben persze együtt jár néhány kiló leadásával is." Ezt egy nálam okosabb dietetikus mondta, és tökéletesen igaza van. A tegnapi, és a mai leves tökéletesen beleillene egy három napos léböjt képzeletbeli sorába, mert a böjtre szerintem is szükség van. Nem a fogyókúra miatt, hanem egyszerűen azért, mert az emberi szervezet erre van kódolva. Késő ősszel gyarapszik testsúlyunk, hiszen a hűvös téli napokon nagyobbak az energiaigényeink. Tavasszal pedig, amikor vannak feleslegeink, meg kell ettől szabadulnunk. Böjtöljünk, méregtelenítsünk tehát levesekkel. A zöldborsóleves is bele illik ebbe a sorba. Én így készítem. Nem kell kiegészítenem amit előzetesben elmondtam a mai levesről, mert ez a valóság.


A szezámmagos rántott csirkemellhez különösebb hozzáfűznivalóm nincsen. Ez nem böjti kaja! Húsétel a javából. Tudom, hogyan készül, és még csak receptbe sem kell kukkantanom miatta. Mint azt régebbi receptemben is leírtam, egyszerűen lehet előkészíteni a csirkemellet, hogy látványos, óriási szeletet kapjunk, így ehhez utólag nem is fogok fűzni kommentárt, mert szerintem ezt lehetetlen másképpen csinálni, mint ahogy receptemben is leírtam. Mexikói rizzsel tálalták, aminek Mexikóhoz túl sok köze nincs, de a rizzsel együtt főtt mexikói zöldségkeveréknek a tasakján a mexikói név virít. Csak azért, mert kukorica is van benne. 


A másik választható főétel nagyon megosztó. A pacalpörköltről van szó. Manapság ez is elronthatatlan. Régen, amikor a nyers pacalt elő kellett készíteni, az volt a legnagyobb rizikó a pöriben. Ma már más a helyzet, mert előkészített pacalt lehet beszerezni fagyasztva, ami biztosan jól van abálva, csak megfelelően ízesíteni kell. Így sok időt is spórolnak a szakácsok. Nem kell abálni, mosni, eltüntetni szagát, ami régen a legnagyobb kockázatot jelentette ebben az egyébként finom ételben. Én is szeretem, de azt is tudom, mások viszolyognak tőle. Receptem biztosan jó, így ha valaki kedvet kap hozzá, erre számíthat! A receptet most reggel dolgoztam át, mert ez is bizonyítja, hogy pacalt álmomból felébresztve is tudok főzni! Tálalni meg főtt krumplival illik. De csak simán puha kenyérrel is finom, mint azt katonakoromban ettem 1976-ban Kiskunhalason a FEK-ben. Ízben kirándultam a régmúltba. Nem most voltam katona.
Kicsit fel is vagyok háborodva, mert engem senki nem próbált beszervezni! Lehet, hogy megbízhatatlan voltam?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése