2015. március 27., péntek

2015.03.27. Nyírségi húsgombócleves, spagetti carbonara, szilvatöltelékes gombóc.

Miközben reggel bekapcsoltam a gépem, szemem a statisztikára tévedt. Ez az 500. írásom ezen az oldalon. Számológép elő, és rögtön kiderült 2012.12.30. óta ez összesen az 1283. az összes oldalamon. Tehát minden napon leültem a gép elé, és legalább másfél bejegyzést írtam valamivel több mint két éve minden egyes napon. Magam sem gondoltam volna, mikor elkezdtem! De jól esik!
Közben eszembe jutott, hogy hétvégén óraátállítás is lesz. Szakmai ártalom! Életem nagy részét az órák közt töltöttem, így ez is természetes számomra. A jövő héttől egy darabig megint sötétebb lesz reggel, amikor ide ülök a gép elé. Valószínű villanyt is kell gyújtanom. Este viszont tovább lesz napsütés. 
Meg az is eszembe jutott, hogy péntek van. Jövő héten pedig Húsvét.  Lehet faragni a rímeket is, mert Húsvétkor locsolkodni illik. Én éveken át minden évben új locsolóverset írtam, aminek itt az ideje, mert nem lehet az utolsó pillanatra hagyni a versgyártást. Még, hogy nem zajlik az élet. Ki foglalkozik ilyenkor a brókerekkel?


A kaja is itt van, de egyáltalán nem nevezhető böjtinek a mai étek, pedig ez lenne az illő. Az is igaz, hogy ennek mi fogyasztók örülünk a legjobban. Így legalább nem kell keresni kibúvókat, és nyugodtan ehetünk azt, amit szeretnénk. A levest pl. nagyon csípem. Annyira nem vagyok leveses, kivéve a gazdag ragukat, tehát nem meglepő, hogy a nyírségi húsgombócleves is a toplistán van nálam. Ezzel akár önmagában is jól tudnék lakni, de van más is az asztalon. Az viszont biztos, hogy inkább levest veszek ma magamhoz. Ha valaki fél nekikezdeni a húsgombócoknak, ne izguljon! Csak látszólag bonyolult, ráadásul nagyon finom lesz a végeredmény. Kipróbáltam már, ezért van ekkora mellem! Meg receptem is van, mi sem természetesebb. 

Van receptem a carbonara spagetti egyik változatáról is, de úgy érzem hamarosan újat fogok írni. Húsvét környékén előtérbe kerül a sonka, és a sonkával készült ételek, így nem meglepő, hogy ma erre gondoltak a konyhán is. Olyannyira erre gondoltak, hogy ez szerepel főételként is az étlapon. Ez is jó egyébként, de ez így van mindig.

Szerepelne szilvatöltelékes gombóc is, ami a mi asztalunkra nem kerül. Értelemszerű, hogy fiam, és én is jobban csípjük a carbonarat, ami egykor az Olasz szénégetők kedvenc eledele volt, de ma úgy hívhatjuk őket, hogy "keményen dolgozó kisemberek" Régen nagymamám csinált többféle gombócot, sőt még télen is tudott produkálni többféle gyümölcsös derelyét, vagy gombócot. A padláson volt elég aszalt gyümölcs, amire télen rá lehetett járni. Nagyapám, aki minden bizonnyal szintén "keményen dolgozó kisember" volt sűrűn kapott télen, tavasszal gombócot. Valahogy így készült.   Ezért univerzális a recept, amit írtam, mer sokféle töltelékkel lehet készíteni a gombócokat.

Péntek van, így ilyenkor gyümölcs jár a kaja után, ami most is érkezett.  A gyümölcs is el fog fogyni, de egészen máson jár már az agyam. Hét elején valamelyik éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon finom volt az oldalas, amit álmomban ettem. Tehát hétvégén erre izgultunk rá! Nejem ráadásul tovább ragozta, mert Ő ragacsost enne. Úgy legyen! El van döntve tehát családi egyetértéssel, hogy oldalas lesz holnap. Na ez sem böjti kaja. De ki foglalkozik ilyenkor a böjttel?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése