2015. március 3., kedd

2015.03.03. Vegyes zöldségleves, sajttal töltött borda, resztelt szárnyasmáj.

Néhány napig szűkszavú leszek, mert begyulladt a szemem. Nehéz megállni, mert hozzá vagyok szokva a bő dumához. Most tehát csak szűken a tényekre hagyatkozva, kizárólag a kajákról. 


A vegyes zöldséglevesről nem lesz nehéz írni, mert kedvelt leveske, és még ilyenkor télen sem nehéz hozzájutni a belevalókhoz. Hála a magyar hűtőiparnak, tél végén is lehet frissen tartott zöldségeket kapni, de már vannak primőrök is. Magam is napok óta friss zöldségekből dolgozok, mert elfogadható áron sikerült bevásárolni. Olyat is, ami eddig ritkán volt az áruházak zöldséges polcain. Ha valaki kedvet kapna egy tartalmas zöldségleves elkészítéséhez, itt egy elfogadható recept róla. Annyiféle zöldségleves van már, és nevezzük bárhogyan, mind zöldségből van. Ez a recept például mexikói zöldségekből. A leves is ebből készült, így akár mexikói zöldségleves nevet is kaphatott volna.

A következő kaja leírásával kicsit nehezebb dolgom van, mert már eleve tudtam, erről nem fogok tudni recepttel szolgálni. Majd később, ha leírom tapasztalataimat. Ebben a formában, még soha nem kaptuk ezt az ételt, így jöjjön a szubjektív pillanatnyi vélemény. Sajttal töltött sertésborda pikáns mártással az anyakönyvezett neve az ételnek. Azzal kapcsolatban nem voltak kétségeim, hogy sajt került a sertésszelet közepébe, és úgy sütötték meg. De vajon hogyan? Ha panírozták, ami egy sajttal töltött borda esetében általános, vajon miért adtak hozzá szószt, és az milyen? Az étel látványában, és ízében minden felmerült kérdésre választ adott. Tehát nincs panírozva a husi. A kloffolt sertésbordát sajttal töltötték, összetűzték, majd kisütötték. Külön készült hozzá egy fokhagymás szósz, és az így keletkezett összeállítás finom lett. Örülök az újításnak!

A resztelt szárnyas májjal (pirított csirkemájjal) nincs ilyen gondom. Ez sűrűn készül saját konyhánkban is, hiszen az olcsó, de kedvelt alapanyagok egyike a csirkemáj. Mi legjobban lecsósan szeretjük, de más formában is kitűnő. Az a lényeg, hogy bő lére legyen eresztve! Nem tudom más hogy van vele, de nálam a bőséges szaft az étel lelke. Én így csinálom egyébként a resztelt májat 
Mindkét főkajához kovászos uborkát kaptunk, csodás kaporillattal. Kár, hogy Áron fiam csak a csemege ízesítésű ubit szereti. Nem is tudja, mit veszt így.

Most pedig tényleg szemkímélés következik. Még csinálok magamnak a finom kaják mellé egy édesköményes salátát. Szép napot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése