2015. február 12., csütörtök

2015.02.12. Savanyú káposztaleves, sült tengeri halfilé, tarhonyás hús.

Kora reggel felidegeltem magam! Elég volt megnézni egy hírháttér műsort, amiben megpróbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. A legszemetebb dolog az, hagy ráadásul hülyének is néznek. Miért javult meg az adás? Tegnap az esti órákban sem a digitális, sem az analóg adást nem lehetett élvezni. Nézhetetlen volt! Majd kapok egy olyan filmet bocsánatkérésként ajándékba, amit nem nézek meg, mert baromira nem vagyok kíváncsi rá. Kíváncsi vagyok viszont a világ egyik legokosabbnak tartott pasijára, Steven Hawkingra, akit a tegnapi adáshiba miatt nem láttam. Még fel sem tudtam venni, mert a felvételen is adáshibát nézhetnék vissza. Így jártam! 
Más. Hiába hívom fel  mindenkinek a figyelmét, hogy vírus kering a facebookon! Tegnap rengeteg erotikus tartalmú üzenettel próbáltak levenni a lábamról, amit ha megnyitottam volna, most mások engem anyáznának. Joggal! Hiába szabadkozik utána az illető, hogy nem Ő küldte. Azzal, hogy nem tud uralkodni kíváncsiságán, és megnézi mit küldtek neki, az összes létező ismerősének el is küldi a tartalmat. Ráadásul volt olyan, aki nem bírt magával, és többször meg akarta nézni az üzenetet, így 6x küldte el nekem ugyanazt a csinos hölgyet ábrázoló fotót, ami csak bosszúságot okoz mindenkinek. Nem győzök tehát figyelmeztetni mindenkit! Uralkodjon kíváncsiságán, és ne nyissa meg a látszólag érdekesnek tűnő tartalmakat, mert ezzel saját magának, és másoknak is bosszúságot okoz! Ezért kénytelen voltam már törölni is egyeseket ismeretségi körömből, mert mást sem kaptam tőlük rövid kapcsolatunk során, csak rendszeresen ilyen baromságokat.  Aki olvasni tudja írásomat ne izguljon, mert továbbra is kapcsolatban vagyunk!
Nem terveztem, hogy ilyen hosszan ecsetelem a témát, mert van mit csinálnom. Így alakult. De mivel a kaja közben megérkezett, ideje arról szólni a továbbiakban.



Savanyú káposztalevest kaptunk, ami kísértetiesen hasonlít a korhely levesre. Annak itt a receptje.  A recept leírja a káposztaleves készítésének módját, csak ez hús, és kolbász nélkül igyekszik jóllakatni bennünket. Én szeretem a káposztát minden formájában, tehát jól esik a leves is. Szépen tudtam fényképezni, mint ahogy a mai összes kaját is. Ráadásul az összes kajával nagyon meg vagyok elégedve. 

Nem írtam eddig receptet a sült tengeri halfiléről, de a napokban erre is sor fog kerülni. Régóta gyűjtögetem írásaimat, és most elhatároztam, pontot teszek az ügy végére. Naponta több régi receptemet írom meg, soha annyit mint régebben. A halfilére is sor fog kerülni, és ha tegnap kikerestem volna a fecnijeim közül, ma reggel friss, ropogós receptet tudtam volna hozni. Különösebb faxni nincs a hallal kapcsolatban, mert egy lisztbe forgatott sült hal normális esetben, és aki szereti a halat, biztos örülni fog. A mélyhűtőmben még ott hegyel 1 kiló CACA, amire azok emlékeznek, akik Bulgáriában nyaraltak már valamikor a tengerparton. Arról a sült apróhalról van szó, ami kellemes emlékeim közé tartozik,  papírzacskóban árulták, és szőrőstől, bőröstől ettük. Hamarosan a forró olajban fogja végezni a zacskó halacska, egy kis nosztalgiát teremtve bennem.

A tarhonyás hús viszont nem más mint a pörkölt, és a pirított tarhonya katyvaza. Simán megfőzik a pörit, és a tarhonyát külön - külön, majd összekeverve porciózzák ki. Bármilyen húsból el lehet készíteni, amiből egyébként pörköltet, vagy paprikást lehet csinálni. Igazi a házi tarhonya, bár egyre kevesebb helyen reszelgetik a korosabb hölgyek, mert ez mindig is az ő dolguk volt. A tarhonya ugyanis a reszelt tészta. Az is tarhonya, amit a boltban lehet kapni egyforma gyolyócskák formájában, de a legjobb mégis a Mamma főztje. Meg a Mamma tarhonyája, ahogy Olasz barátink mondanák! Láttam a múltkor egy filmben, hogy akad olyan Olasz falu, ahol a hölgyek unokáikkal az utcára kiülve készítik a különféle tésztákat, közben jókat cseverésznek, és így töltik napjaikat. Jó nekik! Nem idegesítik magukat a reggeli TV műsorral!

Hallottátok már? Új szó született. Ha valahol azt halljátok, hogy valaki simicskázik, az azt jelenti, hogy az illető káromkodik. Nekik ezt is lehet!

2 megjegyzés:

  1. Áááá a caca, régi elmúlt idők emléke....
    Kétszer voltunk Bulgáriában, az első alkalommal még '90-ben, gyakorlatilag cacán éltünk, annyira finom volt. Aztán másodszor ahogy kint voltunk már a gyerekekkel, jóformán sehol sem lehetett kapni....
    Nálunk hol lehet venni fagyasztott cacát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Sparban vettem fagyasztott Görög apróhalat. 1500 Ft kilója.

      Törlés