2015. január 26., hétfő

2015.01.26. Köménymagleves, csikós tokány, finomfőzelék.

Elhiszitek, hogy abba is el lehet fáradni, ha az ember a monitor előtt ül, és dolgozik?  Én ezt csináltam egész hétvégén. Nem szoktam játszani a számítógépen! Ezt azért bocsátom előre, mert minden nap rengeteg játékfelkérést kapok. Vannak behatárolható személyek, akik úgy tűnik mást sem csinálnak. Nem is lenne rá időm, mert mással foglalom el magam. Nem voltam én sem sokkal különb, mint gyerekeim, és a családhoz tartozó fiatalok mostanság. Emlékszem, mikor az első számítógép megjelent valamikor a nyolcvanas évek közepén, egy ma nevetségesnek tűnő program, és a TV képernyője előtt töltöttünk éjszakákat nejemmel. Még szerencse, hogy időnként volt áramszünet, mert kihalt volna a Hajdu família! Tegnap láttam, hogy a nálunk vendégségben lévő fiatalokon elvonási tünetek mutatkoztak, a gépezés hiányában. De ebben a világban élünk, tudomásul kell venni. A számítógép szükségessé vált, nehéz nélküle munkát végezni. Én szeretem is. Nélküle nem juthatnék hozzá azokhoz az ismeretekhez, amiket igényelek, és amelyek nélkül kevesebb lennék. Ha olyan témával foglalkozok, amiben nem vagyok annyira jártas, nincs gond, mert rákeresek. Keresni tudni kell, de azért bizonyos alapismeretek szükségesek hozzá az adott témakörrel kapcsolatban. Onnan tudom, hogy blogoldalamon néha meglepő, sőt mosolyogtató keresési kulcsszavakkal találkozok. Nem tudom, mert a nem látható, hogy ki az érdeklődő, de néha szívesen válaszolnék. Arra a kérdésre is pl., hogy "miért fényesek a kínai kaják". Vagy a "bab megpuhítása" címen futó keresésre. De legjobban az tetszett, hogy "mit főzzek anyósomnak?" Elképzelem szegény ifjú (valószínű háziasszonyt) aki görccsel a torkában odaül a gépe elé, és beüti a varázsszavakat, és a számítógép rögtön több ajánlattal áll rendelkezésére. Oldalamon biztosan talált valamit, mert másképpen nem jelent volna meg nálam a keresési kulcsmondat. Ezek szerint érdemes csinálnom, amit csinálok, mert valakinek hasznára voltam!
Közben megjött a kaja is, és gyorsan elemzem, mert ki tudja! Délután bármi megtörténhet! Egy óriási aszteroida száguld a Föld felé, és délután 17 óra környékén rekordközelségben halad el mellettünk. Még mielőtt bárki arra gondolna, hogy akkor addig kihasználja a hátralévő időt a hegy nagyságú objektum háromszor olyan messze dzsal el mellettünk, mint a Hold. Nyugodjatok le tehát! Én sem kapkodok. Szépen lefényképeztem a kaját, mindent meg is kóstoltam, és még jól is esett. 


Megnéztem! Amikor köménymag leves érkezett, egy kivétellel hétfői nap volt. Mire jó a statisztika! Eszembe jutott, hogy nagyanyám igen sűrűn csinált téli estéken köménymaglevest. Nagyapám pedig odaült mellé, és bőségesen teleaprította kenyérrel. Ez az egyszerű rántott leves a téli esték velejárója volt. Meg a tojásleves, és a krumplileves. a három leves, azonos alapokon nyugszik, mondhatni közeli rokonok. Annyi fáradságot most is megért, hogy kevés olíva olajon pirítsak egy kis kenyeret, és azzal tegyem még finomabbá a levest. Megérte!

Csikós tokány az egyik főkaja, és kíváncsi vagyok, hogy vajon ezt eszem én, vagy a másik választhatót, a finomfőzeléket. Nekem mindegy! A tokányok népes családjára jellemző a csíkokra vágott szaftos hús, és jelen esetben füstölt szalonnával indították a főzést. Azért csikós. Itt a receptje. Áron valószínűleg ezt fogja választani, mert a tokányokat szereti, de vagy tejfölt, vagy ketchupot biztosan tesz még rá.

A finomfőzeléket soha nem értettem meg, miért hívják finomnak, amikor fenntartásaim vannak ezen elnevezéssel szemben. Volt egy időszak életemben, amikor ha a menzán megtudtam, hogy finomfőzelék a menü, azonnal 180°-os fordulatot mutattam be az ott sorban állóknak. Most sem vagyok még annyira oda érte, hogy kicseréljem bármi más kajára. Szerencsére van lehetőségem a feljavítására, mert a hétvégéről maradt egy kis kacsaszárnytő, amivel jelentős minőségi átalakuláson mehet át ez  a szerény étel is. Szerintem a konyhán is így gondolkoznak, mert számítanak rá, hogy mindenhol akad még egy kis hétvégi maradék. Azért nem erőlködnek, hogy a köménymaglevest mád tartalmasabb cuccal helyettesítsék. Gondolom én!

Biztos pont a hétfői napokon a kaják mellé járó sütemény. Az étlapon desszert megnevezés szerepel, ami általában egy finom péksüteményt takar. Ma egy gigantikus leveles pogácsát kaptunk, ami biztosan jól fog esni. Ezt biztosan meg is eszem, a többivel kapcsolatban még hezitálok. Délután pedig várom az aszteroidát! Meg Szuperment!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése