2015. január 16., péntek

2014.01.16. Legényfogó leves, bolognai spagetti, ízes derelye.

Végre péntek, és már nagyon vártam. Fiam is, mert ma ünnepli a szülinapját. Holnap biztosan buliznak egyet. Jól teszik, én is így csináltam anno.
 Minden reggel, ahogy felkelek a megszokott szertartásom szerint élem életem. Kávé, internet bekapcs, levelek megnézése, a szemetek törlése. Érkezett egy új levél, hogy elfogadták a receptemet. Sok helyre töltöm fel őket, egyrészt azért, mert ha már megírtam, minél többen olvassák el, másrészt, időnként nyerni is lehet kisebb nagyobb díjakat, amiben meglehetősen jól állok. Tehát értesítettek, hogy elfogadták a receptet. Ez már azt jelenti, hogy megjelenésre érdemesnek tartják, tehát egyfajta dicséret. Akkurátus ember vagyok, így rögtön megnéztem, nincs-e benne valamik hiba, mert nem venném lelkemre, ha pontatlan recept kerülne ki tőlem. Rögtön meglepődtem. Azonnal az értesítés után kattintottam rá, és hárman látták addig. Az egyik nyilván én voltam, a másik az adminisztrátor, a harmadik valaki. És a három olvasótól 21 értékelést kapott az írás!!! Én nem értékeltem! A valaki pedig csak a legalacsonyabb értékelést nyomta meg 21x. Gyakorlatilag lemínuszozta. Ő tudja. Reggel korán megvolt neki az adrenalinlöket. Ebben éli ki magát. Felkeltem, gonoszkodok egy kicsit. Nem mintha érdekelne, mert ezzel semmivel sem lett rosszabb salátareceptem. Attól, hogy nincs csillag mellette, ugyanúgy olvassák, legfeljebb tudják, hogy valaki ebbe is belepiszkított. Nem egyedi eset! Vannak akik lesben állnak, és ártanak ahol tudnak. Bevallom, kicsit sajnálom is. Biztosan elbánt vele valamilyen formában az élet, és saját sorsát próbálja másra is rárakni. Mint a vudu átok. A képernyőt nem tudja teleszurkálni, de valamit tennie kell a megnyugvása érdekében. Mert ő már csak ilyen. Ártania kell, már korán, hogy jó legyen a napja. Már nem is húzom fel magam rajta! Nem az első, és nem az uccsó. Élem a magam életét, akik ismernek elfogadnak, és többségben még szeretnek is. Ezzel lezártam a mai negatív ömlengést!


A kajával nincs gond. Az rendben megérkezett most is időben. A leves rögtön mosolyt varázsolt az arcomra, ahogy ránéztem az étlapra. Kivételesen szükség volt rá, hogy kicsit puskázzak, mert első ránézésre nem tudtam megállapítani, milyen ragulevest kaptam. Kiderült, legényfogó levesnek nevezik. Rögtön elmosolyodtam elképzelve az asztal körül kergetőző legényt, és az ifjú menyecskét. A levest többféle módon lehet elkészíteni, és én is leírtam saját receptemet róla. Én így csináltam, de a konyhán csak hasonlóan mint az enyém. Egy tartalmas ragu, amivel önmagában is jól lehet lakni, de még itt nem ér véget a kaják sora.  Ha valaki így főzi meg saját levesét, azzal tényleg legényt lehet fogni!

Áronnak szülinapja van, és mintha tudták volna a konyhán. Kedvenc kajáját, a bolognai spagettit tűzték ma étlapra. Lesz öröm! Azért mintát veszek belőle, mert ilyenkor nem tud mértéket tartani. Ha nincs kiadagolva a kaja, képes mindkét adagot egy ültő helyben beburkolni. Kell a kalória a fiatal szervezetnek. Sűrűn készül nálunk itthon is, mert nem csak Áron kedvence, hanem az egész családé. Tény, hogy Ő az, aki megőrül érte. Természetes, hogy receptem is van a bolognairól, de mégis azt hozom ide a asok közül, ami elmagyarázza mi a különbség a milánói makaróni, és a bolognai spagetti közt. Sokan nem tudják! A bolognai tehát csak darált hússal készül sonka, gomba nélkül, a milánói darált hús nélkül sonkával, gombával. A fűszerezés majdnem ugyanaz.

Receptem nincs az ízes derelyéről, és mivel nem rendeltem belőle, csak érintőlegesen foglalkozok vele. Mivel tudtam, hogy fiam nem egy adag bolognaira van berendezkedve, feláldoztam magam, a koplalás oltárán. Hallgatólagosan belegyeztem, hogy az én adag bolognaimat is magamévá tegye. Meg is fogja tenni, mert ismerem már. Így előkotortam az archívumból egy képet a derelyéről, hogy legalább azt megmutassam, mit nem fogok ma enni. Mások biztosan örülnek neki, de én valahogyan sosem csíptem. Megeszem, de nem az én világom. Elkészíteni baromi egyszerű, mert a fagyasztott termékek széles választéka áll már a vásárlók rendelkezésére, amiből pillanatok alatt kész.

Gyümi is jár a pénteki ebédhez. Kíváncsi voltam, hogy az étterem mennyire követi az akciókat. Ők is a pénzből élnek, és ott spórolnak ahol tudnak. Alma érkezett, ami nem lepett meg. Ilyenkor ugyan a déli gyümölcsök szezonja van, de egy alma még mindig olcsóbb, mint néhány szem szamóca. Én minden nap beveszem a napi C-vitamin adagomat, így remélhetőleg megőrzöm az egészségem. A múlt héten elég volt az a néhány nap betegszünet. 
Kellemes hétvégét, jó egészséget mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése