2014. december 19., péntek

2014.12.19. Jókai bableves, szilvás gombóc, spagetti carbonara.

Ebben az évben ma jelentkezek utoljára a napi étkekről szóló beszámolókkal. Böcsülettel végigdolgoztam az egész évet, és bár szívesen, magánszorgalomból, mondhatni társadalmi munkában végeztem, én is kiveszem a bent ragadt szabimat. Nem szűnök meg, de a naponta érkező menzát, csak a jövő év elején ismertetem legközelebb. A konyhán dolgozóknak köszönöm, hogy ismét egy éven keresztül finom ételekkel láttak el, nem csak engem, hanem másokat is. Békés, boldog karácsonyt, és boldog új évet kívánok nekik, és azoknak is, akik időnként elolvasták beszámolóimat. Ünnep közeledik, és ilyenkor nekem is megnőnek a feladataim. Mától két napon keresztül biztosan a konyhában garázdálkodok, mert vannak feladataim is. Az, hogy egy zöld portál gasztro rovatának szerkesztője lettem, kötelességgel is jár. Ételről nem írhatok csak akkor, ha elkészítem. Ezen az oldalon legalábbis nem. Receptet, véleményt tudok írni úgy is, hogy megkóstolok valamit, de a pontos mennyiségeket csak úgy, ha magam is elkészítettem. Eddig mindössze egy kritika érkezett eddigi bejegyzéseimre, de úgy érzem az is inkább kötözködés volt. Azt viszont tudom, hogy leírásaim alapján sokan készítettek már ételt, és szinte mindenkinek jól sikerült. Volt olyan is akinek nem, de Ő megírta, hogy az öt leírt hozzávalóból négyet nem tett a készülő ételbe, mert nem szereti azokat. Erre már nem tudtam válaszolni, de mások megtették helyettem.
Most tehát elérkeztem az utolsó, az étteremből érkező napi menü véleményezéséhez, de lesz mit kóstolnom az év hátralévő részében is. Az ünnepek alatt készülnek nálunk, és máshol is ételek a bővebb családban, és megszokott módon valamilyen formában azokról is beszámolok.


A mai ebéd Jókai bablevessel kezdődik. A babot nagyon szeretem minden formában. Én is vettem egy zacskó tarkababot, és még képlékeny, mit csinálok belőle. Valószínű salátát valamilyen formában. A mai levessel viszont jól kezdődik az ebéd, mert megszokott módon megint tartalmas a leves. De egy Jókai bableves nem is lehet más. Eredetileg is egytálételnek készült, tehát önmagában is elég arra, hogy jól lehessen vele lakni. Én is sokszor készítettem már ilyet, és hasonlót is.  A leírt babgulyás megszólalásig hasonlít a mai Jókai bablevesre, csak én nem ezen a néven nevezem.

Mi általában a bableves után palacsintát szoktunk sütni. Általában, úgy harmincat. Jó kis páros, és csak úgy natúran kerül az asztal közepére, és mindenki azzal tölti meg, amivel akarja. A konyhán nem vették figyelembe a mi szokásainkat, hanem szilvatöltelékes gombócot prezentáltak a bableves mellé. Receptem nincs, de ehhez nem is szükséges, hiszen gyorsfagyasztott alapanyagból dolgoznak a konyhán is. A gombócot csak meg kell főzni, pirított zsemlemorzsában megforgatni, és a tálaláskor porcukorral megszórni. Ennyi, és kész a finom étel. Annak, aki szereti. Sokan vannak gondolom, és jó étvágyat kívánok nekik hozzá!

Mi a spagetti carbonara-t  szertejük jobban, ami az Olasz szénégetők tradicionális étele volt. Innen ered elnevezése is. Elkészíteni nem nehéz, én viszont többnyire a húsvéti sonka maradékából szoktam csinálni. Ebben a receptben a maradék sonka felhasználásának más módját is leírtam, de húsvét még odább van. Addig még sokszor kerül étlapra a carbonara spagetti a konyhán is, és néhány pénteken még élvezhetjük az ízét. Eddig mindig pénteken ettünk ilyet, és ez biztosan így lesz a jövőben is.

Péntekenként gyümölcs is szokott érkezni. Ma narancsot kaptunk szépen becsomagolva, az eredeti papírba. bekerül a többi közé, mert mi is bevásároltunk belőle, hiszen jóformán ez az egyetlen vitaminforrás ebben az időszakban. Azért mielőtt a karácsonyi sütikbe reszelném a héját alaposan megmosom, mert mind a narancs, mind a citrom be van waxolva, aminek a fogyasztás nem egészséges. 

Rövid ideig tehát bevégeztem ez irányú tevékenységemet, és nem jelentkezek többet ebben az évben a napi menüajánló rovattal.
Köszönöm, hogy sokan olvastátok, tudom, sokaknak ötleteket adtam a napi, vagy a későbbi ebéd megtervezéséhez, és néha receptjeimmel is segíthettem.
Mindenkinek Békés, Boldog Karácsonyt, és nagyon Boldog Új Évet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése