2014. december 11., csütörtök

2014.12.12. Lencsegulyás, káposztás tészta, rizsfelfújt.

Egyértelmű, hogy mindjárt itt a karácsony. Látom, ahogy készülődtök, mert látom a sok mézest, és egyéb sütit, amit már most meg lehet csinálni. Igen. A karácsony normális esetben munkával jár. Érdemes azért kicsit elgondolkozni. Nejem a szokásos hétvége előtti akciós újság mustrát végzi, és megjegyezte az előbb, hogy 400Ft-ért kész rétest lehet kapni. Többféle töltelékkel, 500-600 grammos kész rétesek. Érdemes kiszámolni, ha megveszem a hozzávalókat, kijövök-e ennyiből. Furcsa, hogy pont egy gasztrobloger mondja ezt, akinek ugye a szenvedélye a sütés főzés. De a pénzemnek én sem vagyok ellensége!



Megint később keltem mint más napokon, így késésben vagyok, és muszáj rátérnem az ebéd ismertetésére, ami közben megérkezett. 
Lencsegulyás jött gazdagon. Így van írva az étlapra, és valóban nagyon gazdagon jött. Bőségesen elég akár önmagában is arra, hogy jól lakjak. Meg is teszem, mert finom is. Hasonlóan készült, mint azt már receptemben korábban leírtam. A közeljövőben ismét sor kerül rá, mert a lencse is ünnepi étel.

A káposztás cvekedli az egyik választható főétel, ami nekem nagy kedvencen. Nem sok tésztás ételt bírok, de ezt nagyon. Mondjuk a káposzta is kedvelt alapanyagaim közé tartozik, így nem kell meglepődni ezen. A párolt káposztát is imádom, és a maradékból mindig csinálok cvekedlit is, mert csak egy kis tésztát kell kifőzni hozzá, és kész a laktató kaja. Ma biztosan nem maradékot küldtek ki az ételhordóban, hanem erre a nemes célra készült, hagy mindenki jól lakjon.  Biztosan meg is fog történni, de a leves is tartalmas, így erre később kerül sor. 

A másik főkaját nem szeretem, és Áron fiam sem. Még szerencse, hogy a kísérleti rakott krumplimat megmentettem mára, mert szegény bajban lenne. A rizsfelfújt enyhén szólva sem a kedvencünk. Egyikünk sem szereti az édes ízesítésű főételeket, és a rizskoch pedig ilyen. Főleg így, hogy még málnaszörppel is nyakon van öntve. Tiszteletben tartom mások ízlésvilágát, és biztos vagyok benne. hogy mások sokan kértek belőle. Nekik jó étvágyat hozzá! Nem szeretem ugyan, de receptet azért írtam róla, ami máris itt van. 

A megszokott pénteki menüszisztéma, hogy gyümölcs is jön az ebéd mellé. Így történt ez ma is, hiszen mandarin érkezett az edények mellé kötözve. Ebben a nyálkás, borongós időben, jót tesz egy kis vitamin. Ilyenkor nagyon fontos, hogy pótoljuk azokat a vitaminokat, amik megakadályozzák különböző betegségek kialakulását. 

Mindenkinek jó étvágyat, jó egészséget, kellemes hétvégét kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése