2014. november 20., csütörtök

2014.11.24. Zellerkerém leves, rántott sajt, betyáros sertésborda

Eddig csak hallomásból tudtak róla néhányan hazánkban, és csak azok, akik tájékozottabbak a nagyvilágban. Holnap fekete péntek lesz! Ez a hálaadás időpontjához kapcsolódó "ünnep" nálunk eddig nem volt ismert. Eddig. Mint más amerikai dolgok, ide is begyűrűznek. Gondoljatok a Valentin napra, és a közelmúltban a Halloveenre. Ezen a napon az áruházak hihetetlen kedvezményekkel várják a vásárlókat, és szó szerint öldöklő küzdelem zajlik egy-egy cuccért. Nem kivételek a férfiak sem, de főleg a nőknek szól ez a nap. Általános szabály, hogy időre nyílnak az áruházak ajtói, és akár egész éjszakát is várnak a reményteli vásárlók, és az ajtónyitásra mindenkin átgázolva indul a vadászat. A cucc azé, aki először megfogja. Bár a bevásárlási láznak volt már több halálos áldozata is, a nevét állítólag nem erről kapta. Ez a nap a karácsonyi bevásárlás kezdete, és a könyvelésben pirossal jelzett számok, (amik a veszteségre utalnak) ezekben a napokban változnak a nyereséges fekete színre. Ez csak egy magyarázat. A tény az, hogy egy cég Magyarországon is külön webáruházat hozott létre a holnapi napra, és elektronikai termékeket akár önköltség alatti áron is lehet kapni. Szerencsére így senkit nem taposhatnak össze. Az már csak privát bosszúság, hogy fiam a múlt pénteken kapta meg pont ettől a cégtől az új kütyüt, amit most jóval olcsóbban vehetne meg. 
Ma tehát hálaadás van. A legnagyobb amerikai ünnep, ami abból ered, hogy az őslakosok az éhező telepeseket segítették átvészelni a zord telet, és ezért hálából, a termés betakarítása után, a bevándorlók, viszonzásul megvendégelték Őket. Az már más kérdés, hogy évekre rá halomra ölték, kis híján kiirtották az őslakosokat. De a hálaadás ünnep volt, és az is marad. Ilyenkor a nap a finom kajákról szól. Összegyűlnek a rokonok, és esznek, és esznek, és esznek. Pulykát mindenképpen, épp ezért a hálaadást T-day-nek is hívják, a pulyka (turkey) után. Mi hozzánk nem gyűrűzött még be a hálaadás ünneplése, és nem is fog. Ezért a mai menüben nincs pulyka. Messze Kaliforniában viszont biztosan ezt fognak ma enni barátomék.



Én viszont zeller levessel kezdem a menüt, aminek kitűnő élettani hatásai is vannak amellett, hogy egyszerű, és finom. Kicsit csalódtam, mert nem krémlevest kaptunk, hanem zeller darabokkal van tele a leves. Az étlapon krémleves szerepelt. A napokban készítek is egy hasonló levest, amihez meg is vettem a szárzellert már. az viszont az én igényeim alapján fog készülni. Nálunk a szárzellert kevésbé, inkább a zellergumót használjuk. A szárzeller pedig világszerte ismert, és használatos alapanyag. A gumós zeller leveleinek szárához hasonlító, de annál sokkal lágyabb szárú, zöldségféle. Nekem különösen jót tesz, mert elsősorban cukorbetegeknek ajánlják.


A rántott sajtot is sokan egészségesnek tartják, bár a vegánok nem fogyaszthatják ezt sem. A vegánok, nem tévesztendők össze a vegetáriusokkal, mert ez utóbbiak halat, és tejterméket is fogyasztanak. A vegánok ezeket sem, csak zöldséget. Épp ezért, ha egy vegán rántott sajtot, rántott gombafejeket lát az étlapon, biztosan éhen marad. A sajt is állati eredetű, a gomba bundája a tojás miatt szintén. Azért furcsák ezek a szokások. Egy rendezvényen találkoztam olyan vegánnal, aki a rántott sajtot nem, de a másik tálra díszként feltett sült szalonnát (kakastarélyt) jó étvággyal megette. Egyszerűen szerette. Lelke rajta, és egészségére. a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. Szabályszegésből, egyébként nem ez volt a legjópofibb. Van egy Török barátom, aki egyáltalán nem ad a vallási szabályokra, az ital tekintetében. A sertéshúst meg nem eszi, de a sört, a bort, és a pálinkát jó ízűen fogyassza. Teraszos helyiségben nem, csak zárt épületben. Szerinte akkor Allah nem látja. Lehet, hogy ezért érezték jól magukat a Törökök 150 évig nálunk? A közelmúltban sokat foglalkoztam a magyar konyhával, és a török korban például azért lendült fel a sertéstartás, mert a többi állatot egyszerűen elrabolták. A disznó nem kellett, mert azt tiltotta a vallás.


Így aztán a következő főételt biztosan meghagyták volna, mivel natúr sertésborda érkezett betyáros raguval. A natúr sertésborda rendben, de vajon mit takar a betyáros ragu elnevezés. Nos, ez nem más mint egy zöldborsós ragu, ami nem tudom miért kapta a betyáros nevet. Ez teljesen új étel a palettán, így a gyors elemzés után tudok beszámolni róla. Talán azért lett betyáros, mert lecsót, és szalonnát éreztem a ragu ízében. A köret viszont nem sikerült. A főzeléket szerettek volna adni mellé, akkor jó, de a petrezselymes krumpli nem ilyen. Ehhez savanyúságot is kaptunk, ami ha a köret jó lenne, akkor harmonizálna az étellel, de így...

Mielőtt fájdalmas búcsút vennék, még megjegyzem, hogy akaratom ellenére valaki benevezte blogomat a Goldenblog versenyébe. Nem tudom mi volt vele a célja, de nyilván egy rendszeres olvasóm volt. Köszönöm, jól esett! Mivel egyáltalán nem kampányoltam blogom mellett, és tudomásom szerint más sem, meglepetésként ért, hogy nem az utolsók közt végeztem. Valahol a középmezőnyben, más ismert blogokat is megelőzve. Volt, akinek ez élet-halál kérdése lett. Nekem nem! Mindezek ellenére gratulálok az élen végzetteknek!

Közben kiderült, hogy nem vagyok tökéletes! Én is tévedhetek, és most nagyot tévedtem. Elnéztem a dátumot, így a Hálaadást egy héttel korábbra hoztam, valamint értelem szerűen a fekete péntek is egy hét múlva lesz. Remélem, senki nem ült repülőre a holnapi akciók miatt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése