2014. november 13., csütörtök

2014.11.13.Marha erőleves, grillezett csirkemell mexikói raguval, rakott zöldbab.

Tegnap jeleztem, hogy sokan reagáltak egy bejegyzésre, mert egy szöveg után saját profiljukra mutató linkre kattintottak. Akkor gondolkoztam, mit tennének ugyanezek az emberek, ha valami hízelgő szöveg lenne a link előtt, és az is a saját profiljukra utalna. Másnak is eszébe jutott, és meg is jelent. Azok a kommentek!!! Aranyos gesztusnak tartják, mások azt hiszik, hogy egyedül nekik szól a kedvesség. A bejegyzés most is szó szerint:  

"Sziasztok! Van egy ismerősöm, aki szerintem több figyelmet, tiszteletet érdemelne, úgyhogy szeretném ha kellő figyelmet szentelnétek Neki, hiszen egy csodálatos ember és nagyon kedvelem! Like, ha szerinted igazam van! És Love és Világbéke :-))) Az illető facebook profilja:

http://www.fb.com/profile.php?=75876879"

Tehát van egy link, és egy hozzátartozó szöveg, ami akár vírus is lehetne, de a kíváncsiság nagy úr. Megint tanultam!
Történt viszont tegnap egy hihetetlen tudományos szenzáció is. Leszállt egy űrszonda egy a Földtől 500 millió kilométerre száguldó üstökösre. Higgyétek el, ez az utóbbi évek legnagyobb űrkutatási eredménye. A világ keletkezésével kapcsolatos több kérdésre is választ kaphatunk. Jártas vagyok a csillagászatban, és ezért várom az új infókat különös érdeklődéssel.




Minden nap érdeklődéssel várom az ebédet is, mert a napi táplálékra szükség van. Néha elgondolkozom, mi lenne ha oda mennék, és azt ennék, ami épp eszembe jut. Először biztosan városom nívósabb éttermeit enném végig. Vannak itt is jó helyek. Az egyik gyulai kisvendéglő például elnyerte idén az év feltörekvő vendéglője címet. Ahonnan én kapom a napi kaját nem pályázik ilyen címre, bár itt is jól főznek. Ez viszont nem a'la carte étterem, csupán menüt főznek. Naponta kétféle főételt, és levest. Egész jól. 
Ma például marha erőlevest főztek, cérnametélttel. Az erőleves jót tesz a tavaszi fáradság idején, a lábadozó betegnek, fogyókúrázóknak, vagy csak ha energiára van szükséged. Nem egy ripsz - ropsz kaja! Több órán keresztül kell főzni ritka csontból, és húsból. Más ételek elkészítéséhez is kitűnő alaplé. Az elmúlt napokban a honfoglaló elődeink étkezési kultúrájával foglalkoztam, átfogó tanulmányt írtam róluk, és kiderült, eleink is ismerték a levesport. A marhát megfőzték, majd megszárították, majd porrá törték. Kalandozásaik során köveket forrósítottak, és azokat használták erőleveseik főzésére. Még a végén kiderül, hogy Maggi, és Knorr is a hét vezértől kapta a receptet. Tehát a marha erőleves, akár ősi magyar étel is lehetne.

A grillezett csirkemell mexikói raguval biztosan nem magyar eredetű. Amerikát, és Mexikót is később fedezték fel a honfoglalásnál, bár ki tudja? A mexikói ragu viszont akkoriban nem kerülhetett volna eléjük, sőt a köretként szolgáló krumpli sem. A krumplit pl. először dísznövényként termesztették. Az étel mondjuk, nem egy nagy waszisztdasz, mert egy natúr csirkemell roston, ami egy mexikói zöldségkeverékből készített raguval van megspékelve. Jók ezek a fagyasztott cuccok! Mióta megjelentek, sokkal változatosabbak lettek ételeink. Egy ismert szórakoztató mulatós szakember, aki vendéglátó szakmában is utazott egy natúr sertésbordát több mint 20 raguval tudott külön ételként az asztalra tenni. Pillanatok alatt, mert a raguk készen voltak, csak a húst kellett frissen kisütni.


Rakott zöldbab a másik választható főkaja, amit szeretek. Majd minden rakott ételt melyeket "csőben sültnek" is neveznek. A rakott ételekről általánosságban is írtam, de van konkrét receptem a zöldbabról is, így azt hozom ide.  A kaja finom, de megint össze kellett tákolnom az adagot, hogy fényképezhető tányért kapjak. Pedig a látvány is fontos. Jobban esik az étel, ha szépen néz ki. Az utóbbi időben, szinte minden rakott étellel ez a helyzet. Kár, hogy így van! Valamit ki kéne találni!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése