2014. október 29., szerda

2014.10.29. Kertészleves, tökfőzelék, lecsós sertésborda.

Minden reggel azzal foglalkozok az ebéd érkezése előtt, ami éppen piszkálja az agyamat. Most éppen egy tegnap este olvasott cikk, ami sokakat remélem elgondolkodtat! Egy számomra rendkívül szimpatikus korosabb úr, aki eredetileg vegyésztechnikusi diplomával rendelkezik, a következőket nyilatkozta: „Az ősrobbanás, amelyről ma úgy gondoljuk, hogy a világ eredetét magyarázza, nem áll szemben az isteni teremtő beavatkozásával, inkább igényli azt”  Az evolúcióról ezt mondta: "valami kellett, ami később fejlődhetett." Nem akarok talányokban értekezni, így itt a megoldás: Az evolúció és az ősrobbanás elméletei valósak, és Isten nem egy „varázsló varázspálcával”  - jelentette ki Ferenc pápa a Pápai Tudományos Akadémián. Ez a kijelentés alapjaiban tér el a katolikus hit eddigi dogmáitól! Nem lesz ebből baja Kedves Pápa Bácsi? Remélem nem!!! Végre egy felvilágosult egyházfő! Kezdettől csípem, de most nagyon belopta magát a szívembe. Mennyivel másabb felfogás, mint máglyára vetni azokat, akik nem úgy gondolkodnak, ahogyan Ők. Azért nagyon kíváncsi lennék, miket rejt a Vatikán titkos könyvtárainak mélye. Óriási titkokat. Olyanokat, amik alapjában megrengethetnék a világot. 
A teológia, és a tudomány iránti éhségemet tegnap este csillapítottam, most jöjjenek a testi élvezetek. A kaja, ami ma is rendben megérkezett. 


Legutóbb, májusban érkezett kertészleves fantázianevű étel, és akkor kicsit csalódtam. Akkor egy mexikói keverékből készített zöldségleves érkezett. Mivel a kertészek is nevelhetnek kertjükben kukoricát, semmi meglepőt nem találok benne. Én viszont egészen másként csinálnám. Tudom, ezek a hangzatos fantázianevek nem szolgálnak mást, csak azt, hogy ne ismétlődjenek sokszor az étlapon a kaják. Ma belekerült a levesbe a fagyasztott mexikói zöldség mellett karikázott répa, és petrezselyem is. Az íze jó a mai levesnek.

A tökfőzelék ellentmondásos étel. Saját életem egyik legnagyobb dilemmája. Gyerekkoromban nem szerettem, és ez enyhe kifejezés. Utáltam, mint a szaharai szomjúságot. Aztán megszerettem. Ez javarészt feleségem feketeöves tökfőzelék készítési,  mesterei tudományának köszönhető, amiben semmi ördöngösség nincs. Jól csinálja, és kész. Még ódát is írtam róla! Egyik legjobban sikerült írásom, mert nem tudom milyen erőket mozgósított benne, a többszörös repeta nejem tökfőzelékéből, de úgy fel lettem spanolva, hogy hajnalig írtam, és írtam, és írtam. Itt az ominózus írás.  Hasonlóan készítették a konyhán is, mint nejem szokta. Tudom, mert láttam már, amikor éppen tökfőzelék készült. Kár, hogy ma nem voltak a csúcson a szakácsok, és a feketeöv közelébe sem értek. A mai főzelék finom, de szinte leves. Kár érte!

Lecsós sertésborda is érkezett. Rengeteg lecsós receptem van már, de nem éreztem szükségét, hogy erről is írjak. Natúr sertésborda lecsós raguval. Rendkívül egyszerű étel, és a konyhán ráadásul rendkívül könnyű dolga van a szakácsoknak. A ragut félkész, konzerv, más esetben fagyasztott lecsóból készítik, ami ugyanolyan értékű, mint a friss paprika, és paradicsom. Én a lecsókat úgy szeretem, hogy a paprika roppanjon az ételben. Legutóbb, mikor lecsós sertésszelet érkezett, akkor is turbóztam kicsit rajta. Ez augusztus elején volt, és utána többféle lecsót csináltam. Igyekeztem minden nemzet lecsóit rekonstruálni, és alig maradt ki valami. Lesz még nyár, és lesz még lecsó! Most viszont a mai kajára koncentrálok, ami igen finom. Tudom, hogy konzerv, de mégis nyári íz. 

Még egy süti hiányzik a mai ismertetésből, ami most krémes kocka. Ezúttal két csokis piskótalap közé szorított kakaós krémmel jött. Jól esik az ebéd után.

Most pedig irány a konyha. Készülök, szerény lehetőségeimhez mérten. Holnap találkozok egy barátommal, akivel a neten ismerkedtünk össze. Közös hobbink a gasztronómia, és mindketten a lehetőségeinkhez képest egész jól műveljük ezt. Mindketten várjuk a találkozást. Jó lenne, ha azokkal, akikkel így ismerkedtem meg, minddel sikerülne személyesen találkoznom. Egyszer sikerült már valakivel, de az nem tartozott a felejthetetlen élményeim közé. Most más lesz! Biztosan!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése