2014. október 22., szerda

2014.10.22. Májgaluska leves, almaszósz, főtt sertésszelet, mustáros, sült csirkecomb.



Ma különleges nap van. Szerda, de mégis péntek. Értitek! Hosszú hétvége jön, és úgy döntöttem, pénteken (az igazin) kiveszek egy nap szabit. Fizetés nélkülit, mert nekem csak erre futja. Jövő héten úgyis lesz mit csinálnom.
Hallottátok, hogy megadóztatják az internetet? Mit nem? Pedig még szó volt arról is, hogy ingyenessé teszik. Állítólag azért, mert mióta  internetezünk, nem telefonálunk annyit, így kevesebb adó folyik be. Ezt pedig pótolni kell! Főleg a fiatalok, vagy azok szülei fogják megsínyleni a korlátlan internet használatot, mert akár havi 5 - 10 ezerrel is megdobhatja a számlát. Ha a szinte nézhetetlen TV helyett letöltesz 8 - 10 filmet, akkor több adót kell fizetni majd, mint a szolgáltatás havidíja. Már eleve félek, nehogy kórházba kerüljek ismét. Ott nincs Spektrum, PaprikaTV, National Geographic, csak MTV1. Szép kilátások! Maradna a net. Azt viszont nem fizeti a TB. Wifi sincs, csak ha veszek imternet stick-et. Pedig megígérték, hogy mindenhol lesz ingyen wifi. Előbb - utóbb. Inkább utóbb! A szolgáltatók meg ezt sem fogják lenyelni, hanem áthárítják. Már rég nem a szolgáltatókat hibáztatom! Azokról is, és rólunk is elég bőrt lehúztak már. Idézhetnék egy hat évvel ezelőtti látványos kirohanást, amit az akkor szóba kerülő internet adó bevezetése ellen intéztek. Inkább nem teszem! Nem akarok szalonképtelent mondani, bár kedvem lenne hozzá. Olyat, hogy magam is elpirulnék! Van jó hír is. A tankok után mostantól nem kell ÁFÁ-t fizetni. Abból be is vásárolok januárban! A szeszesitalok után viszont nem csak jövedéki, hanem csipszadót is kell fizetni. Kivéve a mézes pálinkát, mert a mézes cuccokat egészségesnek minősítették, Röhej!
Inkább a kajával foglalkozok. Örülök, hogy még van mivel foglalkoznom! Ki tudja meddig?
Ritkán panaszkodom, pedig lenne miért. Olyat tettem az előbb, amit eddig soha. Írtam egy fél oldalnyi panaszt, és kitöröltem. Nem akarom sajnáltatni magam. Ti sem teszitek, pedig gondolom mindenkinek lenne oka rá. Elég mára, mert még hülyét kapok!
Tényleg jöjjön az ebéd!

Óriási kíváncsisággal fordulok a májgaluskaleves irányában, és kíváncsiságom nem véletlen. Imádom a jó májgaluskát, de nem a kemény, vagy az esetleg túlfőtt, szétesett galuskákat. Ezért voltam fokozottan kíváncsi a mai levesre is. Ne higgyétek, hogy sokkal kritikusabb vagyok másoknál. Mivel én teszem közzé a napi ebédről szóló beszámolókat, sokan azt feltételezik, hogy én is készítem az ételeket. A ritkán előforduló kritika is nálam csapódik le így. Legtöbbet az utóbbi időben a grízgaluskát, a májgaluskát, a fás karalábét kritizálták. A galuskák esetében azt, hogy nem volt kellőképpen megfőve. Nehéz eltalálni a tökéletes galuskát. Főleg akkor, ha több száz literes tételben készül a leves. Nekem is van saját receptem, és eddig mindig egész jól sikerült saját májgaluskám. Már előbb illett volna megjegyeznem, hogy az utóbbi idők legfinomabb májgaluskája érkezett. Ez pont olyan, amilyennek lennie kell. Omlós, puha, egyszóval finom. Biztosan benyomok vagy két tányérral.

Almaszósz jött főtt sertésszelettel másodikként. Most van a szezonja az almának. Gyorsan belegondoltam. Ha én csináltam volna a mai ebédet, akkor a sertéshúst biztos belefőztem volna a levesbe, vagy ha külön főzném, akkor is hozzáöntöttem volna az alapléhez, amibe a májgaluskát főzték. Látjátok, milyen praktikusan gondolkozok? Úgy mint itthon. Úgy mint a hétvégén tettük a csontos tarjával, aminek a húsos csontjából levest, a szeletelt tarjából pedig fokhagymás, fűszeres sült tarját csináltunk. Akár csinálhattuk volna almaszósszal is a tarját, mert az is illett volna hozzá. De van aki nem szereti a családban, így alkalmazkodni kell mindenki ízléséhez. A mai almaszósz olyan, mint annak lennie kell, kellemesen fűszeres, lágy ízű. Az almához megszokott fahéj íze dominál benne, már - már karácsonyi hangulatot biztosítva. Mi sem természetesebb, hogy erről is van már receptem.  Gyorsan csináltam egy kevés almacsipszet hozzá, mert ezzel szerintem még finomabb lesz. 

Mustáros, sült csirkecomb receptem még nincs, de mire legközelebb az étlapra kerül, csinálok, és le is írom hogyan csináltam. Úgyis sűrűn van itthon hétvégén csirke, mert az egyik legolcsóbb, és legfinomabb alapanyag. Van rá 1- másfél hónapom, mire legközelebb ezt csinálnak a konyhán. A mustár szinte minden sült, grillezett ételhez illik. Most mustáros szósszal jött a sült csirkecomb, ami nem előre lett pácolva mustárral. Így könnyebb dolguk volt a szakácsoknak. Közben eszembe jutott, hogy legutóbb a szülinapomon sütött nejem csirkecombokat, amit dokumentáltam. Nem írok minden ételről minden alkalommal receptet, mert nem az a célom, hogy csak szaporítsam írásaim számát. Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. Azért van csirkecomb receptem is néhány. Ezt a receptet ideteszem, mert kétféle fűszerezéssel készültek akkor a combikák. Most, hogy kicsit keresgéltem írásaim közt, rájöttem, már több mint 850 bejegyzésem van gasztronómia témájában. Nem semmi! Naponta majdnem három írás. Ezért legalább nem kellett fizetni. Ha megnézem más receptjét ezután, az már pénzbe fog kerülni. Csak jutna nekem is belőle valamennyi a sok írásom után. Fiaimnak időnként küld az Artisjus egy kis jogdíjat zenéikre, amik ugye szellemi termékek. Az én blogom is az, és időnként lopják, másolják is. Ezek szerint jó is. Végre egy kis öröm!

Mi van még? Süti, sütemény! Egy finom, csokis, mogyorós szelet. Ezt is gyorsan beburkolom.

Közben rájöttem, tényleg hülye vagyok! Az internet adó nem adó, hanem rezsicsökkentés. Na ugye! Jövőre, ha elolvasod ezt a cikket például, az kb. 50 filléredbe fog kerülni. És mint tudjuk, fillérekből lesz a forint!
Van még egy jó hírem is! Ha bárki közületek meg akar hívni Amerikába, és fizeti a költségeket, én mehetek. Nem vagyok kitiltva! Na szevasztok! Kihasználom a maradék időt, és letöltök valami nézhetőt. 

Nem azt! Pornót azt nem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése