2014. október 20., hétfő

2014.10.20. Savanyú káposztaleves, sertéspörkölt, krumplifőzelék.

Ferranról hallottatok már? Ismerős az El Bulli? Nem találós kérdésnek szántam, így elárulom: Adriá Ferran, a világ tán legjelentősebb szakácsa. Az El Bulli pedig az a három Michlein csillagos étterem, amit öt alkalommal választottak a világ legjobb éttermének. Ferrant gasztronómiai munkásságáért a Barcelonai Egyetem díszdoktorává avatták. A Time magazin, a világ tíz legjelentősebb újítója közt tartja nyilván. Az étterem 2011-ben bezárt, újranyitását idénre tervezték. A bezárás előtt filmet forgattak, amit szerencsére én is láttam. Ha láttatok már csodákat!!! Falatnyi ételek, de rengetegféle kerül az asztalra. Egyfajta szertartás az étkezés. Ide biztosan nem fogok bekerülni, még ha meg is nyit az új étterem. Kisebb vagyonba került egy vacsora, és így is hónapokra előre foglalt volt minden hely. Az étterem áprilistól októberig volt nyitva, akkor is csak este 7, és éjfél közt lehetett fogyasztani. A több mint 300000 jelentkezőből, mindössze 8000 vendéget tudtak fogadni. Viszont harmincfogásos menüt kaptál, ha volt türelmed kivárni, hogy rád kerüljön a sor. A Spanyol, így a Katalán konyhára is jellemző a kis adag ételek (tapasok) fogyasztása. Én is ezt szeretem. Sokan vagyunk így, hogy nem egyfajta étellel szeretnénk jól lakni, hanem több ízt kóstolni kisebb adagokban. Ha tehetem, én is így csinálom.
Figyelemmel kísérem szűkebb hazám, Gyula gasztronómiáját is. Nem is olyan régen óriási elismerést kapott egy gyulai étterem.  A G&M kalauz az év feltörekvő éttermének hirdette a gyulai Patrióta éttermet. Az már csak hab a tortán, hogy a békéscsabai Brill bisztró lett az év legjobb vidéki étterme. A környék tehát elég jó a gasztronómiában. Ha hozzáadom, hogy én is sikeres vagyok.... Persze! Arcom az van! Másfajta dicsőség az enyém, és más az Övék. Ők hivatásszerűen csinálják azt, amit ezek szerint igen jól csinálnak. Jól csinálják a kajákat ott is, ahonnan a napi menüt kapjuk. De ez egészen más. Itt egy levest, és kétféle főételt készítenek naponta. Ez sem könnyebb, mert itt viszont napi 600 adag körüli mennyiséget kell elkészíteni, és nagyobb részét időben házhoz szállítani. Így előző nap elő kell készíteni, másnap hajnalban megfőzni - sütni az ebédet. Emberpróbáló munka, dicséret érte. Magam is hibázok ritkán, de az Ő munkájuk lényegesen felelősségteljesebb. Ne felejtsük el, hogy 600 ember ebédjéről van szó. Szűk két éve írok minden hétköznap az érkező ebédről, de ritkán kellett eddig problémákról írnom. Remélem, ezek után is így lesz!





A mai ebéddel sincs semmi gond. Savanyú káposztaleves érkezett elsőként, ami azoknak esik jól, akik esetleg rátettek egy lapáttal a szórakozásra a hétvégén. Nekem is ízlik, mert bár én nem néztem mélyen a pohár fenekére, szeretem a savanykás ízeket. Nagyon hasonlít a korhely levesre a receptje, ami az újévi menüsor része szokott lenni. Általában korhely levessel zárul a szilveszteri dínom-dánom, mert a káposzta savanyúsága jótékony hatással van a szervezetben felszaporodó tejsav közömbösítésében, ami a másnaposság érzését adja. A savanyú káposztaleves, a korhely leves diétásabb változata. Mi sem természetesebb, hogy receptem is van róla.  


Nem nevezhető diétás ételnek a sertéspörkölt, de talán a legismertebb magyar ételek közé tartozik a világon mindenhol. Angol, és Német nyelvterületen, nem pörköltnek nevezik, hanem "gulash"-nak. Ha bárhol jársz a világban, és egy étterem menüajánlójában gulasht látsz, ne a hagyományos pörköltre számíts. Majd húsz éve egy német család vendégszeretetét élveztem néhány napig, és az utolsó este búcsúzásként főztem nekik egy jó pörköltet. Bográcsuk nem volt, így a konyhában, fazékban csináltam. Szerencsére volt nálam paprika, mert azt nem nagyon lehetett kapni. Adtam nekik ajándékba is, mert a háziasszony végig kíváncsiskodta munkámat. Remélem, jól megjegyezte, és azóta többször elkészítette! Életem egyik legnagyobb gasztronómiai sikerét arattam akkor. Annyi dicséretet, mint a pörköltre, soha nem kaptam még kajámra. Meg is ünnepeltük rendesen. Reggel jól esett volna egy korhely leves. A vendéglátásról még el kell mondanom, hogy első este a párnán, egy csokit találtam. Apró kedvesség, jól esett. Másnap este, már egy sör volt a párnán. Jó emberismerő volt a háziasszony! 
A sertéspörkölt receptje nem bonyolult, de ha esetleg kíváncsi valaki hogyan készítem, itt a receptem is.  Én tarhonyával, és galuskával szeretem, de ma tésztával érkezett.


Lehetett választani, a pörkölt, és a krumplifőzelék közt, de én mindkettőből rendeltem. Még nem tudom Áron fiam melyiket válassza, de nincs baj, mert mindkettőt szereti. Aranyos volt a sztori a múltkor. Ő is megnézi a menüismertetésemet délelőtt, az okostelefonon. Tudja, mire számítson. Valamelyik nap egyik sem volt szimpi számára, így vett magának kaját. Ma biztosan nem így lesz, mert a pörit, és a főzeléket is szereti. Majd eldönti, melyiket jobban. Mivel nagyon kevés olyan étel van már, amihez ne tudnék receptet is mellékelni, a krumplifőzelékét is ide tudom hozni.  Ma sült virslivel kaptuk a főzeléket. 


A desszertről nem írtam még, ami minden hétfői ebéd velejárója. Briós jött, ami egy kisebb kalács. Amolyan egyszemélyes, ami akár magában, akár vajazva, vagy csak kávé mellé is kitűnő. receptem nincs róla, de lehet, hogy egyszer csinálok. A kelt tésztákban, kezdek profi lenni.

Még egy említésre méltó dolog történt közben. Megírtam mai beszámolómat, és meg is osztottam, de észrevettem, hogy okom van ünnepelni. Szép kerek szám, mert ez a 400. írás ezen a blogoldalamon. Szép szám. Két éve minden napomat ezzel kezdem, de blog formájában, csak tavaly februártól jelentetem meg a napi menüt. Nagyon ritkán tartottam kis szünetet az elmúlt időszakban, akkor is mindig volt oka. Lehet, hogy év végén kiveszek néhány nap szabit megint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése