2014. október 17., péntek

2014.10.17. Frankfurti leves, milánói makaróni, mákos guba.

Jól indult a napom. Nevezhetném akár zenés ébresztőnek is, mert Áron fiam muzsikájának meghallgatásával kezdtem. Mindkét fiam tehetséges zenész, de egészen más stílust játszanak. Gergő igényes, de populárisabb zenét, Áron fiatalabbként numetált, és modernebb muzsikát, természetesen ezt is nagyon igényesen. Napokkal ezelőtt bejelentette, hogy jön az új szám, amit teljesen egyedül Ő csinált. A hangszerelés, az ének, a stúdiómunka, és a videó is saját munkája. Én is évekig zenéltem, majd diszkóztam, ezért esik jól, hogy az almák nem hullottak messze a fától, sőt gyerekeim sokkal ügyesebbek mint én voltam. Én legalábbis így érzem. Ha kíváncsiak vagytok az új muzsikára itt meghallgathatjátok. 
Jó is ez a zene, kicsit megnyugtatott. Éjszaka, három táján felébredtem, és ilyenkor kavarognak bennem a gondolatok.Ez a legtermékenyebb időszakom, mert ilyenkor jönnek a kitűnő ötletek, de ilyenkor jön az is, ha valami problémám van valamivel, vagy valakivel. Lelkiismeret-furdalásom van, bár abszolút nem tehetek a helyzetről. Többször zsűriztem már ételeket. Baromi nehéz dolgom volt, amikor sok finom, jó kinézetű kaját kellett bírálnom. Nehéz dönteni, mert ha több egyforma minőséget találsz, képtelenség igazságosnak lenni. Úgy érzem, tegnap is így történt. Nem én döntöttem, hanem rólam döntöttek. Én azon szerencsések közt voltam, akiket díjaztak, de érzésem szerint még két hasonló szintű ételfotó volt, ami szintén megérdemelte volna az elismerést. Ez járt tehát az eszemben, és mivel nem tudtam visszaaludni, bekapcsoltam a Spektrumot. Éppen Antony Bourdaine műsora ment, ami kedvenceim egyike. Az ételekről, és az utazásról szól. Ha tehetitek, egyszer nézzétek meg! Szeretnék a helyébe lenni. A producer pénzén végigszórakozhatja a világot, a legjobb helyekre jut el, és mindezt hivatásszerűen. Most éppen Atlantában járt, de már szinte mindenhol megfordult a földtekén. A világ legjobb éttermeit is az Ő műsorából ismerhettem meg. Korán keltem, és ébren is maradtam tehát. Ismeritek a közmondást! Ki korán kel, baromira álmos lesz egész nap. Ezért eset jól a kis muzsika korán reggel. Ami pedig jól fog esni, az az ebéd, ami rendben ma is megérkezett. Nem az a minőség, amit Bourdaine műsorából megismerhettünk, hanem az, amit megszoktunk. Egyszerű, finom, minden faxni mentes.



Frankfurti levessel indul a menü. A minap egyik receptes oldalon komoly vita alakult ki egy frankfurti levessel kapcsolatos kérdés miatt. A kérdés, valahogy így szólt: "lehet-e a kelkáposztát helyettesíteni valamivel a frankfurti levesben?" Egyszerű a válasz. Nem. A frankfurti leves a kelkáposztára, és a virslire épül ugyanis. Mint minden számomra jelentős kajáról, erről is írtam receptet már, így gyorsan iderakom, mert még elfelejtem.  Hiába! A korai kelés.

A milánói makaróni az egyik főkajánk, ami egyáltalán nem milánói. Amolyan átértelmezett változatát kapjuk évek óta, amivel semmi baj nincs, mert mi, fogyasztók járunk jobban. Az eredeti alkotórészekhez képest, darált hús is kerül bele, ami inkább tartalmasabbá teszi az ételt. Jól is jön ilyenkor. Ez most megint eszembe juttatta azt a tényt, hogy országunk lakosságának egyharmada nem tud legalább minden másnap húshoz jutni. Nekem ezek szerint szerencsém van. A milánói, ami nem milánói, hanem amolyan hibrid, hiszen bőségesen tartalmaz darált húst is. A darált hús pedig a bolognai ragu alapeleme. Én is így csináltam először életemben, így nem csoda, hogy le is írtam, hogyan készül az általam bolánói spagaróninak elkeresztelt étel.  Így még dúsabb, és meg kell jegyeznem, nagyon finom is.

Nem tudok véleményt alkotni a másik főkajáról, mert abból nem rendeltem ma. Mentségemre szolgáljon, hogy imádjuk az olaszos jellegű kajákat, így a mákos guba helyett, két adag makarónit kértem. Ez jobban el fog fogyni, mert ezt mindenki szereti. Az áztatott mákos kiflit kevésbé. A mákos guba ugyanis áztatott kifliből készül, ahogy azt receptemben is leírtam már. 

Majdnem végére értem az ebéd bemutatásának, csak a gyümölcs hiányzik. Különleges gyümölcsöt kaptunk, ami még soha nem szerepelt a menü zárásaként. Köszönjük! Egy finom, mediterrán szilvafélét kaptunk, ami nálunk melegebb éghajlatról származik. Szilva, de inkább ringlóféle, amit rögtön meg is kóstoltam. Álmosság ellen nem jó, de finom, enyhén savanykás íze van. Lehet hogy hallgatok még egy kis zenét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése