2014. október 14., kedd

2014.10.14. Gyümölcsleves, szezámmagos rántott csirkemell,csülökpörkölt.

Hullámvölgyben vagyok. Néhány napja érzem, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogyan szeretném. Kevésbé tudok koncentrálni, nem bírom úgy a munkát, (ha azt munkának lehet nevezni, hogy időnként főzök valamit, majd leírom, hogyan csináltam) és sokat hibázok. A szerencse is elkerül, pedig nagy szükségem lenne rá. Tegnap viszont végigdolgoztam a napot, és úgy tűnik, kisebb hibával minden jól ment. Még az is, hogy rendet, tisztaságot hagyjak magam után. Erre kevésbé vagyok kényes, mint nejem. Tény, hogy mikor nyáron itt hagyott egy hétre, nem mostam fel a nappalit naponta kétszer, mert szerintem elég volt kétnaponta egyszer. Tegnap készítettem, háromféle ételt, de a fotózás még nincs kész. Arra is előkészülök, mert tegnap már nagyon fáradtnak éreztem magam mire az is sorra került volna. Lehet, hogy megvárom amíg szebb lesz az idő, kisüt a nap, és a szabadban fényképezek. Sokkal szebb képeket lehet csinálni kint, a természetes világításnál. 
A mai ebéd képeit viszont bent csináltam, de Ti ezt észre sem veszitek. Sokan megjegyezték, hogy tetszenek nekik képeim, pedig nem profi eszközökkel dolgozok. Nem a legolcsóbb, de nem is csúcskategóriás géppel. A videó kapcsán tanultam meg, hogy a technika minden pozitív adottságát kihasználjam. Kevesen tudják, mert nem dicsekedtem vele, hogy nejemmel komoly sikereket értünk el a filmezés terén. Több nemzetközi díjat is kaptunk filmjeinkre. Gergő fiam szintén. Szerencsére mindkét fiam meg van áldva tehetséggel, és rendkívül sikeresek a kölkök. Soha nem állt tehát messze családomtól a siker. Talán ezért is bosszant egy apró hiba is, amiről én tehetek. De saját hibáján tanul az okos!
Szerencsére szakácsaink nem hibáztak ma sem, és időben megérkezett az ebéd. 


Gyümölcsleves, ami a fagyasztás feltalálásának köszönhetően ma is frissnek tűnő gyümölcsökből készült. A XIX. század közepéig, kizárólag természetes jeget használtak hűtésre, de azzal fagyasztani nem lehetett. Az első kompresszoros hűtő 1876-ban készült, és ez volt az alapja a fagyasztott élelmiszerek megjelenésére. Erre így is 50 évet kellett várni. A fagyasztott élelmiszerek megjelenéséhez az a felismerés vezetett, hogy a sarkkörön túli népek sűrűn tárolták a télen a fagyra kitett halakat, húsokat. Könnyű volt nekik. 
Kicsit elkanyarodtam a levestől, de gondolom megbocsájtjátok. A levesről van receptem több is, így azt teszem ide, ami szerintem aktuális a mai levesre.  A leves ma almalapú, ami nem meglepő, hiszen olcsó az alma. A többi gyümölcs fagyasztott.

Ma már mindenki tényként kezeli, hogy panírozott, rántott ételt eszik, és az emberek többsége magyarnak is tartja a rántott húst. Pedig nem az. De még nem is bécsi. A bécsi szeletet pedig mindenki tradicionális osztrák ételnek tartja, de még az sem az. Ha TV-t nézek, többnyire ismereteim bővítése miatt teszem, és mivel szeretem a gasztronómiát, ezek kedvenc műsoraim. Nemrég láttam egy műsorban, hogy a bécsi szelet eredetileg milánói. Az viszont, hogy milánói sertésborda szerepel az étlapon, annak semmi köze az igazsághoz. Milánóban, soha nem párosították a rántott húst a milánói makarónival. Vannak furcsaságok a gasztonómiában! Szerintem, mindenki el tudja készíteni a rántott csirkemellet recept nélkül is, bár sokan olvasták már ezt a receptemet is.  Ezek szerint, ezt is hasznosnak találják néhányan.

Mindenféle pörkölt a specialitásom. Valószínű minden pasi fakanállal született, legalábbis sűrűn kötnek bennünket a bográcshoz, mint egyedüli főzőeszközhöz, amit ránk lehet bízni. Tény, hogy baráti körömben is sokan vannak, akik mást nem tudnak megcsinálni konyhájukban, a fakanalat, és a bográcsot viszont kitűnően forgatják. A csülökpörkölttel viszont óvatosan kell bánni. A csülök bőrös hús, így könnyebben leragadhat mint más. Nincs rosszabb egy lekozmált ételnél! A csülökkel tehát vigyázni kell, sűrűben kell forgatni mint más húsokat. Nem kavarni, mert ez a húsfajta könnyebben törik is! Meglepetés lenne, ha nem lenne mindenféle pörköltről receptem, így itt is van a csülökpöri, ami szinte tökéletesre sikerült ma.  Én szaftosabban szeretem. 

Mindkét étel mellé illik a csalamádé. Egyik kedvenc savanyúságom. Jobban szeretem, mint a csemege uborkát. Úgy tűnik elindult a szezonja, és innentől sűrűbben fogunk ebédünk mellé csalamádét enni. Nálunk anyósom készíti, mert szívesen csinálja. Amolyan bedobálóst készít, mert ha van valami amit tehet hozzá, meg is teszi. Ezt a fajta savanyúságot így is lehet csinálni. Vödörben, hordóban, vagy más tároló eszközben. És sokáig eláll. Néhányan irtóznak a tartósítószerektől, de ha nincs eltúlozva a mennyiségük, akkor észre sem lehet venni a csalamádéban, és másban sem. Én kevés borként, és nátrium benzoátot szoktam használni. Ha dunsztolod, akkor meg kell enni, vagy hűtőben tárolni. Ezt elég a kamrában tartani a hűvösben.

Közben kisütött a nap, így minden esélyem megvan arra, hogy szép képeket csináljak a tegnap elkészült kajákról. Végre valami jó hír!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése