2014. október 13., hétfő

2014.10.13. Tarhonyaleves, gyulai aprópecsenye, zöldborsó főzelék.

Nyugalom van. Megszűnt az előző napok, hetek kampánya, ami szerencsére nem durvult el. Felénk, legalábbis nem. Várom, az ígéretekből mik fognak teljesülni.
Gratulálok a megválasztott képviselőknek, polgármestereknek! Munkájukhoz sok sikert kívánok!
Nyugalom van! Ezt üzenem azoknak, akik most vesztesnek érzik magukat. Ezzel ki is tárgyaltam a hétvégi választásokat, mert mától nyugalom van.
Hétvégén kicsit kísérleteztem konyhámban, de nem jártam sikerrel. Nem szoktam hozzá. Desszertet szerettem volna csinálni, ami nem jött be. Az íze tökéletes volt, de az állaga nem olyan, mint előre elgondoltam. Nekem legalábbis nem tetszett. Még szerencse, hogy egy adagban csináltam. Tanultam belőle, és legközelebb másképpen fogok hozzá. Újra elkészítem, mert a saját kudarcán tanul az ember. Mint mindig most is végigfotóztam munkámat, de a fényképeket azonnal le is töröltem a gépemről. Lehet, hogy nyitnom kellett volna egy új oldalt azoknak az ételeknek, amiket szerintem elrontottam. Nem sok bejegyzés lenne rajta eddig. Remélem, a jövőben sem fogok a tagnapihoz hasonlóan járni!
Benne volt a kudarc lehetősége az ételben, mert teljesen újszerű, soha mások által nem készített, megálmodott desszertről van szó. Kísérleti ételeim legtöbbször olyanok, vagy kicsit még jobbak lettek eddig, mint azokat előtte gondoltam. Most nem így történt, legközelebb jobban átgondolom.
A konyhán nem hibázhatnak! Ott nincs helye kísérletezésnek, mert minden napra ízletes ételt kell asztalunkra tenni. Főleg így, hogy napi több száz adagnak kell szinte tökéletesnek lennie. Mivel már megérkezett a mai ebéd is, ellenőrzöm, ma milyen munkát végeztek a szakácsok. Első látásra jót!


Kezdjük a tarhonyalevessel. Szint mindig hétfőn kapjuk ezt a levest. Nem tudom miért van így de két év alatt, mindössze egyszer kaptuk más napon. Egyszerű leves, a pásztorok eledele volt több más pásztorétel mellett. A tarhonya kedvelt alapanyag volt már a XVIII. században is, mert a tojás tartósításának legegyszerűbb módja az, ha száraztésztát készítenek belőle. A száraz tarhonya könnyen tárolható, nem romlandó alapanyag, mindössze a nedvességtől kellett óvni. Gyorsan, kiadós ételt lehetett készíteni belőle. Már leírtam, én hogyan készítem a tarhonyalevest, így minden további magyarázat nélkül hozom a receptet. Mint a receptből kitűnik, a hagyományos elkészítési módot írtam le úgy, ahogy nagyanyám csinálta 50 évvel ezelőtt.

A gyulai aprópecsenye városomhoz kötődik. Természetesen azért, mert az egyik alapanyag a gyulai kolbász benne. Nem feltétlenül gyulai kolbásszal kell készíteni, a lényeg az, hogy finom házi kolbász legyen az alapja. Én is leírtam már elkészítésének módját, és egyik legnépszerűbb ételem, amit eddig publikáltam. Én a gyulai finom falatok nevet adtam ételemnek, de hasonlít a ma érkezetthez.  Ez is egyfajta tokány, amit a konyhán mindig főtt tésztával körítenek. Így történt ez ma is, ami tökéletes, mert a bő szafthoz kell a tészta.

Főzelék is érkezett, mégpedig az egyik legkedveltebb. Nálam a tökfőzelék vezet, de a népszerűségi listán a zöldborsó is előkelő helyen van. Hála a fagyasztott alapanyagnak, az ínséges téli időkben is bármikor elkészíthető. Nem meglepő, hogy receptem erről az ételről is van, mert többször készült már saját konyhánkban is. Többnyire nejem jóvoltából, mert Ő a főzelékek specialistája. Más ételekhez is nagyon ért, de a tökfőzelék nálam a nyerő. Lehet, hogy hétvégére meg is rendelem. 

Ma viszont azokkal lakunk jól ami érkezett, de mivel hétfő van, még desszertet is kaptunk. Nem olyat, ami nekem tegnap nem sikerült, hanem biztos kezek által készített sajtos rúd. Gyerekkorom egyik legkedveltebb péksüteménye, amihez hasonlót már én is csináltam. A leveles tészta elkészítése nem könnyű, és nem is olcsó. Időnként hihetetlen akciós áron hozzá lehet jutni, és akkor igyekszek betankolni. Most tegnap vettem egy félkilós fagyasztottat, ami megint egy új kísérlethez. Nem is rablom tovább saját időmet, hanem nekiállok munkámnak. Holnap újra jövök!
Milyen szerencse, hogy végre nyugalom van!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése