2014. október 8., szerda

2014.10.08. Pulykanyak leves, sárgaborsó főzelék, pácolt, roston sült tarja.

Szerintetek érdemes most ablakot pucolni? Ti is papírral törlitek szárazra? Annyi zizegős papírt kaptunk mostanában, hogy akár egy áruház üvegportáljára is elég lenne. Kár, hogy többségük alkalmatlan ablakpucolásra. Más hasznos dolog, amit lehetne velük csinálni, hirtelen nem jut eszembe. Jöttek könyv szerű kiadványok is, amik megpróbálják bebizonyítani, hogy mennyi jó történt velem, az elmúlt években. Én máshogy emlékszem! Ezek a többségében drága (ingyenes) kiadványok teljesen ellepik a postaládát. Tegnap annyi volt benne, hogy nem is fért bele. Ledobták hát a földre a láda alá. Kulturált megoldás! Kulturált aktivistákkal. Alázkodjak meg, ha kíváncsi vagyok, mivel lett jobb nekem. Hajoljak le az ingyenes kiadványért. Nekik ingyenes. Nekem, meg Neked nem, mert a mi adóforintjainkból csinálják. Azért, hogy meggyőzzenek bennünket. Nagyon vigyázok, hogy ne csússzon ki a számon semmi ide nem illő, vagy ha kicsúszott, azt ne írjam le!
Maradok megszokott, napi tevékenységemnél, ami úgy tűnik kicsit bővülni fog hamarosan. Megkértek, hogy új helyen publikáljak. Ez nem változtat semmit azon, amit eddig csináltam. Mert rákérdeztek, azért megnéztem blogjaim statisztikáit. Szilveszterkor lesz két éve, hogy elkezdtem írni, és azóta több mint 700 bejegyzés, több mint 300000 látogató jelzi munkámat. Az viszont nagyon meglepett, hogy blogjaimat országunk lakói mellett, az USA-ban olvassák legtöbben. De máshol is, szerte a világban. Sokszor felfedezek Ciril betűs kereséseket is. Örülök neki!


Mivel a mai ebéd is megérkezett, illik bemutatni. Pulykanyak leves jött elsőként. Először azt hittem, csak kacsanyak leves receptem van, de kicsit mélyebbre nyúltam bloggyűjteményembe, és előhúztam egy pulykanyak leves receptet. Hogy került oda? Jobb mint a kacsanyak. Ráadásul több a hús is rajta. Kimi kutyám is biztos örülni fog neki, mert már itt lebzsel körülöttem, hiszen messziről megérzi a csont illatát. Mindenre ugrik, amiben csont van. Az első felindulást követően aztán lecsillapodik, mert tudja azt én nem eszem meg előle.

Nem kellett sokat keresgélnem a sárgaborsó főzelék receptemet sem, mert azt is gyorsan megtaláltam. Én általában minden hüvelyest szeretek, bár ezek közül a bab van a csúcson. Van még egy hüvelyes akit imádok, de azt illendőségből nem írom le. A borsó is el fog fogyni.  Különösen így, hogy fasírtot tettek tetejére, aminek a tetejét kicsit égettnek találtam. Szokás szerint szét is esett, így a tálalással meggyűlt a bajom, mert ez mindig így van, ha főzeléket, valamilyen rakott ételt, vagy fasírtot  kell tálalnom. Azért megéri a fáradságot, mert elétek szebben tudom tenni az ételt. Ma kis trükk is van a fotón, mert szükség volt rá.

Ha tarja érkezik, valahogy mindig a nyár, és a grillpartik jutnak az eszembe. Igaz, hogy idén keveset grilleztem, de időnként azért sor került rá. Azért a tarját ilyen időben is el lehet készíteni finoman, és általában úgy szoktuk csinálni, hogy csontos tarját veszünk, így a csontból leves fő zöldségekkel, tésztával, a húst pedig bepácolom előre. Van, amikor több napra. A konyhán biztosan nem így csinálták, mert ott nincs idő több napig váratni a húst. Receptet nem hozok, viszont kóstolás után elemezte a mai ételt. Bár pácolt tarjának van az étlapon feltüntetve, gyanítom, hogy nem pácolták a tarjaszeletet. Legalábbis nem úgy mint én itthon. Én először felszeletelem a tarját, majd fűszeres marinádban érlelem. A mai tarja egyben lett sütve, és kiszállítás előtt szeletelték egyenlő adagokra. Kevés fokhagymás mártást is tettek mellé, ami egyébként jó.

Közben eszembe jutott, hogy az éjszaka nagyon megviselt. Akkor szoktam bajba lenni, ha front közeledik. Lehet, hogy le fog hűlni a  levegő, mert iszonyatosan fájt mindenem. Haszna is volt az álmatlanságnak, mert megálmodtam, egy egyszerű, de nagyszerű új kaját. Akár főételként, akár desszertként is kezelhető, mert a ma divatos fine dining vonalat követem vele. Ezeknek az ételeknek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a magyar ember kevesli az adagot. Nejem is ezt mondja, hiába bizonygatom neki, hogy ez egy komplett menüsor része, és egy degusztációs menü után még senki nem jött ki éhesen az étteremből. A degusztációs menü azt jelenti, hogy kis adagokban sokféle ételt tesznek eléd amolyan kóstolóként. Ha 3 - 6 féle kaja kerül eléd, még néhány falattól is jól lehet lakni, ha végigkóstolod őket. Mi viszont ahhoz szoktunk hozzá, hogy a babgulyást nem csészében, hanem nagy ibrikben rakják elénk. 

Kis kitérő volt a mai menü kapcsán, de ez a fogalom illik a süteményre is. Sütiből is csak egy szeletet eszel, nem pedig az egész tortát. A szerdai menü része mint mindig, egy süti. Ma éppen piskótatekercs. Nekem bőven elég az ebéd zárásaként. Van aki képes többet megenni belőle, de nekem bőven elég egy szelet. Nem is vagyok kórosan elhízva. Nincs szándékom senkit megbántani, de látom, van aki állandóan a súlyára panaszkodik, közben naponta osztja meg friss sütijei képét. Pedig egyedül él. Ő tudja. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése