2014. szeptember 26., péntek

2014.09.26. Korhely bableves, sonkás, sajtos penne, palacsinta.

Tegnap összekötöttem a szükségest, a praktikussal. Megígértem, hogy Kezdők Konyhája oldalam desszertekkel fog gyarapodni, és már meg is vannak a jelöltek. Olyanok, amik már régebben készültek nálunk, de mint mindig azokat is végigdokumentáltam, így nem nehéz a szokásosnál több képpel elmagyaráznom a fiataloknak, hogyan készül egy étel. Aztán ránéztem a mai étlapra, és megláttam, hogy ma palacsinta jön. Gyerekkorom, legnagyobb kedvence, és tudom, nem csak a gyerekeknek ízlik. Így aztán saját blogoldalaim közül, elsőként a kezdőkére került fel a palacsinta készítés fortélya. Furcsa, hogy több palacsintasütést végigfotóztam, de még soha nem írtam róla! A palacsinta készítéséhez csak elhatározás szükséges, mert magának a tésztának a kavarása nem ördöngösség. Alkalom is, mert körömpörkölt mellé, nem készítünk palacsintát. Nálunk, a babgulyás - palacsinta a nyerő páros. Ma tehát palacsinta jön. Így a mai palacsinta mellé, a frissen készült blogbejegyzést fogom hozni, ha itt lesz az ideje.




Péntek van, így a megszokott trió érkezett. Tartalmas leves, tésztaétel, és gyümölcs. Levesként korhely bableves. Gyorsan megnéztem, hogy állok korhely bableves recepttel. Ez még nincs, de van sima korhely leves receptem. Egyáltalán simának lehet nevezni a korhely levest? Semmiképpen!  Nagyon tartalmas savanykás leves, ami azért korhely, mert a néphit szerint a savanyú káposzta jó a másnaposság ellen. A korhely pasik ugyanis azok, akik a kocsmában töltik el a napot. Nyilván azért, mert tudják, hogy "a kocsmában boldog ám az élet." A korhely levest viszont, nem csak a lumpen egyének eszik szívesen. A szilveszteri menü része, mert ilyenkor nem csak a korhelyek nézhetnek a pohár felekére, hanem mások is. Egyébként, a savanyú káposzta másnaposság elleni hatása évezredek óta ismert. Ezek szerint akkor is voltak korhelyek! Már Arisztotelész is foglalkozott vele 2000 éve, de Csokonai Vitéz Mihály is ezt ajánlotta:  „igaz, van recipé: megterhelt és heves gyomrunknak új erőt ad a korhel leves.” A korhely leves, így a babos változata, nem csak másnaposoknak, hanem egészséges embereknek is kitűnő. Epeproblémákkal rendelkezők vigyázzanak azért! A káposzta, és a bab is puffasztó hatású, de be is lehet epézni tőle. Erre is van gyógyír. Én minden káposztás, babos ételbe ajánlom a csombort (borsikafű) ami kompenzálja mindkét alapanyag puffasztó hatását, ráadásul más egészséges hatásai is vannak különleges, kellemes aromája mellett. Megint beleestem az információ átadás hibájába, de tudom, nem bánjátok. Lehet, hogy megint írtam valami kevésbé ismert, hasznos dolgot. Egyedül a korhely leves receptet nem osztottam még meg, de ami késik nem múlik!  A mai leves, nagyon finomra sikerült! Gratulálok a szakácsoknak! Savanyúbban vártam, de jól ki lett mosva a káposzta, ami másoknak biztosan jól fog esni. Én megettem volna kicsit savanyúbban is, de így még jobb.


A sonkás - sajtos pennéből nem rendeltem ma. Egyszerű az oka. Az lényegesen sűrűbben van étlapon, mint a palacsinta. Csak gondolom, hogy mint máskor, ezt is rakott (csőben sült) formában kapják azok, akik ma ebből rendeltek. Máskor biztosan én is rendeltem volna belőle, de nem akkor, amikor mellette palacsintát is kérhetek. Saját konyhánkban is sűrűn használjuk a penne tésztát. Különösen, rakott tésztának kitűnő. Ma viszont az ismert ok miatt kimarad étrendemből, így sem véleményt, sem receptet nem mellékelhetek, hiszen nem tudhatom, milyen formában, minőségben érkezik mások asztalára. Remélem finoman!


És akkor jöjjön a várva-várt palacsinta. A konyhán sem sokszor veselkednek neki a készítésének. Gondolom azért, mert macerás. Mivel naponta több száz adagot készítenek, akár ezer palacsintára is szükség lehet. Mindenkinek illik legalább kettőt adni! Maga a tészta kikavarása nagyon egyszerű, a sütés viszont nem. Ezt bizony darabonként kell készíteni, még akkor is, ha egy gyakorlott szakács, akár több serpenyővel is tud bánni egyszerre. Nálunk is két serpenyőt szoktunk használni egyszerre. Évek óta nejem a palacsintakirály, mert már nem vagyok olyan ügyes, mint régen. Én még úgy is meg tudtam fordítani a palacsintát, hogy feldobtam. Most viszont a töltelékek kitalálásában vagyok jó. Nem csak lekvárral, kakaóval, fahéjjal lehet tölteni a palacsintát. Töltöttem már gyümölcsökkel, párolt káposztával, napon szárított paradicsommal, szarvasgombás raguval, így nem csak az édes palacsinta jó. Bevallom, én jobban szeretem kicsit sós ízekkel. A hortobágyi palacsintáról ne is beszéljek, ami csirkepörkölt maradékból kitűnő. Ma sima kakaós palacsinta jött, de az is tökéletes. És ha már tegnap este leírtam új bejegyzésemet megmutatom, hogyan próbálom rábeszélni a fiatalokat saját palacsintájuk készítésére. 


Ha péntek, gyümölcsös nap. Minden évszaknak megvannak a maga szokásos idénygyümölcsei. Ősz van, így ilyenkor azok jönnek, amik ilyenkor kaphatók. Nem meglepő tehát a zöldalma, ami az előbb érkezett. Nem várható, hogy földieper érkezzen, bár a mai világban, már semmi nem lehetetlen. Azon viszont csodálkozom, hogy még a szezonjában sem kaptunk idén cseresznyét, vagy meggyet például. De szilvát sem. ha legközelebb találkozok az étterem vezetésével, el is mondom észrevételeimet. Keresek is rá alkalmat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése