2014. szeptember 1., hétfő

2014.09.01. Tavaszi zöldségleves, csikós tokány, Felesborsó fözelék.

Elöre szólok, tudok helyesen írni! Meghalt a billentyűzeten a hosszú Ö betű, így kompromisszumos megoldást kellett kitalálnom. A szükség törvényt bont, és vagy úgy fogalmazok, hogy ne legyen a szövegben a hibás betű, vagy pótolom azzal, ami maradt. Ez utóbbi mellett döntöttem. Az fel sem merült bennem, hogy nem írok. Hozzászoktam.
Ezt is megértük! Itt az ösz visszavonhatatlanul. Tegnap az út melletti öt gólyafészekben már csak egy pár, és utódai csomagoltak a hosszú túrára. A többiek már átlépték a határt. 
Mikor jöttünk haza, rengeteg fiatalt láttam. Évnyitón voltak. Többnyire vidáman, csinosan felöltözve. Még a matrózblúz is elkerült itt-ott. Kicsit irigykedtem rájuk.
Betértem a Lidl-be is, mert ázsiai hét van, és bevásároltam. Amit lehetett a szűkös keretböl. Rengeteg kész kaját árultak, de azokból természetesen nem vettem. Sok fűszert, szószokat, elsösorban alapanyagokat, rizstésztákat, és még egy szusi készletet is, ami minden hozzávalót tartalmaz. Azt ráadásul olcsóbban, mint legutóbb. A kasszához érve épp egy friss kollégista beszélgetett édesanyjával az étkezésröl. Az anyuka azon aggódott, gyermekének lesz-e ma menza. Remélem igen, de nekünk már itt is van. Az utóbbi idöben, egy karalábélevest kivéve, minden kaja tökéletes volt. Remélem, a héten is így lesz!

Furcsa, hogy a meteorológiai Ösz elsö napján tavaszi zöldséglevest kaptunk. Nem is emlékszem, hogy van-e olyan étel, aminek a nevében az ösz szerepel. A tavaszi is csak akkor lenne igazán tavaszi, ha friss zöldségekböl készült volna. Ez pedig szeptemberben lehetetlen. Így marad a bevált fagyasztott keverék. Nem hiszem, hogy bárki igényt tartana ennek a levesnek a receptjére, de ha szükséges privátban elküldöm.
A csikóstokányról, ami az elöbb érkezett, sincs konkrét recept, viszont írtam általánosságban a pulykahúsból készített különféle tokányokról, amit idehozok.   Nagyon finom lett a mai tokány, és a képen látszik a tokányok jellegzetessége a csíkokra vágott hús. A csikóstokányról is esik a cikkben néhány szó, de elég ennyi, hogy hasonló a többi tokányhoz, csak szalonna, és kolbász is található benne nyomokban. Bennem van még a vásárolt cuccok hátoldalán olvasható összetevök leírása.
Bármennyire sajnálom, még a felesborsó fözelék receptje nem szerepel repertoáromban. Ennek egyszerű oka van. Más kajákat jobban szeretünk. A felesborsó szükségletünket kielégíti a konyháról rendszeresen, de mégsem sűrűn érkezö fözelék, így magam nem erölködök vele a konyhában. Inkább olyanokat csinálok, ami a család kedvence. Pénteken például menement a Török lecsót csináltam. Két adagot, de fiam magához szólította az egészet. Én meg örültem, hogy ízlett neki. Gondolom, így van rendjén! A felesborsó egyébként a zöldborsó szárított változata, de ezt szerintem mindenki tudja. Ma sült párizsival jött, ami egész jó feltét hozzá. Olcsó is. 
Süti is jár a mai ebéd mellé, és igazán jól fogunk lakni. Ez a vaníliás pudinggal töltött süti biztos tetszeni fog mindenkinek, aki ma velem együtt erröl a konyháról kapja ebédjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése