2014. augusztus 14., csütörtök

2014.08.14.Tojásleves, sült hal, fokhagymás csirkemell.

Jót aludtam hosszan, de reggel rögtön rá kellet jönnöm, hogy nehéz a gasztrobloggerek élete. Tudtátok, hogy elég öt centivel arrébb tenni a géped a megszokott helyéről, és máris tele van hibával, amit írsz? A megszokás. Vakon gépelek, így mindig a mellette lévő betűt találom el. Még katonakoromban tanultam, ahol magánszorgalomból megtanultam a távírász szakmát is mások mellett. Elgondolkozom, ma sem ártana a fiataloknak egy rövid katonai szolgálat. Megtanulni a rendet, a fegyelmet. Nekem és másoknak legalábbis jót tett. Igaz, én híradó katona voltam, ahol azért némi intelligenciát feltételeztek az emberről. Legalább annyit, hogy tudjon írni, olvasni. Régen, egy juhásznak, erre nem volt szüksége. Most, egyetemre kell járni hozzá. Ennyi, mert még bedurvulok! Mondjuk, ismerek én olyan juhászt, aki nagyon sokra vitte. Még stadionja is van (volt) Akasztón. Még a Sixtusi kápolnában a falon lévő "utolsó vacsora" után is visszaigényelte az ÁFÁ-t. Lehet, hogy ilyen juhászokat akarnak képezni? Hiába! Úgy látszik, most a juhászoknak áll a világ!

Az egyszerű halandókról se felejtkezzünk el, például rólam! Már éhen nem halok! Egyébként sem, mert önellátó vagyok. Ha nem kapnám meg a megszokott ebédet, akkor sem maradnék kaja nélkül.
Itt a tojásleves. Sokan felkapják fejecskéjüket! Hiszen a héten, már volt egyszer köménymagleves, ami akár a tojásleves szülőanyja is lehetne. Így van. A tojásleves, annyiban különbözik a köménymaglevestől, hogy a legvégén, lazán felvert tojást csorgatnak bele, még amikor forró a leves. Itt indulnak az összeesküvés elméletek. Nem elég tisztának lenni, annak is kell látszani. (ezt egy politikus mondta?) Én most kiábrándítom az elmélkedőket! A konyhán, mindig frissen főznek, mindent. Ez biztos, többször láttam. Azért most is hozok egy receptet, de nem a tojáslevesét, hanem egy ahhoz nagyon hasonlító, de lényegesen tartalmasabbat. Brindás Papa rosztyókalevesét utánoztam le csak úgy kóstolás után, és a gazda is jóváhagyta a receptet.  
Mint ahogy a ma érkezett sült tengeri halról sem írtam receptet, csak valami hasonlót hozok ide.  Én akkor citromosan, borsosan sütöttem, és túl nagy különbség nincs a mai kaja, és a sajátom közt. annyi, hogy a konyhán nem tettek hozzá citromot. Ez biztos! Viszont bundába forgatták, amolyan párizsi módon. Igen jó lett. Kár, hogy a porból készült krumplipüré kicsit ront rajta.  
Még a jó múltkorában, az egyik megosztott receptemre hozzászólás érkezett, miszerint az elkészített étel nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Azt is őszintén bevallotta az illető, hogy az alapanyagok több mint felét kihagyta a kajából, köztük a névadó aszalt paradicsomot is. Na erre mit mondjak!? Mindenhol vannak ilyenek. Na meg notórius hozzászólók, akiknek mindegy mit írnak, csak szerepeljenek. Lássák, hogy ők jobban értenek hozzá, és csakis ők tudják a tutit! Én is találkoztam már ilyenekkel. Többel mint kellene!
Még a fokhagymás csirkemell falatok, ami hiányzik a mai kaják sorából. A csirke a legnépszerűbb alapanyagok sorába tartozik, ha nem a legnépszerűbb. Különösen a melle, bár én a combot sokkal jobban szeretem. A piszkos fantáziátokat! Volt, amikor válogatás nélkül jöhetett mindkettő, de már régen megállapodtam! Már rég van saját tyúkom! 
Kedvenc tyúkom csinált a múltkor tejszínes csirkemell falatokat penne tésztán, így a mai kaja receptje helyett ezt hozom ide. Nem úgy készült, mint a mai, és bevallom, amit kóstoltam, az is nagyon finom! Dicséret a szakácsnak!!! Jó az étel összhangja, a fokhagyma markáns, de nem nyomja el a többi ízt. Na most kiszakértettem magam! Legnépszerűbb receptjeim egyike, mert bár Párom készítette, nálunk ez a munkamegosztás. Én dokumentálom, majd leírom, hogyan. Eleinte tiltakozott a sok villogás miatt, de úgy tűnik belenyugodott. A lényeg, hogy el is olvassa amit írtam, és nagy ritkán kijavít, ha úgy érzi hibáztam. Egy biztos! Nem Ő volt életem legnagyobb tévedése! Sőt! Szerintem legnagyobb nyeresége. Most elpirult, mert ő is olvassa!
Most pedig hátradőlök, mert akár befejezettnek is nyilváníthatnám a mai felsorolást, ha nem jött volna csemege uborka a kaják mellé. De jött. Nem lenne jobb nyáron, az igazi koviubit adni a kaják mellé? Kértek egy tuti receptet?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése