2014. augusztus 11., hétfő

2014.08.11. Köménymag leves, sertéspörkölt, fehérbab főzelék.

Hogy szalad az idő? Úgy eltelt a hétvége, hogy észre sem vettem. Kiskutyám is megnyugodott, mert hazajött szeretett királynője a nyaralásból, ami tulajdonképpen nem is nyaralás volt. 
Ha láttátok volna azt az örömködést! A kutya, nem szab feltételeket a szeretetéhez. Ő igazán, szívből szeret, mi több imád. És nem próbál meg betartani ott, ahol éppen tud, csak azért, hogy bosszúságot okozzon. Tudom, sokan jártok hasonló cipellőben. Sokak hasonló problémáit ismerem, és ők is tudnak sajátomról. De vannak eredendően gonoszok. Csak azért, hogy ártsanak, és megmutassák, ők akkor is... Szemléletes példa jön: Feltöltök, minden létező szabályt betartva, mondjuk egy receptet egy gyűjteményoldalra. A hozzá tartozó Facebook oldalon is megjelentetem, de mivel több fiókoldala is van a receptoldalnak, már a következőn azt az üzenetet kapom, hogy valaki nemkívánatos tartalomnak jelentette receptemet. Igen! A receptet! (egy receptben, mi lehet nem kívánatos tartalom?) Így áll bosszút, mert nem vagyok szimpi neki. A láthatatlanság homályába burkolva. Névvel nem vállalja, mert így kényelmesebb. És ott áll készenlétben, még valószínű be is állította idővonalát, hogy minden megosztásomat azonnal lásson, csak azért, hogy ártson. Kedves névtelenségbe burkolózó rosszakaróm! Ez legyen, a legnagyobb örömöd életedben! Ezt érdemled, nem többet! A hozzád hasonló barátaiddal, pedig érezd jól magad! Jelentsétek fel egymást, köpködjetek egymásra!
Kicsit elragadtattam magam! Elnézést!

De mivel megérkezett a kaja, illő arról is szót ejteni a néhány napos szünet után. Egy idő óta vannak bizonyos sablonos beidegződések a konyhán, ahonnan érkezik az ebédünk hétköznaponként.
A köménymagleves például az utóbbi időben hétfői kaja. Ebben az évben majd minden hónapban volt, sőt úgy, hogy ugyanazon a héten, még ikertestvére a tojásleves is szerepelt az étlapon. Ezen a héten is így lesz. A világ egyik legegyszerűbb rántott levese, van, aki imádja, én kevésbé. Legalább őszinte vagyok! Én mindig tuningolok rajta kicsit. Van, amikor többet is. A múltkor ifjú menyem, (aki még nem a menyem) lepett meg egy hasonló levessel, amibe a krumpli mellett kolbász, és buggyantott tojás is került. Ez nem volt ugyan rántva, csak a végén tejföllel keverve, de alapjában a mai levesre emlékeztet. Olyan finom volt, hogy rögtön elemeztem, és leírtam, szerintem hogyan készült. A receptet készítője jóváhagyta, így bátran osztom meg veletek is. Van sima rántott leves receptem is, de higgyétek el, ez finomabb. Külön ajánlom internetes barátom figyelmébe, aki a messzi Kaliforniában főz szeretett pasijának. Szerintem, ez is ízlene Ednek!
Mint ahogy más Magyar ételeket is szeret. A pörköltet, tudom, nagyon. Tudjátok, milyen bajban vannak azok, akik már régen elmentek szép hazánkból, és a messzi idegenben szeretnék átmenteni a Magyar konyhát családjuk számára. Nem kaphatók az eredeti alapanyagok, vagy ha hasonlót tud szerezni, az is komoly utánajárást igényel. A Magyar őrölt pirospaprika, például beszerezhetetlen. Mi megszoktuk, hogy leemeljük a polcról de náluk nem így megy. A hipermarketben, több száz féle paprika kapható, de egyik sem olyan mint a miénk. A zöldpaprika sem. A hús sem, hiába a hentes barát, valahogy mégis mást kap, mint szeretné. A Magyar pörköltnek nincs párja szerte a világban, ott mégis egy gyenge, gulashnak nevezett valamit kapsz helyette. Ha kapsz. Ezért próbálom én is ellátni tanácsaimmal a fiatalokat, és megtanítani őket a magyaros ízű ételek elkészítésére. A sertéspörkölt receptemet is sokan olvassák, főleg külhonban. És nem csak magyar anyanyelvűek. Erre jó a statisztika, amit én is nap, mint nap olvasok.
A Magyar szereti a főzelékeket is. Igaz, mi sokkal másabban csináljuk, mint más nemzetek. Nálunk, a rántás, és a habarás dívik, máshol inkább pürésítenek. A hétvégén kicsit belemerültem a babos ételek utáni kutatásba is, mert hitelesen szerettem volna bemutatni, hogyan készültek a Bud Spencer filmekből jól ismert hagymás babok. Sokat törtem a fejem, míg végül azt hiszem, megnyugtató megoldást találtam. A babfőzelék más. De minden babos ételnél, ami szárazbabból készül, előre be kell áztatni a babot. Ezért volt kérdés, hogy tábortűznél, hogyan főznek hirtelen felindulásból hagymás babot. De nem is folytatom, hiszen most babfőzelék fennforgása van, és itt a recept. 
Ha hétfő, desszert, és többnyire valamilyen kelt, vagy leveles tésztából készített péksüti jön. Ma az utóbbiból csinálták a lekváros táskát, amit nagyon ifjú koromban, mikor nyári munkán egy pékségben dolgoztam raktárosként, mindig MEÓztam is amikor elkészült. Akkor ez volt a kedvencem. Ma már nem rajongok annyira a sütikért, de ezt biztosan elpusztítom. Majd később!

2 megjegyzés:

  1. Őszintén sajnálom az ilyen beteglelkű egyéneket. Szót se érdemelnek. Sokan olvassuk szívesen az írásait, mi vagyunk többen - erre gondoljon! :) Kívánok kellemes szép hetet!

    VálaszTörlés