2014. augusztus 1., péntek

2014.08.01. Legényfogó leves,milánói makaróni, ízes derelye.

Szerintetek is baj van velem? Tegnap, egy másik blogoldalmhoz, (mert van tíz) ezt kaptam hozzászólásban: a lényeget! Szerintem az illetőnek hoztam létre a "csak a recept" oldalt, ahol nem találkozik mással, csak a lényeggel. A többi oldalon, a "lényeget"  dőlt betűkkel szedem, hogy könnyen el lehessen határolni a többi, mások által értelmetlennek tartott hablatytól. Dehogy húztam fel magam! Felhívtam figyelmét, hogy van neki szóló oldalam is. De én már csak ilyen vagyok. Tutira lefogadom, nem is tudok, és nem is akarok megváltozni a sz.....  (itt egy jelző lenne, ami nem tűr nyomdafestéket) életemben. És bármennyire úgy tűnik, nem nyomulok! Nem akarom senki elől elvenni a dicsőséget, nem vágyom rá. Nem kapaszkodom fel senki hátán, és nem dobom el, ha nincs szükségem tovább rá. Akik régebb óta ismernek tudják, mindenkinek szívesen segítek. De ez a stílus!?  Ez az, amiért néha bepöccenek. Nem szeretem, ha egy megosztott szép ételfotó mellé kommentben valaki odabiggyeszti: recept? Csak így! Semmi "kérem szépen" vagy "legyen szíves" csak így udvariatlanul: recept? Miért is hepajkodok?  Már be is fejeztem. 
Egyébként, lehet, hogy jobban körülírom ezen túl dolgaimat, köztük receptjeimet, de mielőtt megosztanám, legalább háromszor átolvasom, sőt ha később fedezek fel benne hibát, akkor is kijavítom. Ha olyan képeket készítek, amivel jobban tudom magyarázni régebbi írásaimat, azokat is kicserélem, ha jónak látom
Most lehet, hogy megint meg leszek róva, mert elsikkad a lényeg. Bár nem ehhez az oldalhoz szólt hozzá az illető, rátérek a "lényegre".

Tegnap megnéztem este az étlapot, és megnyugodtam. Két ma érkezett kajáról is tudok recepttel szolgálni, így rögtön meg is teszem. 
A legényfogó levesnek különös neve van. Az egyszeri ifjú asszonynak mondta az édesanyja, hogy: "lányom, a férfit a hasán keresztül tudod megfogni." Tapasztalatom, ha két arasszal lejjebb fogják meg a férfiembert, nagyobb eredményt lehet elérni! Azért egy jól elkészített raguleves, amilyen a legényfogó is, biztosan eredményes szintén. Itt a recept is, ha legényt akartok fogni! Egyébként, tegnap este megleptek egy nagyon finom levessel. Annak a neve is lehetne legényfogó, de berényi krumplileves volt. Biztos siker! Nálam már bevágódott az ifjú hölgy.
A milánói makaróniról mindenki hallott már. Még új házas voltam, amikor először készítettem, és bevallom én is szájról - szájra dolgoztam. Ezért fordulhatott elő, hogy a sonka, gomba mellett darált hús is került a raguba. Legalább jó tartalmas lett. Azóta én is megtanultam a milánói, és a bolognai közti különbséget, és hogy más is kiokosodjon, meg is osztom, mik azok. Sokan kíváncsiak rá, mert ez a receptem is, igen népszerű. Furcsa, de a konyha szakácsa sem a tradicionális milánói ragut készíti, hanem minden alkalommal a kevert, darált húsos verziót kapjuk. Fiam, most kivételesen nem fogja kiválogatni a gombát belőle, mert tegnap elutazott fesztiválozni. Egészségére! Félreteszem az adagját.
Az ízes derelye már más. Ha van mellette egy milánói, nem biztos, hogy étvágyam támad rá. Már csak azért sem, mert ha van, ami paradicsomos, tőlem veszhet a másik. Ezért nem is kértem belőle mára. Most, hogy minden nap tisztes mennyiségű paradicsomot tudok szüretelni arról a néhány tőről, ami két négyzetméteren biztosítja az ellátásomat, így tartósítani is kell belőle. Elkezdem a napon szárítást, pizzaszószt, és sűrített parit fogok csinálni. Tavaly október végéig volt érett paradicsomom, mert a zöldek is megértek az ablakpárkányon. Így aztán, az archívumomból választottam egy régebbi képet a derelyéről, ha valaki ezzel akar jól lakni, tegye. Látjátok?
Na vajon milyen gyümölcsöt kaptunk? Sárgadinnyét. Már az illatát megéreztem. Mielőtt megérkezett az ebéd, ez talány volt, de mostanra kiderült. Szerencsére nagyon finomak idén a friss gyümölcsök, és olcsók is a piacon. A nagyker lerakatról nem is beszélek. Néhány napig szalma leszek, így most nincs értelme bevásárolnom sok gyümölcsöt. Kielégíti éhségemet a paradicsom, merthogy az is gyümölcs. Tudtátok? Feleségem viszont nagyon szereti a sárgadinnyét, így neki ajándékozom az adagomat.

Ui:. Közben felhívták rá figyelmemet, hogy a pari valóban gyümölcs, de a dinnye zöldség. Valójában mézédes tök! Köszi, hogy szóltál!

2 megjegyzés:

  1. A paradicsom gyümölcs, a dinnye viszont zöldség! Mint a tökfélék családjába tartozó növény, nem is lehetne más. :) Bár azt is kevesen tudják, hogy a kukorica viszont nem zöldség, az gabona. Fura dolog ez a botanika :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Elsiklottam felette, pedig tisztába vagyok vele. Korrigáltam!

      Törlés