2014. július 29., kedd

2014.07.29. Szilvaleves, Dubarry csirkemell, rakott kelbimbó.

Tegnap annyit vertem a klaviatúrát, hogy majdnem hüvelygyulladást kaptam. Persze, hogy az ínhüvelyre gondoltam! De tényleg rengeteget gépeltem. Délután, már le is álltam, mert éreztem, kezd fájni a kezem. Azt meg nem akartam, hogy úgy járjak, mint két hónapja. Még tablettával is nehéz volt elaludni. Nem beszélve a napközbeni melóról. Most vigyázok. Épp ezért ma sem engedem bő lére a dumát, hanem a lényegre térek, mert megérkezett a lényeg.

A szilvaleves tálalásánál, máris bonyodalomba ütköztem. A leves jó, de mint ilyenkor szokott a benne lévő gyümölcs, teljesen szétesett. Mit tesz ilyenkor a leleményes ember. Kimegy a kertbe, és a szomszéd szilvafájának átnyúló ágáról megment egy szép ép példányt. A reggelt tehát bűnnel kezdtem. Mea culpa! A cél szentesíti az eszközt, mert végre sikerült egy normális képet csinálnom a szilvalevesről. Receptem, csak gyümölcslevesről szóló van, igaz külön hideg, és meleg is. Én ma meghűtöm, így ezt a receptet választottam hozzá. 
A főételek egyike a Dubarry csirkemell. Ez a kaja szintén híres emberről van elnevezve, mint oly sok más. Érdekes, hogy a XVII.-XVIII. században, sok minden lett elnevezve a foglalkozásukat üzletszerűen űző ledér hölgyekről. Mivel a Dubarry szeletről szóló írásomban mindent részletesen megmagyarázok, nem is rabolom tovább az időt, hanem hozok egy kis újabb olvasnivalót.  Elég sokan voltak már kíváncsiak rá, és nem csak magáért a receptért. Majd elfelejtettem, hogy ehhez kaptunk uborkasalátát is. 
A rakott ételek mindig feladatot jelentenek számomra. Ritkán sikerül sérülés nélkül kiemelni a szállítás céljára szolgáló edényből, bár minden trükköt bevetek. Ma még viszonylag jól sikerült próbálkozásom, de minden grafikai tudásomat be kellett vetnem a még élvezhetőbbé tételhez. Jó munkát végeztem! Meg is dicsértem magam. A rakott ételekhez is írtam korábban egy összefoglalót, így ha valaki nem annyira gyakorlott az elkészítésükben, a recept alapján boldogul vele. 
Mivel minden lényegest kitárgyaltam, folytatom ott, ahol tegnap abbahagytam. Azért kímélő üzembe kapcsolok, mert nem szeretném, ha kellemetlen következménye lenne a melónak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése