2014. július 17., csütörtök

2014.07.17. Paradicsomleves, rántott tengeri hal, vadas sertésszelet.

Tegnap, megemlítettem még a kaja ismertetése előtt, hogy problémák vannak a kajaképeim, és mások kajaképei lopkodásával. Tényleg jó lenne valamit tenni ellene! Egyre súlyosabb méreteket ölt mások képeivel, valamint más másolt dolgaival való visszaélés. A Ctrl+ C,  Ctrl+V használat hihetetlen méreteket öltött. Más is bánccsa szememet! (Hofi után szabadon)  Kezd egyre súlyosabb lenni a látványfotók feltöltése a facebookra. Nem csak én veszem észre, hanem más, nálam érdemesebb barátaim is. Én, soha nem készítettem még ehetetlen ételt a látvány kedvéért, így nem is fotózhattam ilyet. Vannak viszont olyanok, akik szinte kórosan, olyan képeket töltenek fel különböző csoportokba, amik biztosan ehetetlenek. Az, hogy egy fotó kedvéért egymás mellé rakunk, összeférhetetlen alapanyagokat, csak arra szolgál, hogy az illető nevetségessé tegye önmagát. Ez nyilvánvaló exhibicionalizmus. A fotón jól mutatnak egymás mellett, mert szép színesek, és nem kell más csak egy közepes minőségű fényképezőgép, esetleg telefon, máris kész a sztárséf. Szerinte(tük)!  Szerintem nem! Vannak blogger, és nem blogger ismerőseim, akik nem írnak ételeikről, de mégis színvonalas, finom kajákat készítenek, és le is fotózzák azokat. De azért, hogy csak dicsekedhessek egy ehetetlen étel fényképével,......  És nem titkoltan, úgy is áll hozzá, hogy majd lesz belőle valami. Nem vagyok hivatásos séf, de az ételeket meg kell komponálni. (Mostanában sűrűn használok zenei hasonlatokat.) Az összhangnak az ételben is meg kell lenni. Akik kicsit konyítanak a főzés rejtelmeihez, biztosan igazat adnak. A fals hangok a kajában is elrontják a harmóniát!

Akkor lássuk a mai kaját, ami nem lett elrontva!
Paradicsomlevessel kezdődik az ételek sora. Hamarosan saját paradicsomjaim is rendelkezésemre állnak kicsi kertemben, és akkor kiválasztom azt, a legzamatosabb fajtát, amiből egy nagyon finom olasz paradicsomlevest készíthetek. Friss, érett paradicsomból, fokhagymából, extra szűz olívaolajból, friss bazsalikomból, sóból, frissen őrölt borsból, és parmigiano reggianoból. Ezt szikkadt kenyérrel illik enni, így az sem hiányozhat belőle. Már meg is van a receptje a toszkán paradicsomlevesnek, amit pappa al pomodoronak hívnak. A mai parileves egész más, mint olasz barátja. Úgy tűnik, itt is vannak sablonok, mert ha paradicsomleves, akkor betűtészta.
És ha már Olaszország, ott se szeri, se száma a tenger gyümölcseiből készült ételeknek. Nem hiszem viszont, hogy sűrűn csinálnának rántott halat. Ma nekünk ez készült. Biztosan ez is fagyasztott halból, aminél kalkulálni kell azzal, hogy a kiolvasztása során a súlya harminc százalékát elveszti. Ráadásul, jól le kell csöpögtetni, és leszárítani, ha ki akarjuk rántani. A konyhán viszonylag könnyű dolguk van a szakácsoknak, mert az ipari olajsütőben, pillanatok alatt kész van, a több száz adag is. Fontos, hogy forró olajban süljön, és akkor gyorsan, akár egy perc alatt megsül.
A következő főételt jellemzően magyarnak tartjuk. A bakonyi bordáról van szó. Minden bakonyi étel jellemzője a gombás mártás, és mint sok más ételről hazánkban, erről is Gundel Károly, korának leghíresebb szakácsa tehet, aki először házasította a sült húst, vagy mást, gombapaprikással. De jól tette! Mivel általánosságban írtam már a bakonyi módra készített ételekről, írásomat máris idehozom.  Ma is úgy érkezett, mint máskor, makarónival, ami nagyon jól közvetíti szánkba gombás mártást is. 
Ennyi mára. Most is becsempésztem írásomba a kaják mellett a napi aktualitásokat, de én nem fogok megváltozni. Kéne?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése