2014. július 14., hétfő

2014.07.14. karfiolleves, lecsós aprópecsenye, sárgaborsó főzelék.

Zajlott az élet körülöttem a hétvégén. Nagyobb társaságnak főztem bográcsos babgulyást, és nem halogattam a beszámoló megírását sem róla. Gyula testvérvárosából, Ditzingenből jöttek vendégek, és hol Németül, hol Angolul csevegtünk. Örülök, mert egyik nyelvet sem tanultam hivatalosan, de mégis elvagyok szerény tudásommal. Egészen jól. Tudom, a nyelvtan nem az erősségem, de boldogulok. A lényeg, hogy megértsenek. Még azt is el tudtam mondani, hogyan készült a babgulyás. Ez majd minden ételre vonatkozik, mert szívesen foglalkozom a gasztronómiával, és rutint szereztem receptírásban is. Épp ezért lepett meg, hogy a mai ételek egyikéről sem írtam még. Egyiket biztosan pótolom hamarosan, hiszen jön a lecsószezon, és ma lecsós aprópecsenye is érkezik. De semmi nem biztos, és ezt ti is rögtön észre fogjátok venni.

Kezdjünk a karfiollevessel, mert minden  beszámolómat a levessel kezdek. Az ételhordó szétbontásánál viszont ez akad utoljára a kezembe. Az ételhordó legaljára teszik a levest, mert úgy nem lötyög ki olyan könnyen, mintha a legfelső edénybe kerül. Karfiollevesből kétfélét szoktunk kapni. Hagyományos, és krémleves változatot. Ma erősen szétfőtt a levesben a karfiol, de az íze jó. Valószínű, ha elkészítem, akkor a kettő kombinációját csinálom meg. Tudjátok mit! Ezt most le is írom, hátha valakinek kedvet csinálok hozzá. A karfiolt sós, vagy ételízesítős vízben teszem fel főni, de a rózsákra bontott karfiol felét kiveszem a vízből egy idő után, így azok enyhén roppanósak maradnak. Ezeket rögtön hideg vízbe szedem, így megakadályozva, hogy tovább főjenek. A többit továbbfőzöm, és egészen szétfőzöm, sőt a végén botmixerrel pürésítem is. Így habarásra sincs szükség. Természetesen a főzés közben fűszerezem is a levest, és tálaláskor visszateszem bele a roppanós karfioldarabokat. Valószínű friss koriander zölddel, és mentával, valamint citromlével fűszerezném. De ez egyenlőre csak az én fantáziámban létezik, így a mai leves nem ilyen.
Mint ahogy a saját, lecsós apró pecsenyém sem olyan lesz, mint a mai. Már csak azért sem, mert bár az étlapon ez  szerepel, csülökpörköltet kaptunk. Változott a menü, semmi baj!  Mivel egyre olcsóbb a paprika, és paradicsom, hamarosan csinálok  lecsós aprópecsenyét. Francia lecsó alappal, tehát a paprikán, és paradicsomon kívül cukkini, padlizsán, és répa is fog bele kerülni. De ez is a jövő zenéje. A mai aprópecsenye tehát átváltozott csülökpörköltté, ami hasonló a sima sertéspörire, de most azt sem teszem ide, pedig van róla receptem.
A másik főételről, a sárgaborsó főzelékről sem írtam még és lehet, hogy tüzetesebb elemzésnek vetem alá a most érkezett ételt, és még ma le is írom, hogy készítették. Biztosan menni fog, mert van már akkora rutinom. Ma lecsókolbásszal érkezett, ami nagyon jó feltét hozzá. Nem vagyok annyira főzelékes, de ma tán ez a legjobb az érkezett ételek közül. A többi sem rossz természetesen. 
Mint minden hétfői ebédnek, a mainak is tartozéka egy süti. Ma a briósra esett a választás, ami jó választás. Nem csináltam még brióst, és általában, ha kelt tésztát készítek, a sós változatait kultiválom. Biztos vagyok benne, hogy jól fog esni mindenkinek, aki megkóstolja.
Mindenkinek szép új hetet, jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése