2014. július 11., péntek

014.07.11. Tárkonyos sertésragu leves, krumplis tészta, tejberizs.

Tegnap lezajlott az az esemény, ami számomra talán a legfontosabb volt az évben. Mivel egy élet során az emberrel egyszer fordul elő, hogy 60 éves lesz, soha többet nem lehet megismételni. Lesz még egy nagyobb vendégjárás később, de tegnap családi körben ünnepeltünk. Nejem meg is jegyezte: nehogy már én főzzek, amikor nekem van a szülinapom. Azért időnként konzultáltunk a kajáról. Soha nem csinált még ilyet, de igen jól sikerült. Mivel gyorsan lekörmöltem, a tegnapi ünnepi ebéd receptjét, meg is osztom. Ha szülinap, akkor általában ajándékokat is kap az ünnepelt. Én, csupa hasznosat kaptam. Egy komplett tálalókészletet, ami saját logómmal van díszítve. Ezentúl sűrűn fogjátok látni. Komplett cserépedény sorozat lapos, salátás, leveses, gulyástállal, és bögrével. Régi vágyam, most teljesült. Köszönöm, főleg nejemnek, de a munka Faragó Ágotát dicséri! Nem álltam meg, mert a mai ebédet, a tejberizs kivételével ezekben az edényekben tálaltam. Ugye szépek?

Nem volt receptem a tárkonyos sertésragu levesről, de ezzel különösebben nem foglalkoztam. Van másik raguleves receptem, ami szárnyasokból készült, és kitűnően használható a recept a sertéshúshoz is. Annyit kell tennetek, hogy a receptben szereplő baromfihús, és máj helyett, ugyanannyi mennyiségű sertéshúst kell használni, és kicsivel később adhatók hozzá a zöldségek, mert a sertéshúsnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz. Ezzel tehát megvagyunk.  A szokásos pénteki gazdag leves, ami természetesen, a szülinapi ajándékban lett tálalva. A mai leves egyébként kitűnő, egyáltalán nem eltúlzott a tárkony mértéke, kellemes, lágy íze van.
A krumplis tésztával kapcsolatban nem volt receptgondom. Legutóbbi ittjárta előtt leírtam, hogyan készítem a grenadírmarsot. Pont egy hónapja volt, így ez sem rossz statisztika. Saját konyhánkban sűrűbben ismétlődhetnének az ételek mint itt az étteremben. Ráadásul naponta kétfélét főznek a levesen kívül. Nem semmi, hogy sokszor hónapokig nem ismétlődnek az ételek. Mivel megvan a recept, semmi más dolgom nincs, mint idemásolni, és akár hétvégén elkészíthetitek ez alapján, ezt a finom, és nagyon olcsó tésztaételt. Hogy némi kritikát is mondjak a mai kajáról, megjegyzem, szerintem kicsit túlfőtt a krumpli, így nem darabos, hanem pépes lett. Csak ez csökkenti kicsit a krumplis tészta élvezeti értékét, az íze tökéletes.
Már hétfőn, amikor megérkezett a heti étlap, észrevettem, nincs tejberizs receptem. Nem csak receptem, hanem élvezhető képem sem volt erről a nem túl látványos ételről, és ha lett is volna, az sem lett volna az igazi. Ha az ételhordóból tálalom nem néz ki olyan szépen, mint a frissen készült, így még szerdán, nekiálltam egy adag tejberizsnek. Csak a fotó kedvéért! Azért el is fogyott, de remélem becsülitek hozzáállásomat! Gyerekkoromban, sűrűn rakták elém, de akkor sem szerettem, és most sem. Miért nem találták még ki a sörberizst? Lehet, hogy ez a feladat is rám vár? Így aztán, mivel mindenki jobban szereti a krumplis tésztát, előrelátásomnak köszönhetően, saját tejberizsemet mellékelem szemléltető ábraként. Valószínű, legközelebb is ez fog szerepelni, mert szinte biztos, hogy nem állok neki újabb adagnak. Hacsak leendő unoká(i)mnak nem lesz kedve hozzá. Majd egyszer valamikor. 
Ma dinnye érkezett az ebédhez. Annyi, amekkora darab belefér az edénybe. Ez is tökéletes. Kezd a dinnye elfogadható árúvá szelídülni a piacon, és úgy tűnik a tavaszi jó időnek köszönhetően, lesz is belőle bőven a piacon. remélem, a jég sem veri el, így élvezhetjük sűrűn ezt a kitűnő nyári gyümölcsöt. Bízom hozzá, hogy a politika is kímélni fogja!
Kellemes hétvégét, jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése