2014. június 26., csütörtök

2014.06.26. Gombaleves, lecsós sertésszelet, pacalpörkölt.

Tudjátok, hogy néha nehezebb megírni egy jó színvonalú bejegyzést elkészített ételeimről, mint megfőzni azt. A főzés, nálam már szinte ösztönös. Bármilyen ételről legyen szó, megérzem a szükséges sorrendet, és csak úgy mennek a dolgok. Leírni egész más. Vissza kell emlékezni a sorrendre, (mit raktam bele először, mit utoljára) és meg kell határozni a mennyiséget. Nem mindegy, milyen receptet adok azoknak, akik a leírásom alapján próbálják elkészíteni ételeimet. Ezért igyekszek a legprecízebb lenni. Szerencsére, alig jöttek vissza negatív észrevételek receptjeimre, azok is inkább kekeckedések voltak. 
Nem kell szóbeli körítést fűznöm a "csak a recept" oldalam bejegyzéseihez, mert ott tényleg csak a hozzávalók, és az elkészítés érthető leírása található. Sokan nem szeretik a főoldalamon található, sokszor valóban hosszú monológot a lényeg, a recept mellett. Nekik hoztam létre ezt az oldalt, valamint arra, hogy a napi menük mellé néha receptet is produkáljak. 

Innen származik a mai ebéd első eleme, a gombaleves receptje is. Innen már könnyű kideríteni, ma gombalevest eszek. Én szeretem a gombákat, főleg a vadon élőket. Jó a termesztett csiperke is, de a vargányánál, vagy a rókagombánál zamatosabbat, nehéz találni. Érdekes, hogy ezeket nem is lehet termeszteni. A gombákat könnyű szárítani, mert 80 százalékuk víz. Ezt aztán ha vízbe áztatással visszapótoljuk, az eredetivel ízben egyenértékű gombát kapunk ismét. Gombalevest legjobban szegfűgombából szeretek főzni. Időnként, lehet kapni a piacon is, így lehet, hogy hétvégén kinézek. Ez a gomba az év gombája. Kora tavasztól, késő őszig megtalálható füves réteken, erdei füves tisztásokon. Összetéveszthető a kerti susulykával, vagy a parlagi tölcsérgombával. Kis gyakorlattal, biztonságosan szedhető. Ma csiperkéből készült a leves, a megszokott galuska mellőzésével, aminek őszintén örülök. Én így jobban szeretem.
Főételeink egyike a lecsós sertésszelet, amihez pirított tarhonyát körítettek a konyhán. Mivel a lecsó miatt igen szaftos étel, tökéletes a köret hozzá. Lassan itt a lecsószezon, így hamarosan lecsóhetet fogok tartani, és néhány lecsós ételt elkészítek, majd publikálom. A mai kajához nincs szükség receptre, hiszen egyszerű roston sült sertésszelet, amire lecsós ragu került. Bőséges, finom kaja. Áron örülni fog neki, mert nem szereti a pacalt.
A következő étel ugyanis megosztó. Van, aki imádja, van, aki a szájába nem venné a pacalt. Pedig nem is tudja, hány felvágottnak, egyéb húsipari terméknek az alapja. Természetesen, nagy figyelmet igényel feldolgozása. Ha valaki véletlenül rosszul előkészített pacalból készített pörit kóstol meg, annak egy életre el mehet az étvágya tőle. Ma már ezzel nem lehet probléma, mert szinte mindenhol lehet kapni konyhakész pacalt, amiből a mai pörköt is készült. Főtt krumplival, de akár friss, puha kenyérrel is kitűnő. Mi legutóbb, csülkös pacalt készítettünk, így inkább annak az elkészítési módját hozom ide, mint egy egyszerű pöriét. A mai pacal kitűnő, gratulálok szakácsainknak! 
Illik még beszámolni a savanyúságról is, ami a pacalhoz jött. Nem lepett meg, hogy koviubit kaptunk. Szerény mennyiséget, de ennyi is elég lesz hozzá. Ha kell, kipótolom valamelyikkel a hűtőben parkoló saláták közül. Hétvégén pedig kimegyek a piacra, új alapanyagok beszerzése ürügyén, így jövő héten sem leszek salátahiányban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése