2014. június 13., péntek

2014.06.13. Lencsegulyás, krumplis tészta, stíriai metélt.

Van egy óriási népi igazság, amiről eddig hallgattam, mert senkit nem akartam megbántani. Most viszont valami arra késztet, hogy megosszam. 
Közel harminc éve egy lakodalomban videóztam, és egy idős juhászemberrel közeli ismeretséget kötöttem. 3 bográcsban készített birkapörköltet egyszerre, és még arra is volt ideje, hogy eligazítson a birkapörkölt főzés tudományában, és az élet igazságaiban. Tőle tanultam sok más mellett, a rétegelt pörköltfőzés tudományát, valamint egy olyan dologra hívta fel a figyelmemet, amit életem során nagyon sokszor alkalmaztam (helyesen) Azt mondta nekem délben, hogy: Pistikém! Ezek a gyerekek nem sokáig lesznek együtt. (az ifjú pár) A két Anyós, szét fogja marni őket. Nézd meg, mennyire lefelé görbül a szájuk. Elmagyarázta azt is, ez mitől van. Ezek az emberek az életben nem mosolyogtak még, az arcvonásaikba beivódott az örökös gonoszság, harag. Ezek az emberek, még nem voltak boldogok, és nem akarják, hogy más boldog legyen. Mint kiderült, nagy igazságot mondott az Öreg, mert egy hét múlva már nem volt együtt a házaspár. Ezt a meglátást, nagy haszonnal, többször alkalmaztam. Üzletemben, mindig kiszúrtam azokat, akik ellenőrzési céllal jöttek. Lefelé görbült a szájuk, óvatos voltam. Még mielőtt a tükörhöz rohannátok, vannak kivételek!
Honnan jutott eszembe? Holnap lesz a szülinapja a hozzám legközelebb állónak, akire egyáltalán nem jellemző a lefelé görbülő ajak. Több kilométer távolságból megismerem kacagását, és éjszaka jutott eszembe, hogy csinálok neki szülinapjára egy fotómontázst a mosolyából. Nem lesz nehéz dolgom!

A kaják leírásával is ugyanez a helyzet ma. Talán a lencsegulyás kivétel, mert még nem írtam receptet róla. Sebaj! Igyekszem, valósághűen leírni, kizárólag ízlelés alapján meglátásaimat. Ezt le is fogom írni receptben, hogy legközelebb könnyebb dolgom legyen. Tehát... A mai gulyás finom, bár kicsit édeskésnek találtam. Apró sertéshús, petrezselyem, répa mellett csipetke is van benne, a megfelelő arányban. Tejföllel van behabarva, ami most a megfelelő sűrűségű, később lényegesen sűrűbb lesz. Szerintem, ezzel önmagában is jól lehet lakni.
Mivel volt rá időm, pótoltam a krumplis tészta receptjét is reggel. Csodálom, hogy eddig nem írtam le, mert nagy kedvenceim közé tartozik. Hihetetlenül egyszerű, olcsó étel. Ide is hozom, én hogyan készítem. Péntek lévén valamilyen tésztaétel érkezett a gazdag leves mellé, de a napokban érkezett más is. Kiküldött tudósítóim jelentették, hogy az étterem menedzsmentje nagy örömök közt gyarapodott. Gratulálok, és nem csak magam, családom nevében!
Biztosan sokan örülnek a stíriai metéltnek, amiről, bár nem annyira csípem, még receptet is írtam.  Nem szeretem az édes tésztaételeket. Biztosan nem vagyok egyedül, de vannak, akik imádják őket. A tésztaételekkel egyébként is óvatosan bánok mert cukorbetegségem miatt figyelnem kell a szénhidrát bevitelre. Nem olyan nehéz! Egyébként sem vagyok kenyeres pajtás, van amikor hetekig nem eszek kenyeret. Most, hogy sokat sütögettem az utóbbi időben, csak a szerény mintavételre hagyatkoztam, ami nem ártott egészségemnek. Vaníliás illata csábító, de ellenállok neki.
Péntekenként gyümölcs is érkezik. Ma alma jött. Időnként hülye asszociációkra vagyok képes. Napok óta nyitott ajtónál alszok, és hajnaltájban, Kimi kutyusom szokatlan mozgolódására ébredtem. Szerintem besünizett a teraszon. Hogy jut eszembe az almáról, az éjszakai affér? Sokszor ábrázolják a süniket a tüskéikre felszúródott almákkal. Ma biztosan nem a sünin landol az alma, hanem lényegesen jobb felhasználási módot találunk neki. Kellemes hétvégét, jó étvágyat kívánok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése