2014. június 10., kedd

2014.06.10. Tojásleves, gyulai aprópecsenye, székelykáposzta.

Örülök! Tegnap a gyönyörű időben elhatároztuk, hogy felavatjuk a múlt héten nyert pecsenyesütőt, vagy ki tudja mi a hivatalos megnevezése. Bográcsállványra akasztható, nagy méretű, kerek tepsi zománcozva, kb. fél méteres átmérővel. Jól ki kell gondolni, mit akarsz csinálni benne! Egyrészt: kavargatás közben a láncos felfüggesztés nem stabil, másrészt: grillezésre, szeletsütésre teljesen alkalmatlan. Így aztán, előkaptam a "B" tervet, és az egy éve használt elektromos grillsütőmet, és az előre pácolt, többféle grilles cuccot pillanatok alatt megsütöttem. Közben kinyilvánítottam, az imént említett pecsenyesütő tökéletes, pl. sült krumpli, vagy sült zöldség készítésére. Így aztán örömöm mégis teljes, de árnyalt. 
Az előbb pedig újabb örömforrásról hallottam. Kinyílott a pitypang! A hallottakról van véleményem, de engedjétek meg, hogy ne részletezzem. Részletes ismertetőt adok viszont a kajáról, ami közben megérkezett. Érdekes, hogy olyan étel is érkezett, amit én grillen szoktam csinálni. De mindent a maga idejében. 


Jöjjön a tojásleves, ami rendkívül egyszerű, de én szeretem, ha jól van elkészítve. Furcsa, hogy nem írtam még receptet róla, de gyorsan pótolom. Ezt is többféle módon készíthetjük, de a konyháról, mindig a rántott verzió érkezik. A köménymagleveshez hasonlóan készül, amibe vékony sugárban, tojást csorgatnak. Ez a konyhán, biztosan két emberes munka, hiszen ha nem kavarják, a tojás jobban fog hasonlítani a buggyantott tojáshoz, mint a vékony szálakban megszilárdulthoz, ami a tojásleves jellemzője.
A gyulai aprópecsenye készült már a kertemben is. A neve a gyulai kolbászból ered, ami a benne lévő egyik fő alapanyag. Legközelebb, javaslom a Gyulai Értékek Fesztiválján, ez legyen a kötelező főzendő étel. Bár a paprikás krumpli sem volt rossz gyulaival. Fél kilót kaptunk ajándékba egy bográcshoz. Mi még tettünk bele virslit, és galuskát is. Ezért tudtam kipróbálni nyereményemet. Megint dicsekszek, bár nem volt szándékomban. A receptemmel viszont bátran dicsekszem, mert nagyon finom ételt készíthettek ezen a módon. Úgy látszik, tegnap napszúrást kaptam, mert nem aprópecsenyét, hanem finom falatokat készítettem a gyulaiból, így ennek a receptjét hoztam ide. Azért olvassátok el, mert alig különbözik a mai kajától. Ez is tökéletes, így mindenki másnak, aki ma ebből rendelt ízleni fog. A hozzárendelt csalamádé sem ront rajta.  Én mára a káposztás ételt választom.
A székely káposzta, nem sokban különbözik a torostól. A székelyekhez, az égvilágon semmi köze, hanem egy bizonyos Székely János levéltárosról kapta nevét. Ő volt az, aki késő éjjel tért be a vendéglőbe, ahol a maradékot kaparták össze, ami egy kis pörköltből, főtt rizsből, savanyú káposztából állt, jó kis kaját rittyentettek belőle. Gondolom, jól is esett a levéltáros úrnak, hiszen késő éjjel, nem mászkál senki színjózanul az utcán. Pláne nem tér be vendéglőbe. A toros receptemet azért most is közkinccsé teszem. A mai káposztát a tejföllel együtt főzték a végén, ami tipikus vendéglátós alkalmazás, mert így nem kell külön tejfölt tálalni hozzá. Benke Laci bácsi ha ezt látná? Nagyon nem csípi, ha a káposztás ételre ráteszik a tejfölt. Itt viszont nem lehetett volna másképpen csinálni. 
Van maradék tegnapról bőven, és bevallom, nem is tudom, mit egyek ma. Szerencsére van miből válogatni, de a most kapott ételek is finomak. Azért körülnézek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése