2014. május 23., péntek

2014.05.23. Jókai bableves, spagetti carbonara, grízes tészta.

Gyönyörű az idő, péntek van, mi lehet még ennél jobb. Talán a napi kaja, de az még nem érkezett meg, így kicsit később mondok véleményt róla. A tegnapiról viszont most, így utólag. Tegnap két főétel volt toros, és vadas. Mindkettőt szeretem, és a toros az én ebédem volt. Nagyon jól laktam. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de én sem csináltam volna jobban. Ezt most értsétek úgy, aminek szántam: dicséretnek a szakács számára. A vadasba is belekóstoltam, és az is nagyon jó volt. El is határoztam, hogy összegyűjtött tapasztalataimmal, és a hozzám eljuttatott véleményekkel hamarosan felkeresem a konyha főnökét. Mivel közben megérkezett a mai ebéd is, már csak fotózni, és véleményt írni kell róla. 

Jókai bableves jött. Az az első, hogy megnézem, írtam-e receptet már róla. Nem értem! Egyik kedvencem a bableves, és eddig nem íródott róla recept. A hétvégén pótolom, hiszen többször végigkísértem már a bableves főzési módját, és rengeteg fotóm is van róla. Még ma hozzá is kezdek! Én babgulyást főztem már rengetegszer, füstölt csülökkel, jó zöldségesen, galuskával. Ha pedig utána túrós csusza jön, az maga a mennyország. Ma nem túrós tésztát kaptunk, hanem carbonara spagettit, de először nézzük a levest. Meglehetősen finom lett, jó sűrű. Hús, zöldségek, és a Jókai bableves jellemző alkotórésze a csipetke is megtalálható benne, a megfelelő mértékben. Akár önmagában is jól lehetne lakni vele, de van főkaja is.
Ma csak carbonara spagettit rendeltem, mert a ritkán megjelenő grízes tésztából nem kértünk. Azt nem szeretjük. A spagettit, minden formában, akár ezzel a raguval is. A carbonara név az Olasz szénégetők nevéből ered, és állítólag ők készítették sűrűn ezt a laktató tésztaételt. Recept, és egyéb infók is található erről szóló blogomban. Én ugyan a húsvéti sonka maradékából készítettem, de bármikor meg lehet csinálni. Erre bizonyság a mai nap.
Mint írtam, a grízes tésztából nem rendeltünk, bár tudom, van aki nem hagyná ki. Akik ebből rendeltek mára, nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! Gyorsan előkerestem archívumomból egy fotót róla, hogy esztétikai élménnyel is gyarapodjanak kedvelői. 
Kaptunk még egy almát is az ebéd utánra, mivel péntek gyümölcsös nap. 
A lényeg, hogy gyönyörű az idő, és mindenkinek kellemes időtöltést kívánok a hétvégére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése