2014. május 22., csütörtök

2014.05.22. Karfiolleves, vadas sertésszelet, toros káposzta


Ma, a kaják tekintetében vegyes napom van.
Ha valamit nem szerettem gyerekkoromban, az a karfiolleves volt. Nem értem miért, és bár egy jó ragulevest ma sem cserélném el karfiollevesre, a karfiollal, nem hogy megbékéltem, kedvenc alapanyagommá vált. Szétfőve viszont ma sem szeretem. Savanyúságként, kovászolva, rakottan viszont imádom. Olyankor, amikor érezni a textúráját. Roppanjon a számban, úgy az igazi. A leves állaga viszont nem ilyen. Ha egyszer receptet írok a karfiollevesről, kikísérletezem, hogyan lehet úgy csinálni, hogy kicsit ropogós maradjon benne a karfiol. Előtte sokszor átgondolom, és biztosan sikerülni fog. Más kísérleteim is többnyire sikeresek, és meg tudom számolni egy kezemen, amikor nem jött be az, aminek nekikezdtem. Ezekről természetesen nem olvashattok, mert nem illik azzal dicsekedni, ami nekem sem ízlett. Az ízzel, egyébként ezekben az esetekben sem volt probléma, csak az állaga nem olyan lett az ételnek, amit előtte elképzeltem. Egy hete főztem bográcsban csorbát, és csilit, előre elhatároztam, készültem rá, hogyan fogom tálalni, de itthon felejtettem a fényképezőgépemet.
Ez az a kép, amivel nem dicsekszek.
Kár, hogy nem sikerült.
Ha láttatok már szépen tálalt levest, akkor ez az volt. És nagyon finom is lett. Kiokoskodtam, hogy finom, darált paprikás tördelőst készítek a tál köré, és jó ízű, szép lett. A telefonnal készített képet viszont szégyelltem kitenni. Nem azt a nívót szoktátok meg tőlem, így nem tartottam méltónak a megjelenítésre. Sebaj, legközelebb jobban figyelek. 

Visszatérve a mai karfiollevesre, ami finom. Annak ellenére,hogy ma is szétfőtt kicsit benne a mirelit alapanyag. 
A vadasról van szép képem, hiszen az előbb csináltam a ma érkezettről. Csináltam már korábban is, mert ez már készült saját konyhánkban is, igaz, kicsit másként, mint ahogy ma érkezett. Itt a receptem. A mai vadasban, kevésbé van turmixolva a mártás, így darabosabb. Így is jó! A lényeg az íz, és az szinte tökéletes. Kellemesen savanykás, jókora adag.
Benke Laci bácsi barátom, biztosan meg lenne elégedve a mai torossal. Annak ellenére, hogy tejfölt is kevertek hozzá. A toros készítésében profi vagyok. Állítólag egész jól csinálom. Laci bácsinak is ez volt a véleménye néhány éve, amikor egy böllérversenyen külön kiemelte torosomat. Jól esett! Több torost csináltam már bográcsban, fazékban, így annak a receptjét hozom ide, amit saját magam által kovászolt káposztából csináltam. Laci bácsi külön kiemelte, hogy a tejfölt külön tálaljuk, és mindenki tesz rá, aki szereti hozzá. Én szeretem, így a fotón úgy látható az étel, ahogy kicsivel később meg is eszem. Lehet, hogy még egy kis csípőset teszek rá, mert ilyen az ízlésem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése