2014. május 19., hétfő

2014.05.19. Tarhonyaleves, borsos tokány, meggyszósz, főtt sertésszelet

Ivó napja van. Számomra emlékezetes, mert 1977-ben ezen a napon szereltem le két éves katonai szolgálat után. Hűen a naphoz, rendesen be is ittunk különféle alkoholos italok szóló, és kombinált használata folytán. Annyira!...   Ha leírom azt, hogy hajnalban, Újszegeden a Tisza parton, kutyák nyalták a szánk szélét, közel áll az igazsághoz. Érdekes, hogy ezek a nem is oly kellemes emlékek, idővel megszépülnek. Az életemből elvett két év, amit hasznosabb dolgokkal is tölthettem volna, emlékeimben, egészen másképpen él ma, mint ahogy azt akkor megéltem. A kellemetlen emlékek is kicsit megszépültek, átváltoztak. Örülök, hogy voltam katona. Azt jelentette ez akkor, hogy egészséges vagyok, valamint nem akartam elmutyizni a szolgálatot. Nem ártana most sem egy kevés rendre nevelni az ifjakat. Ez az én véleményem, hangsúlyozom.
Mint ahogyan a kajáról is más a véleményem valószínű, mint másoknak. Mint a múlt héten a példa bebizonyította, nem mindig értek egyet másokkal, és ez így is van rendben. 


Ma mindent akkurátusan megkóstoltam, így megpróbálok objektív lenni. A tarhonyaleves, lényegesen kevesebb tarhonyát tartalmaz, mint egyéb alkotórészt, például zöldséget, és krumplit. Bevallom, ennek örülök, és finomnak tartom. Korábban receptet is írtam róla, így semmi akadálya, hogy ide hozzam. 
Mint ahogy annak sincs, hogy tokány receptet is hozzak. A tokánynak jellegzetessége a csíkokra vágott hús, ami a mai kaján is látszik. Mivel rengeteg módon készíthetünk tokányt, gyűjtőreceptet hozok, amiben sokféle tokányról írok.  A mai tokány finom, jó szaftos, amit nagyon szeretek, kevésbé borsos, mint a nevében van, de azt lehet tenni hozzá.
Nem csípem annyira a meggyszószt főtt hússal, de véleményt tudok mondani róla, mert becsületből ezt is megkóstoltam. A szósz kellemesen fűszerezett, olyan amilyennek lennie kell. A húst egy darabban főzték meg, majd később szeletelték. Sokszor pirított morzsával tálalják, ami szerencsémre ma elmaradt. Van, akiknek biztos így is ízleni fog, remélem minél többeknek.
Az óriás kakaós csiga is biztosan, ami nem csak méretével, hanem a megszokottan finom ízével is felhívja magára a figyelmet. Az utóbbi időben, nem csak Párom, hanem én is sok sütit készítettem, de idáig még nem jutottam. Hátha a közeljövőben ez is sorra kerül.
Szépen lassan, magától kezd rendbe jönni a gépem, és egyre több funkció kezd magától visszatérni. Eltűntek bizonyos driverek, és hibaelhárítással sem lehetett a szkennert, a fényképezőgépet csatlakoztatni. A hétvégén a szkenner, ma a fényképezőgép illeszkedett ismét, és már csak a kártyaolvasó halott. Azt is megpróbálom újraéleszteni. Jó étvágyat, szép napot mindenkinek!

1 megjegyzés:

  1. De furcsa nekem a tarhonyleves zöldséggel. Mifelénk (Debrecen) csak krumpli kerül bele, meg zellerlevél. :)

    VálaszTörlés