2014. május 15., csütörtök

2014.05.15. Szilvaleves, csirkemell csíkok magyarosan, rántott hal

Yvette jól megkavart mindent. Ha valaki később olvassa írásomat, tudnia kell, hogy arról a ciklonról van szó, ami országos vihart, sok esőt hozott, és hoz idén, fagyosszentek környékén. Úgy volt, hogy ma főzök bográcsban. Erre a katasztrófavédelem betiltotta a rendezvényt az eredeti helyszínen. Délután jött a telefon, hogy egy másik helyszínen mégis kell főznöm, és találjak ki még egy ételt, amit bográcsban el tudok készíteni 25 főre. Így az eredetileg tervezett csorbával, összesen 40 fő ellátásáról kell gondoskodnom. Nem okoz gondot, szívesen teszem. A csorba mellé, csilit választottam. Úgy ahogy leggazdaságosabban ki tudom hozni, mert szűkös a keret. 10000 Ft-ot költhettünk, és mit gondoltok, mennyi lett a számla? 10004Ft. Esküszöm, nem számoltam. Az adagokat kicsit bővebbre mértem, így lehet, hogy akár 60 fő is jól lakhat ebből az összegből. Majd számolom.
Így viszont, hogy később indul a főzés, még be tudok számolni a mai ebédről is. 

Szilvalevessel indul a menü, ami köztudottan, gyümölcsleves. Mivel friss gyümölcs még nem kapható, bár a májusi cseresznye szépen érik, nyilvánvaló, hogy fagyasztott alapanyagból készült a mai leves. Receptem általános, minden gyümölcsre alkalmazható, így idehozom. 
A csirkemell csíkok magyarosan megnevezésű ételről receptem nincs, de majd elkészítem egyszer, és akkor leírom. A csirkemell tényszerű, mert látszik állagából. Kapott egy tejfölös, enyhén paprikás szaftot, így akár paprikás csirkének is hívhatnánk, de mégsem az. Egyébként finom, és illik hozzá a friss uborkasaláta is. Hál' Istennek, úgy látszik elkezdődött az uborkaszezon, egyen lőre kígyóuborkával. Hamarosan elő kell keresnem a két 5 literes üvegemet, amiben kovászolni szoktam.
A rántott tengeri halfilét szeretem. Biztos fagyasztott halból készítik, és saját tapasztalatom, hogy a kiolvasztás során a hal, rendkívül sok nedvet enged. Súlyának közel 30%-át. Nekem ez a tapasztalatom. Ha terveztek, akkor tehát számoljatok ezzel. Jó előre ki kell olvasztani, lecsöpögtetni, majd panírozni, és a legvégén kisütni. a sütés, mindössze pár perc, mert a halaknak nem kell sok idő. Úgy mint bármilyen tengeri herkentyűnek. Ha túlsütöd, akkor csak gumiszerű, ehetetlen valami lesz a tányérodon. Ma krumplipürével, tartárral érkezett, de jó rizzsel is. Ha rántott hallal nem is, de egy finom citromos, borsos halfilé recepttel tudok szolgálni, ha kíváncsiak vagytok rá.
Májusi eső aranyat ér, tartja a régi mondás, de Yvette lehetne kíméletesebb is. A szelet, a vihart, az árvizet kihagyhatná!
Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése