2014. május 13., kedd

2014.05.13. Savanyú káposztaleves kolbásszal, sertésborda Budapest módra, rakott húsos penne

Tény az, hogy a magam szerény módján, minden nap ismertetem a napi menüt, de a neves elődjeimhez történő hasonlítás túlzás! Az viszont biztos, hogy szívesen teszem. Ma is így vagyok vele, bár lehet, hogy rövidebb leszek, mint máskor. A hét minden elkövetkező napjára reggeli programjaim vannak, így nem tudom, hogyan oldom meg ezt a megoldhatatlannak tűnő problémát. Még az is lehet, hogy szokatlan módon, csütörtökön konzerv (előre gyártott) kajabemutatóval jelentkezek. Le fog kötni az, hogy baráti szívességből, főzni fogok egy rendezvényen. Többször megkértek már, és szívesen teszem. Örülök, hogy megbíznak bennem. És még mielőtt a NAV rámszállna, teljesen ingyen csinálom. Vigyázni kell! Egy kedves ismerősöm szülinapi, esküvői tortákat készített anyagáron, és behúzták a csőbe. Így aztán, én leírom a hozzávalókat, esetleg segítek bevásárolni, és elkészítem a kaját. Még jól is esik, a szabadban, baráti társaságban eltöltött idő, és egy kiadós duma. 


Nézzük a mai kaját! Savanyú káposztaleves kolbásszal az első, az étlap szerint. Amolyan korhely leves, csak hangzatosabb névvel. A nevében is benne van, hogy savanykás leves, hasonló ahhoz, amit csütörtökön főzni fogok. Csorbát csinálunk ugyanis. Megint másként, mint eddig csináltam, sőt most több gondot fogok fordítani a tálalásra. Mivel kedvenc képítőm nélkül egy tapodtat nem teszek, képes beszámolót is fogtok látni róla időben. 
A főételként sertésborda Budapest módra címen érkezett étel, sokaknak semmit nem mond. Nekem szerencsére nem kell fellapoznom a gasztronómiai kisokost, mert tudom, májas pörköltszafttal kevert zöldborsót jelent a Budapest módra. Ez annak a trendnek köszönhető, hogy minél szélesebb választék legyen az étlapon, az egyszerű, natúr hússzeletet meg lehessen bolondítani valamilyen előre elkészített raguval. Jól van ez így! Kifejezetten éttermi kaja, hacsak nem teszel félre kevés maradék pörköltszaftot az imént említett étel néhány adagban történő elkészítéséhez. Ahhoz már csak kevés konzerv zöldborsó kell, és máris megvan a Budapest módra készült borda. Eredetileg libamájjal készült, de kinek van ma pénze flancolni.
A másik főétel, egész más. Elő kell főzni a tésztát, a ragut is elő kell sütni, összeállítani, majd tepsiben összesütni. A rakott húsos pennéről van szó, amit mi bolognai raguval szoktunk csinálni itthon. Erről, még első bejegyzéseim egyikében már írtam, és ide is hozom. Az általam készített rakott penne itt látható. Azért érdekes volt nekem is ránézni korábbi írásomra, mert látom a fejlődést. Sokat tanultam elsősorban a fotózás terén. Gyakorlat teszi......
Holnap pedig a megszokott féléves kontrollra megyek, ahol bízom benne, megerősítik, jól vigyázok egészségemre. Laboreredményeim biztatóak. Emlékszem, gyerekkoromban, hogy örültem az ellenőrzőmben a csillagnak. Most kevésbé!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése