2014. április 28., hétfő

2014.04.28. Köménymag leves, majoránnás pulyka aprópecsenye, krumplifőzelék.

Örülök, mert nálunk gyönyörű az idő, és több felkérést kaptam bográcsos ételek elkészítésére. Nem versenyképpen, csak úgy. Azért, mert ismernek, és megbíznak bennem. Ha jó lesz az idő, családommal is kivonulunk hétvégén a szabadba, és már eldöntöttem, picadillot csinálok. Aki nem tudná mi ez, annak elárulom, egyfajta csilis egytál, hasonló a csilis babhoz. Ma viszont egészen mást eszek, és bevallom, nagyon kíváncsi vagyok. Megoszlottak a vélemények a pénteki ebéddel kapcsolatban, mert volt akinek hozzám hasonlóan nem ízlett, volt akinek igen. Egy biztos! Áron fiam, akinek legkedvencebb kajája a bolognai, szintén azt mondta, nem az igazi, de azért megette mindet. Jelentős mennyiségű ketchuppal felturbózva, de egy falat sem maradt. Egyébként furcsa, mert néhányan még mindig azt hiszik, hogy közöm van az ételek főzéséhez, hiszen naponta írok róluk. Így a vélemények is nálam csapódnak le, én pedig annyit tehetek, hogy továbbítom az étterembe. 

De lássuk a mai ebédet. A lehető legegyszerűbb rántott levessel kezdünk. Köménymagleves, amihez kevés köménymagon, zsíron, vízen, liszten, són, babéron, kevés pirospaprikán kívül, szinte semmi más nem, kell. Hogy tartalmasabb legyen, kevés pirított kenyérkockával meg lehet szórni a tetejét. Nagyapám, friss kenyeret aprított bele, és szinte minden levesbe. Akkor mások voltak az étkezési szokások, különösen falun. Akár bele is apríthattam volna a kenyeret, mint azt Nagyapám tette régen.
Az is biztos, hogy Nagyanyám egész életében nem készített majoránnás, pulyka apró pecsenyét, ami ma egyik főételünk. Én már igen, köszönhetően annak, hogy nagyon szeretem használni a pulykahúst, valamint szeretem a majoránnát is. Amit én csináltam az elmúlt nyáron, az tejszínes, majoránnás tokány volt, ami csak részben hasonlít a mai kajára, de bátran ide merem hozni a receptet, mert nagyon finom volt. Ide kattints, az én receptemért.
Másik ma érkező főétel egyszerű krumplifőzelék, sült párizsival. Erről is írtam már receptet, így ezt sem hagyom ki. Erről itt olvashatsz. Ma is a megszokott formában jött, kellemes, lágy ízzel, babérosan. A feltétként ma használt sült párizsi helyett, szinte minden más is használható lett volna. Sült kolbász, pörkölt, fasírt, főtt tojás, de nekem még magában, feltét nélkül is megfelel.

Desszert is jár a hétfői ebédhez, ami szokás szerint, valamilyen péksütemény. Ma egy finom briós érkezett. Szép, cukrozott kalács, szinte kínálja magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése